tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yatırımlardaki artışla ‘uzun menzilli büyüme’

Giriş: 06.09.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yatırım, ihracat ve sanayiden güç bulan ikinci çeyrek büyümesinin, ‘uzun menzilli büyüme’ dönemini başlattığını söyledi. Avdagiç, “2021’de yüzde 8 ve üzeri büyüme şansını yakalamış görünüyoruz” diye konuştu.

Güçlü büyüme oranı için “Bizi rehavete düşürmemeli” uyarısı yapan Başkan Avdagiç, “Stoklarda 5 puan azalma var. Yatırım kapasitesi için OSB’lerde yer sorunları çözülmeli, finansman ve hammadde temini imkanları geliştirilmeli” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Yatırım, ihracat ve sanayiden güç bulan ikinci çeyrek büyümesi, ‘uzun menzilli büyüme’ dönemini başlattı. 2021’de yüzde 8 ve üzeri büyüme şansını yakalamış görünüyoruz” dedi. Avdagiç, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2021 yılı ikinci çeyrek GSYH verilerini değerlendirdi.

İÇ TALEBİN KATKISI

İkinci çeyrek büyümesinin üretim ve yatırımlardan beslenmesinin önemli olduğunu belirten Avdagiç, “Yüzde 21.7’lik büyümeyi, bu yönüyle gelecek çeyreklerdeki büyümeyi de garanti altına alacak bir performans olarak görüyoruz. İkinci çeyrekte büyümenin tüketim bacağı da yatırım bacağı da gayet kuvvetli. Bu arada iç talebin katkısı da büyümede çok belirgin” ifadesini kullandı.

ÖZEL SEKTÖR ODAKLI

Büyümenin motorunun sanayi ve yatırımlar olduğunu kaydeden Avdagiç, “Yatırımlardaki artış yüzde 20.3. Yatırımların alt kırılımlarına baktığımızda inşaat yatırımları yüzde 12.2, makina teçhizat yatırımları ise yüzde 35.2 artmış durumda. İç talep yıllık bazda yüzde 22.9, ihracat yüzde 59.9 artış gösterdi. Kamu harcamaları yüzde 4.2 artış ile sınırlı katkı veren kalemlerden, ki bu zaten özel sektör odaklı, sağlıklı bir büyümeye işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILMALI

Avdagiç, baz etkisinden arındırıldığında da yatırımlarda güçlü bir büyüme ivmesinin devam ettiğinin ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Pandemi dönemini Türk sanayicisi çok iyi değerlendirerek büyük yatırımlar yaptı. Nisan-mayıs ve haziran ayını kapsayan 3 aylık ekonomik büyüme, bu yatırımların karşılığını aldığımızın göstergesidir. Yüzde 21.7’lik bu kuvvetli oran, bizi rehavete düşürmemeli. İş dünyasının yatırım iştahının mutlaka ve mutlaka önünü sürekli açacak politika izlememiz lazım. Stoklarda 5 puan azalma var. Bu kurulu üretim kapasitesinin artırılması gereğini ortaya koyuyor. Bu sebeple yatırım kapasitesi için OSB’lerde yer sorunları çözülmeli, finansman ve hammadde temini imkanları geliştirilmeli.”

Üreticiye ‘seçici’ finansman verilsin

Üreticinin iş yapma iştahının yüksek olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, finansman sıkıntısına karşı ‘seçici’ destek sağlanması önerisinde bulundu. Avdagiç, bu yöntemle kritik alanlara nokta atışlı finansman sağlanabileceğini vurguladı. Avdagiç, “Bu destek, topyekun bütün yatırımlar için verilsin demiyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “Yeşil duyarlılığını artıran, çevre yatırımlarını düzenleyen, atıklarını azaltan yatırımlar gibi çerçeveyi daraltıp seçici bir finansman desteği verilebilir.”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “İşler nasıl diye soruyorlar. Sanayide şu anda işle, siparişle ilgili sıkıntı yok. Talepleri karşılayabilmek için hazır stokları dahi devreye aldığımız bir dönemden geçiyoruz. Bazı üreticilerin çift vardiya çalışmaya döndüğünü biliyoruz. Piyasada iş var ama en çok duyduğumuz 3 şey faiz, eleman, hammadde sıkıntısı” dedi. Üreticinin sipariş tarafında sorun yaşamadığını belirten Avdagiç, “Üreticimizin iş yapma iştahı yüksek. Siparişte sorun yok. Bizim o siparişi karşılayacak iş yapma iştahımız var” diye konuştu.

YÜKSEK FAİZE KARŞI

Piyasadaki finansman sıkıntısına karşı ‘seçici’ destek sağlanması önerisinde bulunan Avdagiç, şunları kaydetti: “Yüksek faizin etkisini asıl ortadan kaldıracak belki de tek konu, yatırımcının finansman maliyetinin belli bir kısmının kamu kaynakları tarafından karşılanması. Makina teçhizat yatırımı yapan, doğrudan üretime yönelik tevsi yatırımı yapan, ‘greenfield’ dediğimiz sıfırdan yatırım yapanın kullandığı, ki bu daha önceki teşviklerde de vardı, yatırım kredisinin faiz maliyetinin yüzde 40’ı, yüzde 50’si bir fondan karşılanabilir. ‘Bazı sektörlerin faiz maliyetini karşılamıyoruz da’ denilebilir. ‘Sadece orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerdeki yatırımları karşılıyoruz’ da diyebilirler. Yani ‘bu destek topyekun bütün yatırımlar için verilsin’ demiyoruz. Yeşil duyarlılığını artıran, çevre yatırımlarını düzenleyen, atıklarını azaltan yatırımlar gibi çerçeveyi daraltıp seçici bir finansman desteği verilebilir.”

DAHA GÜÇLÜ REKABET İÇİN

Geleceği güvence altına alacak, kapasiteyi artıracak, yüksek teknoloji ihracatını genişletecek yatırımları destekleyen finansman yapısına ağırlık verilmesi gerektiğini aktaran Avdagiç, “Orta-uzun vadede rekabet sıkıntısı çekmemek için mukayeseli üstünlüğümüzü, kapasitemizi ve teknolojik seviyemizi yükselterek artırmak şart” dedi.

HAMMADDEYE İHRACAT KISITLAMASI

Şekib Avdagiç, bir diğer hassas konunun hammadde temini ile ilgili olduğunu vurgulayarak, “Diyorlar ki, demir fiyatlarını devlet düşürsün. Demir fiyatını devlet mi belirliyor? Hayır, Londra Metal Borsası var. Ne yapılabilir? Türkiye’nin kendi iç üretim kaynakları ile buna adım atabiliriz. Nasıl Çin ihracata kısıtlama getiriyor, diyor ki ‘içerideki talebi karşılamadan ihraç edemezsin.’ Bu yaklaşımları dünya metal dengesini bile bozuyor. Bizim de kritik hammaddeler için belki de bunu yapmamız gerek” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin, salgının da etkisiyle Uzak Doğu’dan uzaklaşan siparişler için ideal bir ülke haline geldiğini belirten Avdagiç, bu trendin devamı için tedbirlerin sürmesi gerektiğini kaydetti.

Avdagiç, şunları söyledi: “Dışarıdan çok pahalı aldığınız hammadde ile ürettiğinizi bugün pahalı satıyorsunuz. Şu an sipariş Çin’e gitmediği için geliyor. Çin, ‘içeride çok büyük pazar var’ dedi. Navlun fiyatları zaten çok yükseldi. Kendine denge kurmaya çalışıyor. O yüzden de sipariş geliyor. Ama yarın rekabet gücü açısından nerede olacağımızı bilmek için bugünden alacağımız ­tedbirler önemli.”