Ülkemizde, bora dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için yeni bor ürünlerinin geliştirilmesi, daha ekonomik üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve yeni ve/veya yaygın kullanım alanlarının araştırılmasına yönelik öngörülebilir ve belirgin ticarileşme potansiyeli olan araştırma projelerinin desteklenmesi amacıyla TÜBİTAK, ‘1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’ kapsamında çağrı açtı.
Dünya bor rezervinin yüzde 72’si Türkiye’de bulunuyor. Dünya toplam bor rezervi sıralamasında, rafine mineral ve ana bor kimyasalları talebinin karşılanmasında Türkiye ilk sırada yer almasına rağmen, ülkemizde bor ürünlerinin kullanım alanı sınırlı kalıyor. Halbuki ülkemizin öncelikle bilim/teknoloji alanları arasında yer alan sağlık, savunma, uzay, enerji, gıda, otomotiv, makine-imalat ve bilgi-iletişim teknolojileri alanlarında da ileri teknolojilerle üretilmiş üstün özellikli bor bileşiklerinin kullanılma potansiyeli çok yüksek.
Bor ürünleri, cam ve cam elyafı, deterjan ve ağartıcılar, seramik, tarım, alev geciktiriciler, ahşap koruma, inşaat malzemeleri, kimya, metalürji, nükleer uygulamalar ve tıp gibi 250’den fazla kullanım alanına sahip. Yeni, fonksiyonel organik bor bileşikleri ile bunların rekabet avantajı sağlayacak kullanım alanlarının ortaya konması, bor nitrür, bor karbür gibi bilinen uç ürünler için alternatif teknolojiler ile yüksek saflıkta, nano boyutta, ekonomik ve rekabetçi üretim teknolojilerinin geliştirilmesi gibi çalışmalar ülkemiz açısından önemli araştırma alanlarıdır.
Ülkemizde; savunma sanayinde borlu malzemelerin kullanımı, borlu tek kristallerin yaygınlaşması, elementel bor üretimi, borlu yakıt pillerinin geliştirilmesi/ uygulaması, borun seramik/cam sektöründe kullanılması ve borlu kaplamalar (bor nitrür, ferrobor, Ni-B vb.) üretilmesi gibi konular günümüzde potansiyel gelişme alanlarıdır. Dünyada bora dayalı sanayide yakın gelecekte hızlı bir gelişme olacağı, özellikle katı pil teknolojileri, süper iletken teknolojisi, borlu hafif seramik zırhlar vb. nitelikli malzemelere eğilimlerin artacağı öngörülüyor.
PROJE BÜTÇESİ NE KADAR?
Küçük ölçekli projeler: 500.000 TL’ye kadar
Orta ölçekli projeler: 500.001-1.000.000 TL
Büyük ölçekli projeler: 1.000.001-2.500.000 TL
Özel sektörün yer aldığı projelerde ilgili özel kuruluşa verilecek makine-teçhizat bedelinin yüzde 50’si TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.
Orta ve büyük ölçekli projelerin ilgili özel kuruluşlarla işbirliği içinde olmaları bekleniyor. İlgili endüstriyel kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlanmış ve/veya ilgili özel kuruluşlardan ayni/nakdi destek almış olan projelere öncelik verilecek.
PROJE SÜRESİ NE KADAR?
Küçük ölçekli projelerin süresi en fazla 24 ay, orta ve büyük ölçekli projelerin süresi en fazla 36 aydır.
Son başvuru tarihi: 22 Haziran 2018
Ayrıntılı bilgi: www.tubitak.gov.tr
14 Mayıs 2018 Pazartesi