ahmetkaratas1453@gmail.com
Yapay zeka ekosistem çağrısı, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden şirketlerin geliştirdiği yapay zeka teknolojilerinin; yapay zeka çözümlerine kendi bünyelerinde ihtiyaç duyan şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamak amacıyla açıldı.
Sektöründe çözülmesi gereken bir problem için yapay zeka çözümüne ihtiyaç duyan şirketler, konsorsiyum üyesi olacak partnerleri kendileri bulabileceği gibi bu ihtiyacını daha hızlı ve verimli bir şekilde çözebilmek için Yapay Zeka Enstitüsü’nün desteğiyle bu konuda tecrübeli teknoloji sağlayıcı şirketler, üniversite araştırma laboratuvarları ve kamu araştırma merkezleri ya da enstitüleri ile eşleştirilebilecek.
BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Uygulanacak modelde yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan şirketlerin, teknoloji sağlayıcı olarak en az bir şirket, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü ve TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile konsorsiyum oluşturmaları gerekiyor.
Konsorsiyumun yapısında asgari bileşenler olarak:
Müşteri kuruluş olarak:
* Büyük ölçekli kuruluşun veya
* KOBİ’nin
Teknoloji sağlayıcı kurum/kuruluşlar olarak:
* Yapay zeka teknolojileri üzerine çalışan en az bir KOBİ’nin ve
* En az bir üniversite araştırma laboratuvarının/merkezinin ya da kamu araştırma merkezinin/enstitüsünün Ar-Ge’ye destek olmak ve katalizör görevi üstlenmek üzere Yapay Zeka Enstitüsü’nün bulunması gerekiyor.
Çağrıya, müşteri kuruluşun ihtiyacı doğrultusunda, teknoloji sağlayıcı kurum/kuruluşların yapacağı çalışmaları kapsayan bir Ar-Ge proje önerisi sunulacak. Teknoloji sağlayıcı kurum/kuruluşlar, Ar-Ge çalışmalarını yürüterek ürünü (veya süreci) geliştirecek.
Ön kayıt işlemi süreçleri tamamlandıktan sonra proje önerisi PRODİS üzerinden e-imza ile TÜBİTAK’a gönderilecek.
HANGİ ALANLARDA PROJE SUNULABİLECEK?
Aşağıdaki öncelikli alanda proje sunulabilecek:
1. Akıllı üretim sistemleri
2. Akıllı tarım, gıda ve hayvancılık
3. Finans teknolojileri
4. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik
5. Akıllı eğitim teknolojileri
PROJE BÜTÇESİ VE DESTEK ORANI
Projelerin bütçesi en fazla 5 milyon TL olacak. Destek oranı büyük kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 70, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastanesi, kamu araştırma merkez ve enstitüleri için yüzde 100’dür.
Çağrı kapanış tarihi: 31 Temmuz 2023
BİLGİ İÇİN:
TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü:
yze@tubitak.gov.tr
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
teydeb.onkayit@tubitak.gov.tr
TEYDEB
1711@tubitak.gov.tr
29 Mayıs 2023 Pazartesi