KOSGEB’in KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı (KOBİ TEKNOYATIRIM), uygulama esasları revize edilerek tekrar uygulamaya girdi. Destek programının amacı, aşağıda listesi yer alan desteklenen teknoloji alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürün/ürünleri ticarileştirmek, ülke ekonomisine katma değer oluşturmak, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatını artırmak için işletmelerin yapacakları teknolojik ürün yatırımlarının desteklenmesidir.
Destekten kimler yararlanabilir?
Prototip çalışması tamamlanmış teknolojik ürün sahipleri veya fikri sınai mülkiyet haklarını sözleşme ile hak sahibinden devralmış ve destek başvurusundan en az 1 yıl önce kurulmuş KOSGEB’e aktif olarak kayıtlı/kayıt yaptıran (KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel durumda olan) Türk Ticaret Kanunu’nca gerçek veya tüzel kişi niteliğindeki KOBİ’ler yararlanabilir.
Destek miktarı ne kadar?
Destek programı kapsamında orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki ürünlerin üretimi için proje başına geri ödemesiz (hibe) ve geri ödemeli olarak toplamda azami 5 milyon TL ve orta-düşük ve düşük teknoloji alanlarındaki ürünlerin üretimi için proje başına geri ödemesiz (hibe) ve geri ödemeli olarak toplamda azami 500 bin TL destek sağlanabilir. Destek tutarının yüzde 25’i kadar erken ödeme alma imkanı bulunuyor.
Hangi giderler destek kapsamında?
- Makina-teçhizat ve kalıp giderleri: Geri ödemesiz (hibe) destek oranı yüzde 75. Geri ödemeli destek oranı ise yüzde 25.
- Üretim hattı tasarım giderleri: Geri ödemesiz (hibe) destek oranı yüzde 60.
- Yazılım giderleri: Yerli Malı Belgeli yazılım için geri ödemesiz (hibe) destek oranı yüzde 75. Yerli Malı Belgeli olmayan yazılım için geri ödemesiz (hibe) destek oranı yüzde 60.
- Personel giderleri: Geri ödemesiz (hibe) destek oranı yüzde 60.
- Satın alınan makina-teçhizat ve yazılımların kullanımına ilişkin eğitim giderleri ile danışmanlık giderleri: Geri ödemesiz (hibe) destek tutarı üst limiti:
- Yatırım projesi konusu ürünün orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alması halinde 150 bin TL.
- Yatırım projesi konusu ürünün orta-düşük ve düşük teknoloji alanında yer alması halinde 30 bin TL.
- Geri ödemesiz (hibe) destek oranı yüzde 60.
Tanıtım ve pazarlama giderleri
Yatırım projesine konu ürünün tanıtımına ve pazarlamasına dair aşağıda listelenen giderlere yönelik geri ödemesiz destek verilir.
- Yazılı ve görsel medyada tanıtıma ilişkin giderler:
- Yazılı ve görsel medyada ürünün tanıtımına ilişkin giderler işletmenin yurt içinde yayınlanan/dağıtılan basılı yayınlara ve yurt içi görsel medyada reklam vermesini kapsar.Yurtdışında yayınlanan veya dağıtılan basılı yayınlara reklam verme giderleri,
- Broşür/katalog basımı.
Proje süresi ne kadar?
Azami 36 aydır.
İşletme, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’ndan bir defa yararlanır.
Detaylı bilgi:
www.kosgeb.gov.tr
25 Şubat 2019 Pazartesi