Cuma, 22 Kasım, 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Şubat 2019’da yeniden inşaası için temeli atılan Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yapımı tamamlandı. İlk AKM’nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu’nun imzasını taşıyan merkezin açılışı 29 Ekim’de yapılacak. Led ışıkla aydınlatılan ‘Atatürk Kültür Merkezi’ yazılı yeni tabelası da asılan merkezin açılışı Cumhuriyet’in kuruluşunun 98. yıldönümünde gerçekleştirilecek.
EL YAPIMI SERAMİKLER
AKM’nin girişinde yer alan opera küresi, 15 bin özel el yapımı kırmızı seramik kullanılarak yapıldı. Binanın cephe tasarımında gün ışığından en yüksek seviyede verim alınması hedeflenirken, çevreci bir anlayışla yeşil çatı sistemi yapıldı. Yeni AKM’de, büyük salon olarak adlandırılan opera salonu ise yaklaşık 4 bin 500 metrekare fuaye alanına ve 2040 kişi kapasiteye sahip. Salonun sahnesindeki çukur ise 118 kişilik dev bir orkestrayı alabilecek büyüklükte.
DÖNER VE HAREKETLİ
Sahne mekaniği ve sistemleri dünyanın en önde gelen teknolojisine sahip olup, 65 metre sahne derinliğinde, dört ana sahne asansörü yan ve arka sahnelerde 13 kompansatör asansörü ve üzerlerinde yer alacak dört hareketli vagondan oluşuyor. Ayrıca ana sahne üzerinde 1 adet döner sahne vagonu yer alıyor. AKM’nin bütün salonları akustik, ses, ışık ve görüntü sistemleri olarak en üst seviyede malzemelerle donatıldı.
5 BLOKTAN OLUŞUYOR
Ayrıca AKM’deki salonların hepsi akustik olarak dizayn edilerek kurulan orkestra kabuğu oyun ve konserlerde muhteşem ses kalitesi sağlıyor. Eski AKM’deki seramik sanatçısı Sadi Diren duvarı da hatırasını korumak için aslına uygun şekilde yapılan merkezde, yine eski binanın opera fuayesindeki döner merdiven aslına uygun inşa edildi. Beş bloktan oluşan ve 30 bin metrekare arsa üzerine kurulu, 95 bin metrekare kapalı alana sahip AKM’nin cephesi ve iç mekanlarındaki doğal taş kaplamaları dikkat çekiyor.
MODERN DİZAYN
AKM’de 48 bin 705 metrekarelik 4 bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri yer alıyor. Ayrıca AKM’de yapılan prova salonları, kayıt stüdyosu ve solist ve orkestra çalışma odaları akustik olarak dizayn edildi.
KÜLTÜR SOKAĞI DA VAR
AKM projesinin içerisinde yer alan Kültür Sokağı’nda sanat galerisi, sinema, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon da bulunuyor. AKM projesinin bir diğer önemli yanı da Taksim Meydanı’ndan İTÜ Taşkışla Fakültesi ile Atatürk Kitaplığı’na bağlanarak bölgeye 24 saat yaşayan bir alanı da kazandırdı. Yeni merkezle birlikte Atatürk Kitaplığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yer aldığı kongre vadisi yönünde ikinci bir meydan oluşacak.
BABADAN OĞULA
Taksim Meydanı’nın sembollerinden olan yapının projesi, ilk AKM’nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu, mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından hazırlandı. İlk binasının yapımı mimar Hayati Tabanlıoğlu tarafından 1956-1969 yılları arasında gerçekleştirilen AKM, 1970’teki büyük yangının ardından 1977’de yeniden açıldı. Daha önce bin 300 kişilik olan AKM, yenilendikten hem kapasitesi hem de fonksiyonları artırılarak bir komplekse dönüştürüldü.
DEVLET OPERA VE BALESİ’NDE, İLK SAHNE HEYECANI
Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü, tenor Murat Karahan, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yeni sanat sezonunda açılacak olmasından heyecan duyduklarını söyledi. Karahan, “Devlet Opera ve Balesi olarak, bütün kurumlarımız AKM’nin devasa güzelliğine, mükemmelliğine yakışır şekilde muhteşem bir gece hazırlıyoruz” dedi. AKM’nin hem teknik hem kapasite hem de akustik anlamda dünyadaki sayılı opera evlerinden biri olacağına dikkati çeken Karahan, “Gururumuz olacak AKM’nin o güzelliğine ayrıca tarihi geçmişine yakışacak bir açılış yapmak için 6 opera ve balemiz olarak var gücümüzle hazırlığımızı devam ettiriyoruz. Hepimizin gururu olan AKM’nin açılışını hepimizin gurur duyacağı bir geceyle yapacağız” diye konuştu.
25 Ekim 2021 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe