Yavru vatanla ticarete B2B dopingi

Giriş: 15.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ve beraberindeki heyet, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’i ziyaret etti. Heyette, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer de yer aldı. Görüşmede, Kıbrıs Türk Ticaret Odası üyesi iş insanları ile İstanbul Ticaret Odası üyesi iş insanları arasındaki işbirliğini artırmak için yapılabilecek faaliyetler değerlendirildi.

TİCARETİ ARTIRALIM

KTTO Başkanı Turgay Deniz, karşılıklılık temelinde iş insanları arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise iki Odanın daha ileri düzeyde işbirliği yaparak iş insanlarının önünü açabileceklerini ve ticaret hacmini artırabileceklerini söyledi. Avdagiç, ikili iş görüşmelerinin önemine de dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde iki Oda arasındaki işbirliğinin bu temelde gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.

FİRMALAR BİRARADA

Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyetinin, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyareti kapsamında, Kıbrıslı firmaların temsilcileri ile İTO üyesi firmaların temsilcileri ikili iş görüşmelerinde (B2B) de bulundu. Firma temsilcileri; gıda, mobilya, perakendecilik, inşaat, altyapı mimarlık ve mühendislik, elektrik-elektronik, bilişim, plastik, altyapı mimarlık ve mühendisli gibi birçok sektörde işbirliği ve yatırım imkanlarını görüştü.

TİCARET HACMİ YAKLAŞIK 1.3 MİLYAR $

Ticaret Bakanlığı KKTC Ticaret Dairesi rakamlarına göre; Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki toplam dış ticaret hacmi 2018’de, 1 milyar 293 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye, 1 milyar 226 milyon dolar ihracat, 67 milyon dolar ithalat yaptı. Türkiye’nin KKTC’ye önde gelen ihraç ürünleri arasında; petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, demir veya alaşımsız çelikten çubuklar, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar yer aldı. Önde gelen ithal ürünleri arasında ise turunçgiller, peynir ve pıhtılaşmış ürünler, altın (platin kaplamalı altın dahil-işlenmemiş veya yarı işlenmiş yada pudra halinde) yer aldı.

GÜÇLENEN KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 15 Kasım 1958’de, Kıbrıs Türk halkının ticari ve iktisadi menfaatlerini gözetmek ve korumak, ticaret ve refah seviyesinin yükselmesinde öncü rol oynamak amacıyla kuruldu. İngiliz işgali döneminde kulüplerde örgütlenen Kıbrıslı Türk tacirler, Ticaret Odası’nın kurulması ile ekonomik alanda daha da güçlenmenin önünü açtılar. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 60 yıl boyunca Kıbrıs Türklerinin ekonomik var oluş mücadelesinin de en önemli unsurlarında biri haline geldi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın bugün turizm, perakende, imalat sanayi, inşaat, ulaşım, bankacılık, finans, sigorta ve diğer hizmet alanlarında faaliyet gösteren 4 bin 500’e yakın aktif üyesi var.

YÜKSEK ÖĞRENİM KIBRIS EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) deyince, yükseköğrenimin geldiği uluslararası seviyeye ve onun ülke ekonomisine katkılarına ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Nüfusu 326 bin olan KKTC’de 14’ü ÖSYM’ye kayıtlı 19 üniversite bulunuyor. Üniversitelerin, 120 ülkeden toplam 102 binden fazla öğrencisi var. KKTC üniversitelerinin uluslararası akreditasyonu bulunan başarılı üniversiteler olması ve diplomalarının dünyaca tanınması da ilgiyi artıran önemli bir unsur. Eğitim uzmanı Sait Gürsoy’un verdiği rakamlara göre KKTC ekonomisinin yüzde 28’ini yükseköğretim sektörü oluşturuyor ve üniversitelerin ekonomiye 1.7 milyar dolarlık katkısı bulunuyor.

Bu rakam doğrudan üniversitelere gitmiyor. Bu miktarın yüzde 28’i yeme içme sektörüne, yüzde 17’si barınmaya, yüzde 5.2’si yurtiçi ulaşıma, yüzde 5’i iletişim harcamalarına, yüzde 5’i giyim kuşama, yüzde 4.8’i havayollarına, yüzde 3.3’ü kırtasiye giderlerine, yüzde 2.7’si sosyal yaşam, sanat ve spora, yüzde 1’i de diğer alanlara yansıyor.