tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yazılım üretip ihraç etmeliyiz

Giriş: 19.04.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

Bilişim teknolojileri (BT) sektörü temsilcileri, Türkiye’nin yazılım devi olması gerektiğini söylüyor. Bunun için öncelikle ekonominin daha fazla gelişmesi, toplumsal refahın sağlanması, işsizliğin azalması gerektiğini savunan sektör temsilcileri, ayrıca dijital uçurumdan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi için de Türkiye’nin daha fazla yazılım üreterek ihraç etmesi gerektiğinin altını çiziyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ebubekir Sıddık Koyuncu, makroekonomik zorlukların bilişim sektörünün cirolarını ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

HARCAMALAR ZORLAŞTI

Koyuncu, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin, büyük projelerini askıya almak veya küçültmek durumunda kaldığını belirterek, “Ayrıca Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesi, ürünlerin sahip olma maliyetlerini yükseltti ve BT harcamalarını zorlaştırdı” dedi.

AKILLI TELEFONLAR

Koyuncu, bilişim sektörünün bayi kanalının hızlı bir erimeye maruz kaldığını kaydederek, şunları söyledi: “Pazar daralması, çeşitli kuruluşların ölçümlerine göre yüzde 30 oranında oldu. Tüm etkenlerin yanında akıllı telefon teknolojileri, bilişim endüstrisinin ürün çeşitliliğini ve ekonomik büyüklüğünü olumsuz etkiledi. 2016’nın da zorlu geçeceğini düşünerek toplam büyüme tahminlerimiz 2015’teki kadar sert olmasa bile maalesef aşağı yönde.”

DONANIMLI PERSONEL

Sektördeki donanımlı insan kaynağına dikkat çeken Koyuncu, “Kaynak kısıtlı olunca maliyetler yüksek ve katma değer imkanları da kısıtlı oluyor. Eğitim ve yönlendirme ile bilişim sektörüne insan kaynağı yetiştirilmeli” dedi.

ÇÖZÜM, MESLEK LİSELERİ VE ÜNİVERSİTELERDE

Bilişim sektöründe kalifiye eleman sorununun giderek arttığını belirten Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ergun Kont, çözüm olarak meslek liseleri ve üniversiteleri gösterdi.

Kont, şunları dile getirdi: “Staj konusunun problem olmaktan çıkarılıp iş hayatına geçişte bir köprü olarak düzenlenmesi gerekiyor. İTO’nun başlattığı okul-sanayi işbirliği, tüm sektörlerde meslek liselerinin gelişiminde önemli rol oynayacak gibi görünüyor ama asıl olan milli eğitim tarafından yapılacak reformlar. Üniversitelerde bilişim eskisi kadar tercih edilmiyor. Üniversitelerde sektörümüzle ilgili klasik müfredat ile çok sönük bir eğitim veriliyor. Oysa daha renkli ve güncel olmalı. Nitelikli eleman ihtiyacının artarak büyüdüğü bilişim sektöründe, işletmelerin nitelikli elemanları uzun süre istihdam edebilmesi her geçen gün zorlaşıyor. Bu durum tabii ki verimliliğe ve firmalarımızın ürettiği ürün ve hizmetlerde istikrara olumsuz yansıyor. Her ne kadar bilişimin içerisinde iletişim olsa da maalesef sektör ciddi iletişim kopukluğu yaşıyor. Bu durum, sorunların hızlıca çözülmesinin önünde duran en büyük engel. Kamu-özel sektör ortak çalışmalarını artırmak ve daha etkin hale getirmek de öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bunu başarabilirsek başta nitelikli eleman olmak üzere tüm sorunlarımızın çözümü için en önemli adımı atmış oluruz.”

‘DÖNÜŞÜM’ ALGISI OLUŞTURMALIYIZ

Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Taştan Ersoy, 2015’in sektör için zor bir yıl olarak geçtiğini belirterek, “İthalat yoğun bir sektör olduğumuz için kurdaki yüzde 25’lere varan artış, ürün maliyetini şişirdi ve talepte büyük daralmaya sebep oldu” dedi. Ersoy, şöyle konuştu: “Arz olarak incelediğimizde ülkeye giren toplam PC sayısı 2015’te 2.8 milyondan 1.8 milyona düştü. Bunun sonucu olarak alacak tahsilatı çözümü sunan sigorta şirketlerinin ve bankaların sektöre bakışı risk algılaması olarak değişti ve sektör ‘riskli’ sınıfına konuldu. Firma ayrımı yapılmadan kredilendirme notları düşürüldü. Bugün KOBİ’ler, ürün tedariki ve kredi bulma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Dünyada bilişim gelirlerinin büyük kısmını hizmet ve yazılım satışları geliri oluştururken, donanım satışlarının payı düşük. Ülkemizde ise durum tam tersi. Bir türlü bu dönüşümü gerçekleştirecek algıyı oluşturamadık.”

MARKA GELİŞTİRMELİYİZ

Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ayhan Alkan, Türkiye’nin yazılım devi haline gelmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle ekonominin daha fazla gelişmesi, toplumsal refahın sağlanması, işsizliğin azalması, güvenilir ve sürdürülebilir ekonomik dinamiklerin yakalanması gerekiyor. Ayrıca dijital uçurumdan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi için Türkiye daha fazla yazılım üretmeli, uluslararası düzeyde marka geliştirmeli ve ihraç etmeli.”

Alkan, yazılım sektörünün kalkınmada hedef sektörler arasına alınması gerektiğini ifade ederek, “Dünyada yazılım trendi ‘hizmet olarak yazılım’ yapısına kayıyor. Diğer gelişen alanlar ise mobil yazılımlar ve uygulamalar ile bulut bilişim ve büyük data yazılımları. Bu doğrultuda yerli yazılım firmalarının bu alanlara odaklanmaları gerekiyor. Kamu, özel sektör ve akademik çevrelerce işbirliği yapılmalı ve ulusal stratejiler bu işbirliği çerçevesinde belirlenmeli. Yazılım sektörüne devlet tarafından teşvikler sağlanmalı. Ayrıca yazılım sektörünün gelişmesi için diğer sektörler de desteklenmeli. Buna, KOBİ’lerin yazılım satın almalarına ilişkin sağlanacak destekler örnek verilebilir.

Bu tür destekleri İsrail, Hindistan, İrlanda, Çin, Malezya, Tayvan ve Brezilya veriyor. Ayrıca sektöre uygun yasal düzenleme getirilmeli ve normlar uluslararası standartlara taşınmalı” diye konuştu.