TÜBİTAK, yüksek teknoloji odaklı ürün ve süreçlerinin geliştirilmesine yönelik olarak Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı’na çıktı.
1004 Programı kapsamında yayınlanan çağrı ile yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, özel sektör Ar-Ge, tasarım merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleriyle iş birliği yaparak geliştirdikleri ürün ve teknolojileri, özel sektöre transfer edebilecekleri yüksek teknoloji platformlarının oluşturulması hedefleniyor. Çağrı kapsamında, araştırma programları iki fazlı olarak desteklenecek.
İlk fazda oluşturulacak iş birliği ağı; stratejik araştırma programını hazırlaması, bu çerçevede geliştirilecek teknolojinin kullanımına yönelik kritik aşamaları içeren teknoloji kazanım yol haritası ve iş birliği platformunun yönetim modelini sunacak. İlk fazda destek miktarı 100 bin lira olup, süresi 12 ay olarak planlanacak.
İLK FAZA KİMLER BAŞVURABİLİR?
YÖK’ün belirlediği araştırma üniver-siteleri ve 6550 sayılı kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapıları, Araştırma Programı Yöneticisi Kuruluş (APYÖK) olarak başvuru yapabilir.
İkinci fazda ise söz konusu teknoloji kazanım yol haritası doğrultusunda yürütülecek Ar-Ge ve yenilik projeleri desteklenecek.
İKİNCİ FAZDA NE KADAR DESTEK VERİLECEK?
İkinci fazda proje esaslı olmak üzere 50 milyon liraya kadar hibe sağlanacak.
İKİNCİ FAZIN SÜRESİ NE KADAR?
İkinci fazda projeler 4 yıl süreyle desteklenecek. Ancak bu süre sonunda gerektiğinde platformlara ikinci bir 4 yıl daha destek aktarılacak. Çağrı kapsamında en fazla 10 yüksek teknoloji iş birliği platformu desteklenecek.
ÖNCELİKLİ PROJE KONULARI NELER?
Projelerde; yapay zeka, üç boyutlu yazıcılar, insansız hava araçları, robotik, gömülü, akıllı ulaşım ve şebeke sistemleri, uydu, ileri haberleşme, yenilenebilir enerji, ileri ve akıllı imalat, yeni nesil ilaç ve biyomedikal teknolojileri gibi konular öncelikli olacak.
Oluşturulacak yüksek teknoloji platformlarının yöneticiliği, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen araştırma üniversiteleri veya Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ve yeterlik alan araştırma altyapıları tarafından yapılacak. Yüksek Teknoloji Platformlarında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Ar-Ge, tasarım merkezleri ve diğer üniversitelerdeki araştırma altyapıları da yer alacak.
Başvurular nereye yapılacak?
Başvurular TÜBİTAK / ARDEB’e yapılacak.
Ne zamana kadar başvuru yapılabilir?
Son başvuru tarihi: 28 Eylül 2018
Bilgi: www.tubitak.gov.tr
09 Temmuz 2018 Pazartesi