HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’de 2015 yılı verilerine göre 384 milyon kitap basıldı. 2016 yılında da cirolarını artırarak dünya yayıncılık sektör sıralamasında 11. sıraya yükselen Türk yayıncıları 2017 yılından da umutlu. Sektörün kendi içinde yaşadığı bir takım sorunların yanında genel pazardan ümitvar olan yayıncılar önümüzdeki yıl Kitapkent Projesi için daha çok çalışarak Türkiye’yi bir kültür üssü haline getirmeyi hedefliyor. Yayıncılar tüm tespitlerini İstanbul Ticaret Odası Basım-Yayım Meslek Komitesi tarafından organize edilen ‘Yayıncılık Sektöründeki Sorunlar ve Gelişmeler’ konu başlıklı değerlendirme toplantısında masaya yatırdı.
Çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen ve bürokratın katıldığı toplantıda konuşan İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, Türkiye’nin yayıncılık sektöründe daha fazla potansiyel barındırdığını ifade etti.
Apaydın, “Hedefimiz, insan kalitesini artırmak. Daha çok okuyan ve düşünen bir insan kitlesi oluşturmak müdürlüğümüzün hedefleri arasında yer alıyor” dedi. Apaydın, ayrıca İstanbul’da bulunan her kamu kurumuna bir adet kütüphane yapma çalışması içerisinde olduklarının da müjdesini verdi.
DİJİTAL KORSANLIĞA ÇÖZÜM
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Hasan Hüseyin Doğru da sektörün fikri ve dijital korsanlıkla mücadelede zorlandığını ifade etti. Doğru, dijital korsanlıkla ilgili sorunların kütüphanelerde de yaşandığını ifade ederek, “Bunun için Fransa örneğini baz alarak, ‘uyar-kaldır’ sistemini gündeme alabiliriz” şeklinde konuştu. Doğru, yardımcı kitap uygulamasının okullarda yasaklanmasının da, sektör için çözülmesi gereken bir sorun olduğunu dile getirdi. Toplantıda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de bir konuşma gerçekleştirdi.
SEKTÖR NE DİYOR
İSTANBUL’UN KÜLTÜRÜ DÜNYAYA YAYILACAK
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Kitapkent Projesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Soylu, bu projeyle İstanbul’un muazzam kültürel birikiminin dünyaya yayılacağını ve İstanbul’un hak ettiği konuma geleceğini söyledi. Soylu, “Proje ile Türkiye bölgesinin önemli bir kültür üssü haline gelecek” diye konuştu.