tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Ev dışı tüketim sektörünün en önemli halkalarından biri kahvaltı salonları oldu. Bugün İstanbul’dan Ankara’ya daha çok büyük şehirlerde boy gösteren bu kahvaltıcılar şimdi tüm Türkiye’ye yayılmayı hedefliyor. Bunun için de franchise sistemi ile zincir şubeler kurmayı planlıyorlar. 2019’da 100’den fazla yeni şube açılışı planlayan kahvaltıcıların bir sonraki hedefi ise yurtdışı olacak. Sektör temsilcileri, “Bugün bir kahvaltı restoranı için yapılan harcama, mimariye göre değişkenlik gösteriyor. Çok farklı ve kaliteli 250 metrekarelik bir restoranın fiyatı 500 bin lirayı buluyor. Daha salaş ve talep gören küçük bir dükkana ise 100 bin liralık yatırım yeterli oluyor. Kahvaltı fiyatları da 30 lira ile 100 lira arasında değişiyor” dedi.

NASIL BÜYÜYORLAR?

Kahvaltı markaları arasında bölgesel isim kullanımının yaygın olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Van kahvaltısı ilk sırada geliyor. Ancak herkes tam anlamıyla bu hizmeti veremiyor. Adında ‘Van’ olan birçok kahvaltıcı bulunuyor. İkinci sırada ise ‘Karadeniz’ kahvaltısı geliyor. Bölgeye özel ürünlerin bulunduğu kahvaltılar, tüketiciler tarafından da büyük ilgi görüyor. ‘Erzincan, Edirne, Hatay...’ Bu illerin isimleri de çok kullanılıyor. Ancak burada önemli olan kurumsallaşma. Yatırımcı da tüketici de süreklilik arıyor. Yani bir yatırımcı bugün büyümesini gözlemlediği bir markadan franchise almak istiyor. Tüketici de logosunu ve tabelasını tanıdığı, bildiği yere gitmek istiyor. Bunlar sektörün büyümesi adına çok önemli.”

FIRIN KONSEPTİ

Bu markaların dışında bazı şirketlerin de fırın konsepti ile kahvaltı servisi yaptığını belirten sektör temsilcileri, “2019’da 10’a yakın markanın 70 yeni şube açmayı planladığını görüyoruz. Bunlara daha küçük markalar da eklenince sayı 100’ü bulacak. Süt, peynir, şarküteri ürünleri bu markaların mönülerini de zenginleştiriyor. Kahvaltıda en çok tüketilen ürünlerin başında peynir ve çay geliyor. Simit ve tereyağı da kahvaltı salonlarının vazgeçilmezleri arasında. Fırın konseptleri ise daha çok hazırladıkları börek, poğaça ve açma ile ön planda oluyor. Ama bu konseptlerin yatırım tutarı biraz daha pahalı olabiliyor” dedi. Sektör temsilcileri, markaların daha çok anahtar teslim modelle çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

“Kahvaltı markaları daha çok restoranda dekorasyona önem veriyor. Franchise firması tarafından verilecek proje kapsamında dekorasyon uygulamaları gerçekleştiriliyor.
Profesyonel mimarlar tarafından çizimler yapılıyor. Kahvaltı markaları daha çok iç ve dış mekanı olan lokasyonları tercih ediyor. Ortalama bir kahvaltı restoranının büyüklüğü 120 metrekare olarak hesaplanıyor. Dekorasyon maliyeti metrekareye göre değişiyor. Demirbaşların ve diğer ekipmanların tedarik edilmesini şirketler sağladığı için ekonomik çözümler sunuluyor.”

METREKARE VE ÜRÜNE GÖRE KÂR

İşletme kârlılığı, metrekare ve ürün bazında değişkenlik gösteriyor. Kâr marjı ise yüzde 50’yi bulabiliyor. Restoran açılacak noktaların, insan trafiğinin yoğun olduğu bölgeler olması öncelikler arasında.

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ

Markaların, yatırımcıda aradığı özellikler hakkında da bilgi veren sektör temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Açılış sürecinde uzman destek ekipler hizmet veriyor. Sadece büyük şehirler değil, Anadolu illeri de markaların hedef noktaları arasında. Markaların beklentisi otantik havayı yansıtacak, sanki köy içindeki ilk dükkanmış gibi heyecanla ve aşkla çalışacak girişimci olmak. Çünkü tüketiciler artık yöresel lezzetleri daha çok denemek istiyor ve bu konuda tercih yapıyorlar.”

29 Nisan 2019 Pazartesi

Etiketler : Sektörel