Ahmet Karataş
Üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla;
- Yeni bir ürün üretilmesi
- Mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi
- Ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi
- Maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularındaki projeler TÜBİTAK tarafından 1505 programı ile destekleniyor.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Türkiye’de yerleşik KOBİ veya büyük ölçekli tüm sermaye şirketleri müşteri kuruluş olarak; üniversiteler, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, uygulayıcı kuruluş olarak 1505 Programı’na başvurabilirler.Müşteri kuruluş proje sorumlusu, proje konusu ile ilgili en az lisans derecesine sahip olmalı.
BÜTÇE VE SÜRE
Proje bütçesi üst sınırı 1 milyon TL. Proje bütçesinin; müşteri kuruluş KOBİ ise yüzde 75’i, büyük ölçekli ise yüzde 60’ı hibe olarak TÜBİTAK tarafından karşılanır. Ayrıca; proje bütçesinin yüzde 5’i kadar yürütücü kuruluşa proje kurum hissesi ve proje ekibindeki kadrolu çalışanlara proje teşvik ikramiyesinin tamamı TÜBİTAK tarafından ödenir. Proje süresi üst sınırı 24 aydır.
PROJE EKİBİ KİMLERDEN OLUŞUR?
Yürütücü kuruluşta çalışan bir proje yürütücüsü ve proje için gerekli sayı ve niteliklerde; araştırmacılar, yardımcı personeller ile bursiyerlerden oluşur. Yürütücü kuruluş dışındaki üniversitelerden, kamu araştırma merkez ve enstitülerinden ve eğitim ve araştırma hastanelerinden araştırmacı, yardımcı personel ve bursiyerler de proje ekibinde yer alabilir.
DESTEKLENEN GİDER KALEMLERİ NELERDİR?
Yürütücü kuruluşa ait KDV dahil olmak üzere;
- Sözleşmeli personel & bursiyer,
- Seyahat (yurtiçi & yurtdışı ulaşım ve konaklama)
- Alet/teçhizat (bir kısmı veya tamamı proje sonunda müşteri kuruluşa devredilebilir)
- Malzeme ve sarf giderleri
- Hizmet giderleri (proje toplam bütçesinin en fazla yüzde 20’si kadar) desteklenir.
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ NELERDİR?
a) Projenin endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü
b) Proje planı ile yürütücü ve müşteri kuruluşun alt yapısının proje için uygunluğu
c) Proje çıktılarının ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği.
FİZİBİLİTE DESTEĞİ
1505’te proje başvurusundan ve müşteri kuruluş proje için herhangi bir ödeme yapmadan önce; projenin teknik yapılabilirliğini ve yürütücü akademisyenin proje konusundaki yetkinliğini gösterecek ön çalışmaların yapılabilmesi için yürütücü kuruluşa3 ay süre ve tamamı TÜBİTAK tarafından karşılanacak 10 binTL fizibilite projesi desteği verilir.
PROJE BAŞVURUSU NASIL VE NEREYE YAPILIR?
Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi PRODİS: https://eteydeb.tubitak.gov.tr üzerinden yapılır.
BAŞVURU NE ZAMAN YAPILIR?
Yılın 365 günü proje başvurusu yapılabilir.
27 Eylül 2019 Cuma