Sanayiye yönelik Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürüne yönelik yatırım projeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.
DESTEK ŞARTLARI NELER?
Yatırımcı, başarı ile tamamlanan her bir Ar-Ge ve yenilik projesi sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünün yatırımı için destek unsurlarından yalnızca bir defa yararlanabilir.
Yatırım konusu teknolojik ürünün yurtiçinde üretime ilk defa konu olması halinde destek kapsamında değerlendirilir.
Ar-Ge süreçleri yurtdışında gerçekleşmiş ve o ülkedeki kurum, kuruluş veya fonlar tarafından desteklenmiş olan Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya özkaynaklar kullanılarak yapılan Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ve patenti alınan teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırımı, Türkiye’de yapılması halinde destek kapsamında değerlendirilir.
Teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan işletmelerin, bölgede başlatıp sonuçlandırdıkları Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünün bölge içerisinde yatırımının yönetici şirket tarafından oluşturulacak Teknolojik Ürün Değerlendirme Komisyonu’nca uygun bulunması veya yatırıma konu ürünün teknolojik ürün özelliği taşıdığına dair olumlu rapor verilmesi halinde işletmelerin gerek bölge içerisinde gerekse bölge dışında yapacakları yatırımlar destek kapsamında değerlendirilir.
Büyük işletmeler kredi faiz desteğinden yararlanamaz.
DESTEK UNSURLARI NELER?
Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında desteklenen yatırımlar, aşağıdaki geri ödemesiz destek unsurlarından yararlandırılır:
a) Makine ve teçhizat desteği: Yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarını oluşturan harcamalar için sağlanacak destekten oluşur.
b) Kredi faiz desteği: Yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarını oluşturan harcamalar için alınacak yatırım kredisine ait faiz desteğinden oluşur.
c) İşletme gideri desteği: Yatırım konusu teknolojik ürünün üretim aşamasındaki işletme dönemine ait giderler için sağlanacak destekten oluşur.
MAKİNE VE TEÇHİZAT DESTEĞİ NE KADAR?
Yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarını oluşturan harcamalara, işletmenin büyüklüğüne göre şu tutarlarda geri ödemesiz destek sağlanır:
a) Küçük işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 40’ı kadar destek sağlanır. Bu destek tutarı 5.000.000 TL’yi geçemez.
b) Orta büyüklükteki işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 30’u kadar destek sağlanır. Bu destek tutarı 4.000.000 TL’yi geçemez.
c) Büyük işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 10’u kadar destek sağlanır. Bu destek tutarı 2.000.000 TL’yi geçemez.
Alınacak makine ve teçhizatın, yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, birinci fıkrada belirtilen oranlara 10 puan daha ilave edilir.
BAŞVURU NEREYE YAPILIR?
Başvurular elektronik ortamda Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne yapılır.
29 Ağustos 2016 Pazartesi