Perşembe, 05 Aralık, 2024
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerine göre, bu yıl küresel enerji sektöründe 1.7 trilyon doları temiz enerji teknolojilerine, 1.1 trilyon doları da fosil yakıt sektörüne olmak üzere toplam 2.8 trilyon dolar yatırım yapılacak. Güneş enerjisi yatırımları, 380 milyar dolarla bu yıl ilk kez petrol üretimi harcamalarını geride bırakacak. Bu yıl petrol üretim yatırımlarının 371 milyar dolar olacağı, toplam petrol ve gaz üretim yatırımlarının ise
528 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.
YÜKSELİŞİN SEBEPLERİ
Temiz enerji dönüşümünün son bir yılda kaydettiği hızı ‘baş döndürücü’ olarak nitelendiren IEA Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar dahil olmak üzere bu teknolojilerde şimdiye kadar görülmemiş bir sıçrama olduğunu söyledi. Bu sıçramanın iki temel nedeni olduğunu belirten Birol, “Birincisi, maliyetlerin çok düşmüş olması ve temiz enerji teknolojilerinin diğer fosil yakıt teknolojileriyle rekabet edebilecek seviyeye gelmesi. İkincisi de ülkeler artık temiz enerjiyi, enerji güvenliğine bir çare olarak düşünüyor. Ülkeler, petrol ve gazda başka ülkelere bağlı olmaktansa, kendi ülkelerindeki yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve elektrikli araçlar gibi temiz teknolojileri tercih ediyor. Maliyetlerin düşmesi ve ülkelerin teşviklerini artırmasıyla da bu teknolojiler çok daha hızlı büyüyecektir” dedi.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Bu yıl küreselde temiz enerji teknolojisi yatırımlarının 1.7 trilyon doları geçeceğini ve sadece güneş enerjisine yatırımın petrol üretim yatırımlarını ilk kez geride bırakacağını vurgulayan Birol, şunları kaydetti: “Güneş enerjisinin büyüme potansiyeli hemen hemen uçsuz bucaksız. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki elektrik talebi çok hızlı şekilde artıyor. Soru, bu talebin nasıl karşılanabileceği. Burada güneş en önemli aday. Dünyanın yüzde 95’inde yeni yapılacak elektrik santralleri açısından güneş, en düşük maliyetli kaynak. Bu nedenle, güneşin 2030’lu yıllara gelmeden sadece petrole değil, doğalgaza karşı da yatırımda ve kullanımda çok önemli bir rakip olacağını düşünüyorum.”
AB’DEN LATİN AMERİKA’DA LİTYUM ATAĞI
Avrupa Birliği (AB), enerji depolamada ve elektrikli otomotiv sektöründe kritik bir hammadde olan lityumda arz güvenliğini sağlamak için lityum zengini ülkelerle işbirliğini geliştirmeye devam ediyor. AB ile Şili, lityum tedarik zincirlerini güçlendirmek amacıyla stratejik ortaklık geliştirmek üzere anlaşmaya vardı. Taraflar, elektrikli araç bataryalarının üretiminde kullanılan önemli bir girdi olan lityum projeleri için mutabakat zaptı imzalayacaklarını da duyurdu. Diğer taraftan AB, Arjantin ile odağında lityumun olduğu sürdürülebilir hammaddeler konusunda işbirliğini artırmak amacıyla mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşmanın, iklim dostu altyapının geliştirilmesi konusundaki işbirliğini artırmak, ayrıca ülke yönetimlerinin tedarikini güvence altına almak istedikleri ultra hafif elektrikli araç bataryası metali olan lityum da içerisinde olmak üzere hammaddeler üzerindeki yeni araştırmaları genişletmek amacıyla oluşturulduğu kaydedildi.
ÇİN’DE İLK TORYUM REAKTÖRÜNE İZİN
Çin’de Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, ülkenin ilk toryum reaktörü için Şanghay Uygulamalı Fizik Enstitüsü’ne işletim izni verdi.
Söz konusu izinle Şanghay Uygulamalı Fizik Enstitüsü, reaktörü 10 yıl süreyle işletebileceği süreci test faaliyetleriyle başlatacak.
‘Erimiş tuzdan elde edilen sıvı yakıt’ kullanılan reaktör, Gobi Çölü’ndeki Wuwei’de bulunuyor. Reaktörlerin, artırılmış güvenlik, azaltılmış atık ve iyileştirilmiş yakıt verimliliği dahil geleneksel uranyum reaktörlerine göre çeşitli avantajlar sunduğu kaydediliyor.
Toryum ayrıca uranyum ile karşılaştırıldığında daha bol bulunan bir kaynak olarak öne çıkarken Çin’de ise önemli toryum rezervleri bulunuyor. Çin’in toryum rezervlerinin 20 bin yıldan fazla sürede ülkenin toplam enerji ihtiyacını karşılamaya yeteceği tahmin ediliyor. Toryum reaktörlerinin kullanımının Çin’in enerji güvenliğini güçlendirebileceği ve toryum reaktör teknolojisinin geniş ölçekli kullanımının çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabileceği ifade ediliyor.
03 Temmuz 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba