Cuma, 22 Kasım, 2024
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, girişimcilik ekosistemine nitelikli yatırımcı kazandırmak için Yatırımcı Hızlandırma Platformu programını yürütüyor. Platformun katılımcılarından Sarp Uzer, “BTM, bu platformla bana değişik bir bakış açısı kazandırdı ve ufkumu genişletti” diyor.
SEZEN SAVAŞAN
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), girişimcilik ekosistemine nitelikli yatırımcı kazandırmak için Yatırımcı Hızlandırma Platformu programını yürütüyor. Program katılımcıları ise çeşitli eğitimler ve mentorluk alarak startup yatırımcılığını öğreniyor. Platformun katılımcılarından Sarp Uzer de deneyimlerini İstanbul Ticaret’e anlattı. Yatırımcı Hızlandırma Platformu’ndan sonra startup yatırımcılığına farklı bir bakış açısıyla bakabildiğini ve bu alana ilgisinin arttığını söyleyen Uzer, “Yatırımcı Hızlandırma Platformu ile BTM bana değişik bir bakış açısı kazandırdı ve ufkumu genişletti” dedi
YOĞUN VE FAYDALI PROGRAM
Uzer, BTM’nin zaten ekosistem içerisinde farklı seviyelerde tüm girişimlere kapısını açtığını belirterek, şunları söyledi: “Bunu yaparken aynı zamanda ekosistemin diğer parçaları olan yatırımcıları da bu sistemin içine katmak için kurduğu hızlandırma programının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yoğun ve faydalı bir programı tamamladık ve çok fazla şey öğrendiğimiz bir program oldu. Bu tarz programların daha fazla olmasını umut ediyorum ve tüm yatırımcılara tavsiye ediyorum.”
YATIRIMLARI DA ÇEKMELİYİZ
Sarp Uzer, Yatırımcı Hızlandırma Platformu sonrasında, biraz daha kendini geliştirerek yatırımcı tarafını da beslemek, yatırımcı olarak startuplarla bir araya gelmek istediğini belirtti. Uzer, “İş insanlarının ve geleneksel yatırımcıların startup ekosistemine çok hızlı bir şekilde adapte olmaları kanaatindeyim. Hatta ekosistem oyuncuları olarak, bu ekosistemde aktif olmayan, ancak aktif olabilecek iş insanları gibi yatırımcıları da buraya çekmemiz gerektiğini düşünüyorum. BTM gibi kendi programlarını yöneten, birçok girişime destek olan ekosistem parçalarıyla beraber çalışan sistemler yürütebilirsek çok daha iyi yerlere gelebiliriz” diye konuştu.
CAZİBE MERKEZİ İSTANBUL
Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin dünyada ön plana çıkabilmesi için ekosistem paydaşlarının birlikte çalışarak bürokratik engellerin daha hızlı aşılabileceği bir ortam oluşturulması gerektiğinin altını çizen Uzer, konu hakkında şunları söyledi: “Bundan birkaç sene öncesine kadar ‘Unicornumuz olur mu?’ seviyesindeyken, birden fazla girişimimiz bunu başardı. Ancak dünya çapında baktığınız zaman San Francisco, Berlin, Londra gibi büyük şehirlerin ekosistemde daha farklı yerlerde olduğunu, daha çekici olduğunu görebiliyoruz. Bizim bu aşamalara gelebilmemiz için İstanbul’u cazibe merkezi haline getirebilmemiz gerekiyor. Bu şekilde daha fazla global yatırım ve startup çekme şansımız olabilir. Biz Türkiye girişimcilik ekosistemi olarak batıdan çok Ortadoğu veya doğu tarafının batıya açılan kapısı haline gelebilir ve startupların çekim merkezi olabilirsek, daha güçlü bir yapıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum.”
SAAS MODELLİ STARTUPLAR
Uzer, yakından takip ettiği startuplar bulunduğuna ve bugüne kadar kitle fonlama platformları üzerinden küçük çapta yatırımlar yaptığına değindi. Startuplarla bir araya gelmek ve gerçek bir yatırım yapmak istediğini belirten Uzer, pazarlama ve B2B SaaS modellerine, sağlık ve fintech sektörlerindeki girişimlere ilgi duyduğunu söyledi. Girişim ekibinin çalışma şeklinin yatırım kararını etkileyen en önemli faktör olduğunu açıklayan Uzer, girişimin sunduğu çözümün gelişebilme potansiyeli, pazarda hayatta kalabilecek olması ve sunduğu hizmetin niteliği gibi konuların net bir cevabı olduğu takdirde sektör bazlı seçim yapmayacağını kaydetti.
GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER
Sarp Uzer, girişimcilere şöyle tavsiyelerde bulundu: “Girişimciler, öncelikle yaptıkları işin ne olduğunu iyi anlamalı ve araştırmalı, sektörü ve rakiplerini iyi tanımalı. Bunu yapmayan, kısa yoldan para kazanmak amacıyla başlanan işlerin başarılı olmadığını görebiliyoruz. Girişimcilik, 7/24 çalışmak demek. Gerçekten bunu yapmak istiyorsanız onun üzerinde çok çalışmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. En son aşamada da yatırımcıyı tanımak gerekiyor.”
03 Kasım 2022 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe