Ahmet Karataş
Nanotıp alanındaki yenilikçi yaklaşımları içeren translasyonel araştırma projelerinin desteklenmesi ve devlet kuruluşları ile özel kuruluşlardaki araştırma grupları arasında uluslararası işbirliklerinin sağlanması amacıyla EuroNanoMed III (ERA-NET on NanoMedicine) projesi Ufuk 2020 alt alanlarından ‘Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, İleri İmalat ve İşleme Teknolojileri’ kapsamında desteklenirken, TÜBİTAK’ın da ortak olarak yer aldığı bir proje için yeni bir çağrı açıldı.
PROJE KAPSAMI NEDİR?
Projelerin multidisipliner yapıda oluşturulması ve translasyonel araştırmaları içermesi gerekiyor. Proje başvuruları aşağıda belirtilen konulardan en az birisiyle ilgili alanları kapsamalı:
- Yenileyici tıp
- Tanı bilim
- Hedeflendirilmiş taşıma sistemleri
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecek.
Başvuruların Teknololoji Hazırlık Seviyesi, inovasyon derecesi ve ürünün pazara girebileceği tahmini süre göz önüne alınarak aşağıdaki 2 kategoriye özelleşmesi bekleniyor.
1) İnovatif araştırma
projeleri ve
2) Kısa/orta vadede uygulanma potansiyeli yüksek projeler.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları, sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri veya bunların oluşturduğu ortaklıklar başvurabilirler.
PROJE SÜRESİ VE PROJE BÜTÇESİ ÜST SINIRLARI
Proje süresi en fazla 36 ay. Bütçe, proje başına kurum hissesi ve proje teşvik ikramiyesi hariç 1.500.000 TL’yi, yürütücü kuruluş başına;
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için kurum hissesi ve proje teşvik İkramiyesi hariç 720.000 TL’yi,
- Özel kuruşlar için kurum hissesi dâhil 1.000.000 TL’yi geçmemeli.
Kurum hissesi alma koşullarını sağlayan özel kuruluşlar için kurum hissesi bu tutara dâhil değildir. Ulusal proje başvurusuyla sunulan bütçe formlarında PTİ ve kurum hissesi bütçeye dâhil olmayıp ayrıca TÜBİTAK tarafından hesaplanarak proje bütçesine ilave edilir. Fakat uluslararası proje başvurularında bütçe formları doldurulurken; projede yer alan yürütücü kuruluş başına PTİ ve kurum hissesi için sırasıyla maksimum değerler olan 144.000 TL ve 180.000 TL bütçeye eklenmelidir.
DESTEK ORANI
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları yüzde 100 destek oranı ile desteklenecek.
- Özel kuruluşlarda;
a) Büyük ölçekli kuruluşların bütçesinin yüzde 60’ı,
b) KOBİ’lerin bütçesinin yüzde 75’idir.
BAŞVURU:
Proje başvuru sistemi üzerinden TÜBİTAK’a yapılacak.
Son başvuru tarihi: 21.01.2020
İLGİLİ:
Dr. Burcu SAYIN UZUN
Tel: 0312 298 12 05
22 Kasım 2019 Cuma