Cuma, 22 Kasım, 2024
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Ekonomi Reformları’, mali disiplinden rekabete, kamu desteklerinden finansman modellerine kadar birçok alanı değiştirecek. Reformlar, yükselen bazı sektörler için de önemli yenilikler barındırıyor.
* Sağlık ve yazılımda, savunma sanayindekine benzer yeni bir yol izlenecek. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurulacak Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ile Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı, Türkiye’nin nitelikli büyüme döneminin öncü kurumları olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ekonomi Reformları’nı açıkladı. İstanbul’da açıklanan reformlar, mali disiplinin sağlanmasına ve piyasa mekanizmasındaki aksaklıkların giderilmesine yönelik adımların yanı sıra yükselen bazı sektörler için de önemli yenilikler barındırıyor.
İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Reel ekonomiyi daha da güçlendirerek, ithal girdi kullanımını azaltmış, katma değerli üretimle ihracatta yeni rekorlar kıran yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz.”
NİTELİKLİ BÜYÜME
2021’i, orta vadede nitelikli büyüme dönemine girişin hazırlık yılı olarak değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu: “Türkiye, salgın sonrası güçlü ve kaliteli bir büyümeyi mutlaka yakalayacaktır. Bu süreçte tüm politikalarımızı makroekonomik istikrarı güçlendirecek, verimliliği temel alan rekabetçi yatırımları ve üretimi destekleyecek şeffaf bir yönetim anlayışıyla hayata geçiriyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cari açıkla mücadelede üç temel politikayı takip edeceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı, ilk olarak, yapısal cari açığa odaklandıklarını, ikinci önceliğin ihracatın tabana yayılmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Erdoğan, bunun için hiç ihracat yapmamış KOBİ’leri ihracata teşvik edeceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı, üçüncü alanı ise sanayide yeşil dönüşümü desteklemek olarak özetledi.
İKİ YENİ BAŞKANLIK
Sanayide kapasite artışı ve rekabet gücünü üst basamağa taşıyacak adımlar attıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı reformlar içinde iki sektör dikkat çekti. Sağlık ve yazılımda, savunma sanayindekine benzer bir dönüşümün hedeflendiği anlaşıldı. Bu kapsamda reformlar arasında şunlar yer aldı:
* Yeni teknolojilerde yurtiçi kabiliyetleri geliştirmek, genç istihdamını teşvik etmek ve küresel rekabet gücü için Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kurulacak.
* Rekabetçi, yenilikçi ve güçlü bir sağlık sanayisinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulacak.
* İmalat sanayinin küresel değer zincirlerine entegrasyonu için hedef ülkeler özelinde ürünler belirlenecek ve bu ürünlere yönelik destek programları uygulamaya konulacak.
DİJİTAL VERGİ DAİRESİ
Kamuda mali disiplin adımları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı diğer reformlardan bazıları şunlar oldu:
* Elektronik defter ve belge kullanımı uygulamasını yaygınlaştırarak, vergi kayıp ve kaçağını azaltıyoruz.
* Vergi denetiminde standart, öngörülebilir ve haksız rekabeti önleyen modellere geçiyoruz.
* 7/24 hizmet verecek Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulamasını başlatıyoruz.
* Uluslararası yatırımcıların vergi hususunda karşılaştıkları sorunları da kapsama alındı.
KAMU İHALELERİ
* Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiyoruz.
* Kamunun ithal ürün kullanımını azaltmak için Sanayileşme İcra Komitemizin çatısı altında merkezi izleme sistemi kuruyoruz.
* Kamu işletmelerinin alımlarını düzenlemek üzere Sektörel Kamu Alımları Kanunu çıkarılacak.
GIDA VE ENFLASYON
* Gıda politikasında veri akışını sağlayacak erken uyarı sistemi kuruyoruz.
* Hal Yasası çalışmasını hızla tamamlıyoruz.
* Fiyat İstikrarı Komitesi tesis ediyoruz.
FİNANSMAN
* Zorunlu kredilere yönelik girişim sermayeli fonlarının kurulması amacıyla mevzuat altyapısı oluşturuyoruz.
* Katılım finans sektörünü tek çatı altında topluyoruz.
İSTİHDAM
* Mesleki eğitim merkezlerini cazip kılmak amacıyla kalfalık dönemindeki ücretleri yükseltiyoruz.
* İlave İstihdama Finansman Desteği adıyla yeni destek modeli getiriyoruz.
DESTEKLER
* Destek uygulamalarının etkisini değerlendiren bir çatı mevzuat oluşturuyoruz.
* Dijital pazaryeri platformlarında ürünlerini satışa sunan firmaların haklarını koruyacak düzenlemelere gidiyoruz.
Yeni normale reform aşısı
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, açıkladığı reformların odağına yatırımların teşvik edilmesi ile iç ve dış ticaretin kolaylaştırılması konularının konulmasının çok isabetli olduğunu söyledi. Avdagiç, yeni yol haritasının salgın şartlarında toparlanmaya çalışılan bir dönemde, yatırımcıların Türkiye’ye güvenini artıracağını kaydetti.
Avdagiç, “Yeni normale reform aşısı, yerli ve yabancı yatırımcıya tedarikte Türkiye’yi işaret edecektir. Odağına yatırımın, üretimin, ihracatın ve istihdamın teşvik edilmesini koyan kapsamlı reformlar, sonuçları kısa vadeyi aşamayan faiz artışı gibi adımların çok ötesinde neticeler verecektir” değerlendirmesinde bulundu.
VERGİ POLİTİKALARI
Avdagiç, şöyle devam etti: “Yatırım teşvik ve vergi politikalarının sadeleştirilmesi ile öngörülebilirliğini artıran adımlar atılması son derece önemli.
Keza 850 bin esnafımızın gelir vergisinden muaf tutulması ve beyan yükümlülüklerinin kaldırılması, ilave istihdam sağlayan firmaların 100 bin lira kredi kullanabilecek olmaları da ezber bozan kararlardır.”
Avdagiç, yeni oluşturulacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Finansal İstikrar Komitesi yapılarının da sorunlara ortak çözüm bulunmasını hızlandıracağını kaydetti.
Şekib Avdagiç, son dönemde İTO olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile istişarelerde bulunduklarını belirterek, “Reform paketine ilişkin önerilerimizi bakanlığımıza iletmiştik. Pakette iş dünyamızın beklentilerinin dikkate alınmasından dolayı Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan ile ekonomi yönetimine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
15 Mart 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma