Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası’nın bilgilendirme toplantıları kapsamında; Ticaret Bakanlığı yetkilileri, ‘Bilişim Sektörü Destekleri E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı’nı tanıttı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Ticaret Bakanlığı tarafından sektörlerin ihracatını ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla destek programları uygulandığını belirtti. Kuralay, “Teknoloji firmalarının ihracatta ve ekonomide payları artıyor. Bugün dünyanın en değerli firması bir teknoloji firması” dedi. Bilişimin yüksek katma değerli ihracat yapma potansiyeli olan sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Kuralay, “Tüm sektörlerin dijital dönüşüm geçirdiği bu dönemde sektöre verilen bu destekler hem ihracat rakamlarımız hem sektörün büyümesi açısından oldukça önemli” diye konuştu.
A’DAN Z’YE DESTEK
Bilişim sektörünün globalleşmesi ve e-Turquality (Bilişim Yıldızları) Programı hakkındaki karar, 20 Nisan 2022 tarihinde çıktı. Bilişim yıldızları, bilişim sektöründeki şirketlerin, kurumların ve işbirliği kuruluşlarının, ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazanmaları için altyapılarının ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesini, ürün ve hizmetlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması ve markalaşması için gerekli faaliyetlere ilişkin giderlerinin desteklenmesini amaçlıyor. ihracat gücü artacak
Destek programıyla sektörler arası işbirliğini artırma, istihdama yönelik desteklerle de gençlerin ülkemizde istihdam edilmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Bakanlık tarafından oluşturulan 3 kademeli destek mekanizması şunlardan oluşuyor: İhracata hazırlık ve kurumsal kapasite destekleri, pazarlama ve pazarda tutundurma destekleri, yüksek katma değere yönelik destekler (E-Turquality / Bilişimin Yıldızları).
YARARLANMA KOŞULLARI
İlk iki mekanizma için herhangi bir koşula bağlı olmaksızın desteklerden yararlanılıyor. Üçüncü destek için ise belli kriterlere sahip olunması gerekiyor. Kriterlere uyan firmalara bir danışmanlık şirketi de atanıyor. Oluşturulan 5 yıllık bir plana göre de faaliyetler gerçekleştiriliyor. Programda yeni bir destek alanı olan yurt dışı ihale desteği de mevcut ve bu destek, ihale oranına göre değişiklik gösteriyor.
Bilişim Sektörü Destekleri E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Toplantısı’nda; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü; Bilişim, Yazılım, Dijital ve İletişim Hizmetleri Daire Başkanı Hürol Karlı, sektör temsilcilerine kapsamlı bir sunum yaptı.
BİLİŞİM SEKTÖRÜNDEKİ DESTEKLER NELER?
Bilişim sektörüne e-Turquality destekleri verildi. Kapsama alınan sektörler ise şunlar: Türkiye’de yerleşik bilişim ve alt sektörlerinde yer alan yazılım, gömülü yazılım, dijital oyun, e-spor, finansal yazılım ve teknolojiler, blok zincir yazılım ve teknolojiler, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, akıllı şehir yazılım ve hizmetleri, yeşil dönüşüm yazılım ve hizmetleri, telekomünikasyon, 5G, bulut ve iletişim hizmetleri, veri hizmetleri, bilişim hizmetleri, sistem bakım ve destek hizmetleri, dijital aracılık ve hizmet platformları. Bu destek tutarları konularına göre yüzde 50 ila yüzde 75 arasında değişen oranlarda yapılıyor.
Detaylı bilgi: https://ticaret.gov.tr/hizmet-ticareti/doviz-kazandirici-hizmet-ticareti/bilisim
18 Temmuz 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma