Ahmet KARATAŞ

Ahmet KARATAŞ

Diğer Yazıları

Ülkemizin önemli kaynaklarının başında yer alan bor cevherinden bilgi ve teknolojiye dayalı ekonomik değer üretilmesini hedefleyen Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN), bor kaynaklarından milli ekonomiye sağlanacak katkıyı artırmak amacıyla; bora dayalı rekabet avantajı oluşturan teknolojik çözümler üreterek teknolojik uygulama alanlarında kullanımını yaygınlaştıracak yeni bor ürünleri geliştirilmesi, mevcut bor ürünlerine yeni kullanım alanları bulunması, yüksek katma değerli borlu ürünlerin elde edilmesi, ülkemizde bora dayalı sektörün geliştirilmesi, yeni üretim alanlarının oluşturulması, istihdamın arttırılması ve borun yurtiçi tüketim değerlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması çalışmaları yapmaktadır.

Bor; cam sektöründen seramiğe, temizlik sektöründen tarım ürünlerine kadar pek çok sektör ve teknoloji girdisi olarak 250 den fazla alanda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olmamıza rağmen, ülkemizde teknoloji ve sanayide bor kullanımı çok kısıtlı kalmaktadır. Ülkemiz bor politikalarının gerçekleştirilmesinde ve rekabetin artırılmasında temel konulardan birisi, bu alandaki Ar-Ge çalışmalarının ticarileşmeye dönük olması gerektiğidir.Bu kapsamda ‘Bor Ürün ve Teknolojileri Konulu Proje Çağrısı’ açılmıştır.

Hangi konularda proje sunulabilecek?

  • Borlu Kaplama Malzeme Geliştirilmesi
  • Kübik Bor Nitrür (c-BN) Sentezi
  • Borlu İleri Seramik Toz Sentezi
  • Ultra Saf Borik Asit Üretimi
  • Borlu Antifouling Boya Üretimi ve Uygulaması
  • Organobor Bileşiklerin Sentezi ve Uygulamaları
  • Borlu Polimerlerin Sentezi ve Uygulamaları
  • Borlu Enerji Depolama ve Pil Teknolojileri
  • Borlu Kalıcı Mıknatıslar ve Borlu Süper İletkenlerin Geliştirilmesi

Proje önerileri, BOREN Proje Destekleme Esaslarına Dair Yönetmelik ve BOREN Proje Çağrıları İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge uyarınca değerlendirilerek desteklenecektir.Desteklenmesine karar verilen Projeler, BOREN ile işbirliği şeklinde yürütülecektir.

Proje nitelikleri neler olacak?

Ürün ve teknoloji geliştirmeyi hedefleyen proje önerileri desteklenecektir. Altyapı oluşturmaya ve/veya doğrudan endüstriyel üretime yönelik proje önerileri desteklenmeyecektir.

Kimler proje sunabilir?

Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve özel kuruluşlar bünyesinde yürütülmek üzere; anılan kuruluş çalışanları veya projenin anılan kuruluşlarda yürütülebileceğine dair taahhüt almış olmak kaydıyla diğer gerçek kişiler proje sunabilir.

Proje süresi ne kadar?

Proje süresi 36 ay.

Proje bütçesi ne kadar?

Kabul edilen projelerin onaylanan bütçesinin tamamı desteklenecektir.

Başvuru ne zaman nereye yapılacak?

Başvurular 15–24 Mayıs 2019 tarihleri arasında BOREN’e yapılacaktır.

İletişim:
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü
Dumlupınar Bulvarı (Eskişehir Yolu 7. km), No:166, Kat:10, 06520 Ankara
Tel:+90 (312) 219 81 50
www.boren.gov.tr

İstanbul Ticaret Odamızın; samimi, mütevazı ve gayretli hanımefendisi Birgül Subaşı aramızdan ayrıldı. Allah rahmeti ile muamele eylesin. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

18 Şubat 2019 Pazartesi