Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dijital dönüşüm, yazılımı, sektörlerin ortak ihtiyaç duyduğu bir ürün haline getirdi. Yazılım güncellemeleri ve yazılım yükseltmeleri ise yine dijital dönüşümün önemli unsurları arasında yer alıyor.
İstanbul Ticaret Odası Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi ile Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla online istişare toplantısı gerçekleştirdi. Yazılım güncellemesinde sektörlerin fiyat konusunda yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Taş ve Adil Coşkun, Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam ile İTO Meclis ve Komite üyeleri katıldı.
ÜRÜN LİSTESİ
Toplantıda gündeme getirilen önemli bir konu da Ticaret Bakanlığı’nın Tanıtma ve Kullanım Kılavuzu Yönetmeliği, Garanti Belgesi Yönetmeliği, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği düzenlemelerinin ilgili mevzuat olduğu fakat belirtilen ürün listelerinde yazılımın yer almadığı oldu. Sektör temsilcileri, yazılımın bugünün ortak ihtiyacı olması sebebiyle ürünler listesinde yer alması gerektiğini ifade etti. Yazılım güncellemesinde fiyatla ilgili yaşanılan sorunlar konusunda sektör temsilcileri şu öneride bulundu: “Mevzuat düzenlemesiyle satış bedeli üzerinden belli bir oran konularak, yıllık güncelleme veya bakım gideri tarif edilirse yani bir üst limit belirlenirse, yaygın kullanımlı yazılım paketleriyle ilgili sorunların büyük bir kısmı çözülmüş olur. Belli bir sınırlama getirilebilir. Özel ihtiyaca binaen yazılım geliştiren firmalar veya oyun sektörü, işin niteliği dolayısıyla bu düzenlemenin dışında tutulmalı.”
MAKUL ORAN ÖNERİSİ
Yazılım güncellemesinde satış bedeli üzerinden yüzde 13 ila yüzde 20 arasında bir fiyatlama politikasının şu anda ağırlıklı olduğu bilgisini veren sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Yazılım programında arada başka versiyonlar çıkmışsa ve müşteri en son versiyona geçmek istiyorsa aradaki versiyonların güncelleme bedelini ödeme gibi durumlar da yaşanabiliyor. Sürdürülebilir bir durumun olması için mevzuat düzenlemesiyle oranın makul seviyelere çekilmesi önemli. Hem yazılımı geliştiren firma hem müşteri firma tarafını memnun edecek makul bir oranda buluşulabilir.”
Sektör temsilcileri, kamunun talebini karşılamak için yapılan yazılım güncellemelerinde reel sektöre yeni maliyetlerin de yüklendiğini belirterek, böyle durumlarda kamu desteği konusunun da tartışılması gerektiğini ifade etti.
KATKI VERİLECEK
Sorunun çözümü için katkı vermekten memnuniyet duyacaklarını vurgulayan Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam, şunları söyledi: “Bilişim sektörünün ihtiyaçlarının belirlenmesi, mevcut sıkıntıların tespit edilmesi, ekosistemde yaşanan sorunların aşılmasına yönelik tedbirlerin geliştirilmesi gibi konularda çalışmalar yürütüyoruz. Dolayısıyla bu konuya da böyle bakıyoruz. Sektörün bu sorununun çözümünde bir katkımız olursa elbette ki bundan memnuniyet duyacağız. Bu konuda yaşanan sıkıntılarla ilgili sizin sunacağız örnekler, Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerimizde faydalı olacaktır.”
04 Ekim 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı