tatil-sepeti
Ahmet KARATAŞ

Ahmet KARATAŞ

Diğer Yazıları

Özellikle insansı ve akıllı robot sistemleri konusunda yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin ülkemize kazandırılması, tedavi hizmetlerine ve fiziksel engellilere hareketlilik sağlamaya yönelik insansı ve akıllı robotik sistemler (yüksek katma değere sahip olması ve yaşam kalitesini artırması nedeniyle), ülkemizde ihtiyaç duyulan öncelikli teknolojik ürünler üretilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından bir çağrı açıldı.

Çağrı kapsamında geliştirilecek olan robotik sistemlerin bilişsel hale getirilmesi için yapay zeka temelli teknikleri kullanması, insan ve çevre ile etkileşim kabiliyetine sahip olması, öğrenebilmesi ve karar verebilmesi bekleniyor.

Bilişsel sistemler ile birlikte algılayıcılar ve eyleyiciler içeren bu mekatronik sistemlerin, gelişmiş kontrol, hareket, etkileşim, adaptasyon, öğrenme yetilerine sahip, kullanım alanına göre uyarlanabilir güvenli sistemler olması isteniyor.

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon robotik sistemleri (birden fazla eksende hareket sağlayabilen, kuvvet ölçümü ve kontrolü yapabilen, tedavi programları uygulayabilen, hastanın durumunu izleyebilen vb. sistemler)
  • Engellilere hareketlilik sağlayacak robotik sistemler (robotik protezler, akıllı yardımcı robotik sistemler vb.)

Tedavi hizmetlerine ve fiziksel engellilere hareketlilik sağlamaya yönelik insansı ve akıllı robotik sistemlerin;

  • Yapay zeka temelli teknikleri kullanması
  • İnsan ve çevre ile etkileşim kabiliyetine sahip olması
  • Öğrenebilmesi ve karar verebilmesi
  • Bakım, onarım ve montaj/demontaj kolaylığı
  • Bilişsel sistemler ile birlikte algılayıcılar ve eyleyiciler içeren bu mekatronik sistemlerin, gelişmiş kontrol, hareket, etkileşim, adaptasyon, öğrenme yetilerine sahip, kullanım alanına göre uyarlanabilir güvenli sistemler olması gerekiyor.

NOT: Projeler 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında hazırlanacak.

Proje başvuruları yapabilmek için proje öneri başlığı ve kuruluş durumu ile ilgili belgeler TÜBİTAK’a sunularak ön kayıt onayı alınması gerekiyor.

Ön kayıt için son tarih: 22 Aralık 2017

Proje öneri başvuru tarihleri: 20 Kasım 2017 - 12 Ocak 2018.

Proje süresi üst sınırı: 36 ay.

PROJE BÜTÇESİ NE KADAR?

Proje bütçesi üst sınırı: 3 milyon TL.

‘Ortaklı başvurular’ için proje bütçesi üst sınırı: 5 milyon TL.

DESTEK ORANI NEDİR?

Destek oranı büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75 olarak uygulanacak.

14 Kasım 2017 Salı