Salı, 05 Kasım, 2024
Yeni iş fikirlerinin ticarileşmesi sürecinde girişimcilik ve inovasyon için profesyonel destek sunan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), 2018 döneminin 1’inci Hızlandırma Kampı etkinliklerine başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen BTM’nin etkinliğinde I2B (Idea to Business) söyleşisi de yapıldı. Programın ilk konuğu girişimcilik ve melek yatırım konusunda 15 yıllık tecrübeye sahip Gülsüm Çıracı oldu. Söyleşide, kendisinin de bir girişimci olduğunu belirten Çıracı, girişimcilerle empatisi yüksek melek yatırım ağı kurduklarını söyledi. Istanbul Startup Angels’ı ve melek yatırım ağlarının çalışma şeklini anlatan Çıracı, “Biz direkt yatırım yapmıyoruz. Yatırımlar, melek ağlara mensup yerler tarafından yapılıyor. Fakat biz proje ve ekipleri seçerek yatırımcıya götürüyoruz” dedi.
Geçtiğimiz yıl Istanbul Startup Angels olarak 14 projeye yatırım yaptıklarını söyleyen Çıracı, bu rakamların Türkiye için iyi, yurtdışındaki yatırım ağları için oldukça az olduğunu ifade etti.
YATIRIM-HIZ İLİŞKİSİ
Girişimcilerin karşılaştığı sorunlara değinen Gülsüm Çıracı, yatırımcı sunumlarını yapan girişimcilerin, parasal değerler üzerinden projenin gelişimini aktarmalarının çok doğru bir yöntem olmadığını vurguladı. Çıracı, projenin ilerleyişinde yapılacak yatırımın projeye nasıl hız kazandıracağını söylemeleri gerektiğinin altını çizdi. Çıracı bu durumu, “Eğer bir probleminiz varsa ve bu sadece para ile çözülebiliyorsa, bu durum bir problem değil, yanlış finansal hesaplamadır” diyerek özetledi.
Şirket değerlemesinin tam olarak bir hesaplama metodunun olmadığını anlatan Gülsüm Çıracı, melek yatırım ağı olarak değerleme üzerinden pazarlık yapmadıklarını da sözlerine ekledi. Gülsüm Çıracı, bunlara ek olarak şirketleşmeye yönelik teknoloji ve inovasyon odaklı projelere yatırım yaptıklarını dile getirdi.
Girişimcilik ekosisteminde hem girişimci hem de yatırım ağı kurucusu olarak yer alan Gülsüm Çıracı, BTM girişimcilerine kendi girişimi olan ‘Startup Kitlesel Fonlama’ projesinden de bahsetti. Bu sistemin önümüzdeki günlerde mini borsa mantığında startup fonu olarak işleyeceğini belirten Çıracı, startup’ların halka arz edilerek büyüyeceklerini söyledi. Ulaşılabilir lüks kavramının startup’lar tarafından dünyaya kazandırıldığını dile getiren Çıracı, startup’ların yaptıkları projeler ile dünyayı demokratikleştirdiğine inandığını da ifade etti. BTM girişimcilerinin merak ettikleri soruları yanıtlayan Gülsüm Çıracı, söyleşi sonunda projeler özelinde de girişimcilere bilgiler verdi.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Gülsüm Çıracı, Istanbul Startup Angels bünyesine girişimci kabul ederken; girişimciye, ekibe ve projenin içinde bulunduğu pazara göre değerlendirme yaptıklarını söyledi. İş modellerinin, projeleri değerlendirme sırasında kendini kanıtlamış olması gerektiğini belirten Çıracı, “Ayrıca MVP denilen ‘Minimum çekirdek özellikleri barındıran, kullanıcı geribildirimi ile test edilebilecek ürün’ de olması lazım. İkinci aşamada yasal süreçleri, son aşamada ise sözleşme ve yatırım beklentisi kısmını inceliyoruz” dedi.
22 Mart 2018 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı