TÜBİTAK tarafından 1511–TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında enerji konusunda;
- Endüstriyel LED Armatür, Sürücü ve Otomasyonunun Geliştirilmesi,
- IE3 ve Üstü (IE4) Standartlarına Uygun Yüksek Verimli Elektrik Motor Üretimi için Tasarım ve Optimizasyon Yazılımlarının Geliştirilmesi,
- Sanayide Enerji Verimliliğine Yönelik ORC Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Demonstrasyonu,
- Güneş Hücreleri için Üretim Süreçlerinin Geliştirilerek Pilot Üretim Hattının Kurulması,
- Kömür Yakma Sistemlerinin İyileştirilmesi ve Demonstrasyonu alt başlıklarında çağrıya çıkıldı.
Bunlardan ‘Kömür Yakma Sistemlerinin İyileştirilmesi ve Demonstrasyonu’ çağrısının detayları şöyle:
ÇAĞRININ AMACI
Ülkemizde linyitler genellikle düşük kalorili, yüksek kükürt, nem ve kül içerikli. Bu çağrıda; santral ve kojenerasyon uygulamalarına yönelik yerli kömür yakma teknolojilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Yüksek verimli süper kritik ve ultra kritik kömür yakma teknolojilerinde önemli gelişmeler kaydedildi. Kritik altı sistemlerde verimlilik, alt ısıl değer bazında yaklaşık yüzde 38 iken, ultra-süper kritik sistemlerde bu değer daha yüksek olabiliyor.
Bu nedenle, santral ve kojenerasyon uygulamalarında düşük kaliteli kömürlerin yakılmasına uygun, bu sistemlerde yanma verimini en üst seviyeye çıkaracak ve çevresel etkileri en aza düşürecek, yüksek verimli teknolojilerin geliştirilmesi ve bu alanda ülkemizin dünyada söz sahibi olabilmesini sağlamak, bu çağrı konusunun temel amacını oluşturuyor.
ÇAĞRI KAPSAMI
Geliştirilecek teknolojilerin düşük ve orta kaliteli kömürlere uygun olması, yanma ve sistem verimliliğinin yüksek olması ve çevresel etkilerinin standartlar tarafından belirlenen limit değerler içerisinde kalması bekleniyor.
Projeler, şunlara odaklanacak:
- Akışkan yatak yakma sistemleri,
- Süper kritik ve ultra‐kritik yakma sistemleri.
HEDEFLENEN ÇIKTILAR
- Yakıt alt ısıl değerine göre hesaplanmış sistem termal kapasitesinin en az 20 MW olması, yakma elemanlarının (pülverize kömür brülörleri, akışkan yatak santral elemanları ve yakıt besleme sistemleri) en az yüzde 95 yakma verimini sağlaması,
- İlgili tedbirler alınarak Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen emisyon limiti kriterlerini sağlaması.
Destek oranı: Büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75.
Proje süresi üst sınırı: 24 ay
Proje bütçesi üst sınırı: 7 milyon TL
Ön kayıt son tarihi: 28 Temmuz 2017
Proje öneri son başvuru tarihi: 18 Ağustos 2017
Ayrıntılı bilgi: www.tubitak.gov.tr/1511
10 Temmuz 2017 Pazartesi