HABER: FEDAİ YILDIRIM
Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) 2014 yılına ait verilerine göre Türkiye yayıncılık sektörü, dünyada 12’nci sırada yer alıyor. Üretilen yeni kitap çeşidi sıralamasında ise 11’inci olan sektör, geçtiğimiz yıl cirosunu, bir önceki yıla göre yüzde 2.9 artırarak 2 milyar 381 milyon dolarla geride bıraktı. International Standard Book Number (ISBN) verilerine göre geçen yıl Türkiye’de 50 bin 752 başlıkta yayım yapılırken, bu rakamın 44 bin 779’u da kağıt üzerine basılı yayın olarak kayıtlara geçti.
ZOR DÖNEMLER GEÇİRDİK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Basım-Yayın Meslek Komitesi’nin zümre toplantısında bir araya gelen sektör temsilcileri, dünden bugüne basım ve yayın sektörünün gelişimini, sıkıntılarını ve çözüm önerilerini konuştu. Zümre toplantısının oturum başkanlığını da yürüten Komite Başkanı Ahmet Karademir, sektörün özellikle 2008 ile 2011 yılları arasında çok zor dönemler geçirdiğini, hatta birçok matbaanın iflasın eşiğine geldiğini söyledi.
O dönemler çoğu meslektaşının yarış durumuna geçtiğini ifade eden Karademir, daha fazla iş alabilmek için çoğu zaman en dip fiyatların verildiğini hatırlattı. Bu uygulama esnasında maliyetlerin göz ardı edildiğini dile getiren Karademir, meslektaşlarına şu mesajı verdi: “Öncelikle maliyet iyi hesaplanmalı. Eğer hesabı doğru yapamazsak ayakta kalma şansımız da kalmaz. Umarım bundan sonra gelir-gider iyi hesaplanır ve işimizde de istikrar sağlanır.”
GELECEKTEN UMUTLUYUZ
Toplantının açılışında konuşan Basım-Yayın Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Halil Çelik, yayıncılık sektörünün son yıllarda gelişerek artan büyüme ivmesini devam ettirdiğini söyledi.
Bandrol satışlarının da arttığını kaydeden Çelik, “Bizi en çok sevindiren konu ise kişi başına düşen kitap sayısındaki artış oldu. Bu gelişme sektörün geleceğine dair umutları da artırdı” dedi.
YENİ SIKINTILAR DOĞDU
Çelik, şunları aktardı: “2008 ve 2015 yılları arasında talep azlığından kaynaklı amansız bir rekabet yaşandı. Bu rekabet ortamı aynı zamanda iflaslar yaşanmasına da sebep oldu. Tam bu dönemi geride bıraktık derken; daha büyük hacimli matbaaların açılması, ihracat yapan matbaaların sayılarının az olması ve dijital sektörün matbaacılık sektörünün büyümesini yüzde 60 oranında engellemesi ile bugün aynı sıkıntıyı yaşamaya devam ediyoruz.”
DÜNYADA 12’NCİYİZ
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) Başkanı Alpaslan Durmuş, geçtiğimiz yıl yayıncılık sektörünün toplam cirosunun 2013’e göre yüzde 2.9 artarak
2 milyar 381 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Durmuş, “Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) 2014 verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük 12’nci yayıncılık sektörüne sahip ve üretilen yeni kitap çeşidinde de 11’inci sırada yer alıyor” dedi.
RAKAMLARLA BASIM VE YAYIN SEKTÖRÜ
Kaynak: Türkiye Yayıncılar Birliği