AHMET KARATAŞ
Dijital ve yeşil dönüşümün sağlanabilmesi için sürdürülebilir endüstri ve enerjinin doğru kullanımı küresel bağlamda kritik önem taşıyor. CELTIC-NEXT, EUROGIA, ITEA, SMART ve Xecs Kümeleri, odak alanlarında sürdürülebilirliği hızlandırmak için Eureka çatısı altında güçlerini birleştirdi. Eureka Kümeleri Sürdürülebilirlik Çağrısı, uluslararası işbirliği projeleri ile bu önemli alanlarda yenilikleri teşvik etmek için açıldı.
ÇAĞRI KAPSAMINDAKİ ÜLKELER
Avusturya, Belçika (Flanders ve Wallonia), Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Güney Afrika, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsveç, Kanada, Lüksemburg, Macaristan, Portekiz ve Singapur ve Türkiye.
KİMLER KATILABİLİR?
Tüm sermaye şirketleri çağrı için proje sunabilir. İlgili ülkelerden en az bir ortak ile birlikte proje teklifinin sunulması gerekiyor.
DESTEK MİKTARI VE ORANI
Projelerde bütçe sınırlaması yoktur. Destek oranı büyük şirketler için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75’tir.
DESTEK KAPSAMINDAKİ GİDERLER
* Personel giderleri,
* Seyahat giderleri,
* Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
* Malzeme ve sarf giderleri,
* Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri,
* Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Uluslararası başvurular Eureka sürdürülebilirlik çağrısı web sitesi üzerinden gerçekleştirilecek ve bu aşamalarda TÜBİTAK’a ayrıca başvuru yapılmayacak.
İki aşamalı olarak yürütülecek çağrının birinci aşamasında fikir sahibi firmalardan uluslararası başvurularını proje teklifi olarak (PO-Project outline) sunmaları isteniyor. Yapılacak değerlendirme sonrasında başarılı bulunanlar tam proje teklifi (FPP-full project proposal) sunmaya davet edilecek. Bu aşamada gerçekleştirilecek değerlendirmede başarılı olan ve etiket almaya hak kazanan projeler, ulusal başvuru yapmaya davet edilecek.
Türk ortakların ulusal başvuru süreçleri ise TEYDEB’in 1509-TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile yürütülecek. Programın amacı, uluslararası Ar-Ge ve yenilik projeleri yapan Türkiye’de yerleşik kuruluşlara verilecek destekle, ülkemizdeki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, kuruluşların uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanmasıdır.
Ayrıca edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin kuruluş bünyesinde içselleştirilerek, özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve kuruluşların uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlaması hedefleniyor.
ÇAĞRI TAKVİMİ
Uluslararası ortak arama etkinliği:
23 Mart 2022
Birinci aşama son başvuru:
2 Mayıs 2022
İkinci aşama son başvuru:
30 Eylül 2022
Bilgi:
CELTIC-NEXT, EUROGIA, SMART ve Xecs Kümeleri için:
Umut Ege
Tel: +90 312 298 18 61
ITEA Kümesi için:
Dr. Ayda Kara Pektaş
Tel: +90 312 298 17 29
25 Şubat 2022 Cuma