tatil-sepeti

TUĞÇE ÖZKUŞ

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden biri olan Çizgi, çizgi roman kültürünü yaşatırken aynı zamanda çizer ve yazarlara da ekstra gelir olanağı sunuyor. Projenin kurucu ortakların Yağmur Aydemir, Çizgi’nin kuruluş hikayesini ve hedeflerini İstanbul Ticaret Gazetesi’ne anlattı.

Çizgi nedir, kısaca bahseder misiniz?

Çizgi, hikayeler anlatmanın yeni yoludur. Çizerlere ve yazarlara gelir sunarken okurlara sınırsız eğlence vaat eden Çizgi, barındırdığı birbirinden ilginç hikayeler ve çizgi romanlarla okur karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

YABANCI ÇÖZÜMLER

Ülkemizde çizgi romanlar ve hikayeleri talep eden büyük bir topluluk var ve bu topluluk ihtiyacını yabancı medyayla gideriyor. Yurtdışı kaynaklı eserlere olan ilgiyi görünce biz de gözümüzü ülkemize çevirdik. Bizim yetenekli çizerlerimiz yok muydu? Vardı. Peki hikayecilik? Yüzyıllardır en iyi yaptığımız şeydi. “O zaman ülkemizin kendine özgü bir hikayecilik platformu da olmasın mı” dedik ve işe koyulduk. En büyük hedefimiz; ülkemizin kurgu ihracatına katkıda bulunmak. Türkiye’nin öykülerini dünyaya taşımak istiyoruz.

HAYAL GÜCÜ EKİBİ

Kendinizden ve ekibinizden biraz bahseder misiniz?

Ben Çizgi’nin kurucu ortaklarındanım ve ekip liderliği görevini üstleniyorum. Ekibimizde benim dışımda yüze yakın yetenekli isim var. Bu isimlerden üçü yola birlikte çıktığım değerli kurucu ortaklarım Müjgan Öykü Şahin, Muhammetcan Alkaşi ve Burak Akpınar. Kuruculara ek olarak azimleri ve emekleriyle Çizgi’yi ileriye taşıyan altı kişi daha ana ekipte görev alıyor. Hayal gücünü yetenekle birleştirmiş, uyumları ve en başından beri varlıklarıyla Çizgi’yi var eden onlarca yazar ve çizerimiz var.

ÖNCELİKLE GENÇLER

Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor? Kaç kullanıcıya ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Erken ölçekli hedef kitlemiz 13-25 yaş arası gençler olsa da çizgi roman ve hikayecilik sektörü türlerine göre çok farklı kitlelere hitap edebiliyor. Ağırlığı gençler olmak üzere yaş konusunda oldukça geniş bir aralığımız var diyebiliriz. İlk 6 ay içerisinde 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu içerik üreticilerimizin kitlesine baktığımızda çok uzak bir hedef olarak görmüyoruz. Sosyal medya üzerinden aldığımız etkileşimler ve yorumlar da bunu doğrular nitelikte.

DÜNYADA DURUM

Türkiye’de çizerlik sektörü ne durumda? Dünyayla karşılaştırdığınız zaman ne gibi farklılıklar bulunuyor?

Türkiye’de çizerler genel olarak içeriklerini Instagram üzerinden ya da çeşitli yabancı platformlar aracılığıyla insanlara sunuyorlar.

Bu platformlarda da düzenli bir gelir modeli oluşturmak ciddi bir problem.

Batı’da aktif bir çizgi roman kültürü var. Asya’yı merkez alarak başlamış ve dünya çapında popüler hale gelmiş manga ve Webtoon kültüründen de bahsedebiliriz. Bu tarz içeriklerin göz önünde olması ve özellikle İngilizce içerikler için çok sayıda platformun varlığı, dünya genelinde çizerler için uygun bir atmosfer oluşturuyor.

Kuruluş aşamasında ne gibi zorluklar yaşadınız?

İçerik üretici olarak adlandırdığımız yazar ve çizerlerle ilk iletişimi gerçekleştirirken zorlandığımızı söyleyebiliriz. Yaşımızın genç olmasından ötürü oluşabilecek güvensizlik hissi bizi endişelendirmişti. Fakat korktuğumuz başımıza gelmedi, yola aynı hayale sahip kocaman bir ekiple devam ediyoruz.

Hangi yönlerinizle diğerlerinden ayrılıyorsunuz?

Bizim özellikle öne çıkmamızı sağlayan Türkiye’de bu konseptin tam anlamıyla olmamasıydı. Ülkemizde yazarları, çizerleri ve okurları birleştiren bir başka platform bulunmuyor. Yurtdışında ise özellikle Asya pazarında hikayecilik uygulamaları çok yaygın bir konsept olarak mevcut.

KAZANÇTA İLK ÜÇTE

Geçen yıl mobil uygulama alanında en çok kazanç sağlayan on uygulamadan üçü hikayecilik uygulamasıydı. Bu bağlamda globalde güçlü işler yapıldığını söyleyebiliriz.

Çizgi’yi rakiplerinden ayıran önemli etmenlerden biri elbette sahiplik yaptığı kurgular. Uzakdoğu ülkelerinin kültürünün Avrupa ve Amerika tarafından benimsenmesi zor oluyor. Bizim kurgularımızın pazarda kendine yer bulması görece kolay. Kurgularımız dışında uygulama içerisinde çok farklı özellikler barındırıyoruz. Örneğin okuduğunuz içerik türüne göre hangi çizgi karakteriyle benzediğinizi profilinizde görüyorsunuz. Bu tarz okuma deneyimini oyunlaştıran bir sürü farklı özelliğimiz mevcut.

LATİN AMERİKA PAZARI

Türkiye pazarında hedefleriniz neler? Globale açılmayı düşünüyor musunuz?

Şu anda hedef pazarımızda 6 milyonu aşkın kullanıcı mevcut. Dizi izlemek, sosyal medyada zaman geçirmek gibi Çizgi okumayı da Türkiye’de normalleştirmeyi hedefliyoruz. Yeni nesil medya deneyimini bir alışkanlığa dönüştürmek Türkiye pazarındaki nihai hedefimiz. Üzerinde yaşadığımız toprakların anlatacak çok şeyi olduğuna inanıyoruz. Latin Amerika bölgesinin Türk kurgularına olan ilgisini göz önüne alarak ilk duraklarımızı bu doğrultuda seçtiğimizi söyleyebiliriz.

Türkiye’de girişimcilik ekosistemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yolculukta sizi neler motive etti?

Girişim hızlandırma kamplarının çok faydasını görüyoruz. Çizgi yolculuğundaki motivasyon kaynağımız ise şu aşamaya kadar üreticiler oldu. Yazarların ve çizerlerin geri dönüşü daima çok destekleyiciydi. Emeklerini ve zamanlarını en az bizim kadar bu projeye atfettiklerini görmek sadece motive etmekle kalmadı, hırslanmamıza da yol açtı. Çizgi, mayıs ayında kullanıcı karşısına çıkıyorsa birincil nedeni üreticilerimizin desteğidir. Bundan sonraki süreçte okurların da desteğini görebilmeyi umuyor ve bekliyoruz. Ülkemizdeki değerli çizer ve yazarlarımıza bir çatı olma konusunda oldukça iddialıyız ve alanının öncüsü konumuna geleceğimize yürekten inanıyoruz. Türkiye’de bu alana ilgili olan yediden yetmişe herkesi çektiğimiz bu sonu gelmeyen Çizgi’ye bekliyoruz.

PANDEMİ OLUMLU ETKİLEDİ

Pandemi şartlarında insanların mobil uygulamalarda daha çok zaman geçirmesinin bize olumlu etkisi oldu. Hobilerini ve boş vakitlerini evde geçirmek zorunda kalan insanlar her geçen gün farklı eğlence biçimlerine, medyaya yöneliyor. Çizgi, burada doğan ihtiyacı karşılamak için doğru zamanı yakaladı. Bu bakımdan Covid-19’un olumlu etkilediği nadir sektörlerden birinde yer aldığımızı düşünüyoruz.

BTM SAYESİNDE TÖKEZLEMEDİK

Girişimimizi kurgularken, hızlandırma programlarını araştırmaya başlamıştık. Ülkemizin en başarılı girişim merkezlerinden BTM’yi o süreçte keşfettik. BTM’nin projemize en büyük katkısı iş modelimizin test edilmesinden, pazara çıkışımıza kadar her aşamada yanımızda olmasıydı. Sorunumuz veya belirsizlik durumunda tecrübeli ekipleriyle daima ulaşabileceğimiz mesafedelerdi. Genç bir ekibin düşebileceği onlarca tuzak vardır, BTM sayesinde düşmekten öte tökezlemedik bile diyebiliriz.

03 Mayıs 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem