Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Pandemi süreci, kültürel faaliyetlerin sosyal hayat üzerindeki önemini bir kez daha gösterdi. Bu dönemde kitaplar, insanlara sığınacak bir liman ve kültür-sanat ile buluşmanın tek fırsatı oldu. Pandemi, okurların yanı sıra hammadde tedariki ve üretim açısından kitap basan firmaları da olumsuz etkiledi. Rusya-Ukrayna savaşı ve dövizdeki oynaklık ise dışa bağımlı olunan kağıt tedarikinde de sıkıntılara yol açtı. Sektör temsilcileri, çözüm olarak kağıda uygulanan ek gümrük vergisi ve KDV’nin kaldırılmasını bekliyor.
İstanbul Ticaret Odası Basım-Yayın Meslek Komitesi de sektörle bir araya gelerek, pandemi sonrasında yaşanan bu durumu değerlendirdi. Toplantının oturum başkanlığını İTO Meclis Üyesi Erhan Erken yaptı. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, toplantının açılış konuşmasında, dünyada yaşanan enflasyonist baskı ve enerji fiyatlarındaki maliyet artışının hammadde, ambalaj malzemeleri ve taşımacılık fiyatlarındaki artışların tüm sektörleri çeşitli zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Kuralay, “Kağıt tedarikinde dışa bağımlı olunması, küresel selüloz fiyatlarının artması, ithal edilen kağıdın navlun bedelinin yükselmesi ve özellikle 2021’deki kur artışları, yayıncılığın en önemli sorunları arasında” dedi.
DİJİTALE İLGİ ARTTI
Küreselleşme ile birlikte sektörde online ortamların yaygınlaştığını vurgulayan Kuralay, şunları söyledi: “Sosyal medya içeriklerinin bireylerin hayatında yer kaplamasıyla paralel, sesli kitap, e-kitap, dijital buluşmalar, dijital kitap kulüpleri ve dijital söyleşilere ilgi hızla arttı.”
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün de, “Sektör büyüdükçe hem istihdam sağlayacağız hem okuma kültürüne hem de ekonomiye katkıda bulunacağız” dedi.
Sektörün çözüm önerileri
* İthal kağıtta yayıncılara sübvansiyon uygulanmalı.
* Yayıncılık sektörüne özel, uzun vadeli kredi imkânları oluşturulmalı.
* Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın halk kütüphanelerine yapacağı kitap alımlarının bütçesi artırılmalı, yayıncılardan halk kütüphanelerine kitap alımı yapılmalı.
* Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı ‘her okula kütüphane’ kampanyasında okul kütüphanelerinin bağış yoluyla değil, bütçe ayrılarak kurulması temin edilmeli.
* Basılı kitaplarda olduğu gibi farklı okuma ihtiyaçlarını karşılayan e-kitap, sesli kitap, veri tabanları, eğitim portalları ve diğer hibrit çözümlerin üretiminin yaygınlaşması için bu yayınlardan da KDV kaldırılmalı.
* Sosyal medya içerik üreticilerine KDV istisnası ve yüzde 15 gelir vergisi uygulanırken; yazar, çevirmen, editör ve illüstratörlerden yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV uygulamasından vazgeçilmeli.
* Kitabevlerinin, e-ticaret firmalarıyla rekabet edebileceği düzenleme yapılmalı.
* Ülkenin her köşesinde kitabevlerinin açılmasını özendirici teşvikler getirilmeli, kitabevlerine belirli bir süre vergi ve sigorta muafiyeti tanınmalı.
* İTO’nun, meslek birliklerinin yakından takip ettiği dijital korsanla mücadele için gerekli kanuni düzenlemeler yapılmalı.
* YAYFED kanalıyla satılan bandrollerden meslek birliklerine aktarılan bütçenin oranı daha etkin korsanla mücadele için artırılmalı.
* Kağıt endüstrisinin ülkemizde tekrar ayağa kaldırılması için gerekli yatırım ve teşvikler hızla hayata geçirilmeli.
* Kamu kuruluşları ve yerel yönetimler yayınevlerinin rakibi olmamalı.
* Yurt içinde uygulanan stopaj oranı yüzde 10’a indirilmeli.
* Ücretsiz ders kitapları, yardımcı kaynak kitaplar ve kırtasiye ürünleri, kitabevi veya kırtasiye gibi işletmelerden kupon karşılığında dağıtılmalı.
* Yayıncı ve matbaacıların iş amacıyla AB’ye seyahat edenlerinden vize başvurularında uzun süreli ve çok girişli vize alabilmeleri konusunda AB nezdinde girişimde bulunulmalı.
* 3. Milli Kültür Şurası ve 6. Ulusal Yayın Kongresi’nden çıkan sonuçlar takip edilmeli.
438 MİLYON KİTAP ÜRETİMİ
Bandrol verilerine göre, 2021’de kitap üretimi 438 milyon adet oldu. Bununla birlikte, perakende kitap pazarının büyüklüğü ise 2021 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 23’lük bir artış ile 9.7 milyar TL olarak gerçekleşti.
13 Haziran 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı