İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Büyümeyi sürdürebilmemiz için yatırımlara vites büyüterek devam etmemiz şart” dedi.
Avdagiç, özel sektör olarak beklentilerinin, pandemiyle artan üretim maliyetlerini aşağı çekecek düzenlemeler olduğunu söyledi.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme performansını başaracağına inandığını söyledi. Avdagiç, yaptığı açıklamada, “Nitekim yılın ikinci üç aylık döneminde geçen yıla kıyasla; sanayi üretiminde yüzde 41.1, kapasite kullanım oranında yüzde 63.4’ten yüzde 75.9’a artış var. Burada elbette baz etkisinden kaynaklanan bir ivme mevcut. Ancak bu büyüme oranı, sadece baz etkisiyle ulaşılmış nominal bir değerden fazlasını, üretim, yatırım ve ihracat kalemlerinden beslenen reel ve güçlü bir çıkışı da ifade ediyor” dedi.
MAKİNA TEÇHİZAT HAMLESİ
Şekib Avdagiç, bu güçlü çıkışın arkasında iş dünyamızın aralıksız 6 çeyrektir giriştiği makina teçhizattaki yatırım hamlesinin payının büyük olduğunu kaydetti. “Bu sayede gelen yurt içi ve yurt dışı talebi kesintisiz ve zamanında karşılayarak, ekonomimiz için katma değer üretmeye devam ediyoruz” diyen Avdagiç, şunları söyledi: “Ancak bizim bu büyümeyi sürdürebilmemiz için yatırımlara vites büyüterek devam etmemiz şart. Birinci çeyrekte, hatırlarsanız stoklarda 1.5 puanlık bir erime vardı. İkinci çeyreğe ilişkin rakamları 1 Eylül’de göreceğiz. Kapasite kullanım oranında yüzde 80’lere yaklaşıyoruz. Ağustos verisi de yeni açıklandı. Kapasite kullanım oranı 0.4 puan artışla ağustosta 77.1 seviyesine ulaştı. Burada özellikle yatırım malları tarafında 4 puanlık bir kapasite kullanım artışı mevcut. Yani reel sektörün yatırım iştahı yerinde, dünya mal ticareti geçen yıla göre yüzde 20 artmış durumda. Ancak bir yandan da kurulu kapasitenin sonuna yaklaşmış durumdayız.”
ÖZEL SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ
Avdagiç, özel sektör olarak beklentilerinin hem finansman hem de yatırım arazisi, istihdam, enerji, hammadde gibi üretim faktörleri maliyetlerini aşağı çekecek düzenlemelerin gündeme gelmesi olduğunu kaydetti. Avdagiç, pandemi nedeniyle olağandışı yeni bir durum yaşanmazsa, yılın genelinde yüzde 7 civarı bir büyüme rakamına ulaşılacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.
TEDARİK ZİNCİRİNDE YENİ KOPMALAR
Delta varyantının etkisini artırmasının tedarik zincirinde yeni kopmalara neden olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bunlar da hammadde ve lojistik maliyetlerini artırmaya devam ediyor. Baltık Kuru Yük Endeksi, son 11 yılın zirvesine çıkmış durumda. Bu gelişmeler sadece temin anlamında değil, finansman anlamında da şirketlerimizin işletme sermayesini oldukça zorluyor” dedi.