Cuma, 22 Kasım, 2024
Hizmet sektörlerinin dış ticaretteki önemi her geçen gün artıyor. 2010 yılından beri yıl bazında hizmet ticareti, mal ticaretinden daha hızlı büyüme gösteriyor.
Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü de bilişim sektörünün ihracat kapasitesini ele almaya başladı.
HEDEF YENİ PAZARLAR
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin, yeni pazarlara açılmaları ve uluslararası arenada rekabet güçlerinin geliştirilmesi amacıyla yurt dışına yönelik gerçekleştirecekleri harcamalar, Bakanlık tarafından destekleniyor. Bakanlık, dünyada uygulanan iyi örnekleri dikkate alarak, bilişim sektörünü stratejik bir vizyonla yurt dışına açmayı hedefleyen bir çalışma hazırladı.
KAPSAM GENİŞLETİLECEK
Birtakım kolaylaştırmalar ve etkin olmayan bazı destek unsurlarında da iyileştirmeler yapılması için Bakanlık tarafından mevzuat taslakları hazırlandı. Ar-Ge yoğun, yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek sektörlerdeki firmalar ile görüşülerek hazırlanan taslak ile desteklerden faydalanan şirketlerin kapsamının genişletilmesi sağlanacak.
ALT SEKTÖRLER DE DESTEKLENECEK
Yazılım, dijital oyun, e-spor, finansal yazılım ve teknolojiler, yapay zeka, siber güvenlik, akıllı şehir sistemi hizmetleri, telekomünikasyon, veri merkezi, bulut ve iletişim hizmetleri, sistem bakım ve destek hizmetleri, bilişim mühendislik hizmetleri ve dijital aracılık platformları hizmetleri gibi potansiyeli olan alt sektörler de bundan sonra desteklenecek. Bakanlık, böylece bilişim alt sektörlerinin tamamını kucaklayarak, ihracatın tüm ülke geneline yayılmasını amaçlıyor.
BİLİŞİMİN YILDIZLARI
Yeni çalışmayla, ihracata hazırlık ve kurumsal kapasite oluşturma destekleri, ihracatta pazarlama ve pazarda tutundurma destekleri ve yüksek katma değere yönelik E-Turquality Desteği ile 3 aşamalı destek programı tasarlandı. Son aşamada, inovasyonun teşvik edilmesi ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek bölgesel ve küresel ‘unicorn’ların oluşturulmasına yönelik ‘terzi işi’ anlayışla bilişim sektörüne özel yeni destek unsurlarını içeren Bilişimin Yıldızları Programı desteği de hayata geçirilecek.
LİMİTLERDE ARTIŞ
Daha önceki destek programlarından edinilen tecrübeler ve sektörel talepler çerçevesinde yeni E-Turquality Programı ile mevcut Turquality desteklerinin kapsamı genişletilirken, bazı destek oranlarında ve üst limitlerinde artış sağlanması hedeflendi.
PLANLANAN YENİ DESTEKLER
* Teknohızlandırıcı işbirliği kuruluşu proje desteği
* Uluslararası katma değerli bilişim yüklenici proje desteği
* Yurtdışı ihale desteği
* Uluslararası teknoloji pazarlama ofisleri desteği
* Hizmet pazarlama platformlarına üyelik desteği
* Yazılımcılar için simülatör/test ekipmanı kiralama desteği
* Yurtdışı oyun, dizi ve filmlerde Türk ürün yerleştirme desteği
* Yurtdışı arama desteği
* Yurtiçi uluslararası fuar desteği
* Veri merkezi desteği
* Yurt ışı ofisleri desteği
* Yurtdışında yerleşik şirkete ait oyun/yazılım/aracılık platfomu alımına yönelik danışmanlık desteği
* Patent/fikri mülkiyet hakkı alım desteği ve yazılım/oyun/mobil uygulama test desteği
13 Aralık 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe