Cumartesi, 16 Kasım, 2024
SEZEN SAVAŞAN
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) iş insanlarını startup ekosistemine kazandırmak için başlattığı Yatırımcı Kulübü’nün mezunlarından biri de hem yatırımcı hem girişimci olan Ersoy Soyer.
Ürün ve hizmet satın alırken sıra bekleme sorununu ortadan kaldırarak zaman kazandıran, yeni nesil dijital müşteri deneyimi platformu Queeme’nin kurucusu Soyer, Yatırımcı Kulübü programı sayesinde iki tarafın da yaklaşımındaki farklılıkları daha iyi farkettiğini söyledi. Soyer, girişimcilikten yatırımcılığa uzanan serüvenini İstanbul Ticaret’e anlattı.
İş hayatına kurumsal firmalarla başladığını belirten Soyer, “5 yılık kurumsal hayatım oldu. İşimin her zaman bir girişimci tarafı vardı ve ben o taraftan hiç kopmadım. Daha sonra girişimcilik serüvenine atılarak, işin bir şeyler üretme tarafında yer almaya çalıştım” dedi.
Uluslararası birçok firmada görev alan Soyer, girişimci olmaya karar vererek Queeme’yi kurduğunu söyledi. Girişimcilik sürecinde çalışmalarını BTM bünyesinde sürdürdüğünü kaydeden Soyer, yatırımcılığa ilk adımının da BTM sayesinde gerçekleştiğini belirtti.
İLGİ ÇEKİCİ PROGRAM
Ersoy Soyer, yatırımcılığa başlama hikayesini şöyle anlattı: “BTM ile bağlantılarımız devam ediyordu. Yatırımcı Kulübü programı çok ilgimi çekti. Girişimcilik ekosistemini yakından takip eden biri olduğum için yatırımcılığın benim için doğru bir alan olacağını düşündüm ve eğitimlere katıldım.”
Bu sürecin çok keyifli olduğunu belirten Soyer, “Çok önemli melek yatırım ağlarını davet ettiler. Programı gerçekten çok başarılı buldum; çünkü girişimci ve yatırımcı tarafından bakmak arasında çok ciddi farklar vardı ve bunları görme şansımız oldu” diye konuştu.
HUKUK VE DANIŞMANLIK
Yatırımcılığa başladıktan sonra yaşadığı değişimi ve kazanımları anlatan Soyer, şunları söyledi: “Hukuki süreçler hakkında bilgi sahibi olmanın önemini anladım. Yatırım süreçlerinde ekibi ve alanı çok iyi tanımak gerekiyor. Yatırımcılık sürecinde danışmanlığın ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz; çünkü bilmediğiniz bir sektöre yatırım yapacaksınız. Hakim olamadığınız pek çok konu olabilir. Yatırımcı Kulübü bu noktada çok yardımcı oluyor.”
EKOSİSTEM BÜYÜYOR
Türkiye’de girişimcilik ekosistemini son üç yılda çok başarılı bulduğunun altını çizen Soyer, “Bundan öncesinde girişimcilik ekosisteminin bir emekleme dönemi vardı ama şu anda oldukça başarılı buluyorum ve önünün çok açık olduğunu görüyorum. Son gelen çeyreklik rakamlara baktığımızda bile İstanbul’un dünyada ön sıralarda olduğunu görüyoruz. Türkiye, en çok yatırım alan ülkelerden biri” dedi.
UNICORN HAYALDİ
Girişimcilere çok güvendiğini vurgulayan Ersoy Soyer, “Türk milleti olarak açık kapıyı görmek, üretmek ve yaratıcılık tarafımız çok önde.
O yüzden inovatif yönümüzü iyi kullanabildiğimizde gerçekten doğru işler ortaya çıkarabiliyoruz ve bunun yansımalarını da alınan yatırımlarla görüyoruz. Birkaç sene önce unicornumuz olacak mı diye düşünürken, şimdi birden fazla olması bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
GLOBALLEŞME ŞART
BTM’de Queeme adlı girişimini geliştirmeye devam eden Soyer, ‘yatırımcı bakış açısıyla’ baktığında, en önemli konunun globalleşme olduğunu belirtti. Soyer, şunları söyledi: “Girişimciler, inandıkları yolda devam etmeli ve pes etmemeli. Dünyayı algılamak onlar için çok önemli; çünkü global vizyonu olmayan startuplar yatırım konusunda geride kalabiliyor. Yatırım alma sürecinde neredeyse her projede global olma şartı var.”
YATIRIMCI HIZLANDIRMA PLATFORMU’NA ÇAĞRI
BTM’nin, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle düzenlediği Yatırımcı Hızlandırma Platformu başvuruları başladı. Platform, kurumsal dünyanın liderlerinin ve geleneksel ekonominin temsilcilerinin deneyim ve sermaye birikimini girişimcilik ekosistemine getirmeyi, aynı zamanda onların da startup ekosistemine dair derinlemesine bilgi edinmesini hedefliyor. Platformun ana amacı, girişimcilik ekosistemine nitelikli yatırımcı kazandırmak.
Yatırımcı Hızlandırma Platformu, startup yatırımcılarının sayılarını artıracak ve İstanbul’daki küresel ölçekli startup yatırımcılığı potansiyeli kullanılarak, topluma, sanayiye ve ticarete katma değer oluşturulacak. Böylece bölgesel çekim gücü de artırılacak. Program, 3’er aylık 4 ayrı dönemden oluşacak ve toplam 18 ay sürecek. İkinci dönem başvuruları ve detaylı bilgi için ayrıntılar btm.istanbul adresinde.
YATIRIMA UZUN VADELİ BAKMAK LAZIM
Hem yatırımcı hem de girişimci olduğu için iki tarafı da çok iyi görebildiğini belirten Ersoy Soyer, “Girişimcinin ne istediğinin farkındayım. Bu sebeple yatırımcıların girişimcilere uzun vadeli bakması, hızlıca paraya çevirmeyi düşünmemesi gerekiyor” dedi. Soyer, ancak yatırımcıların startuplara daha fazla eğilmesiyle girişimlerin istediği kaynağı elde edebileceğine dikkat çekti. Soyer, yatırımcıları startup yatırımcılığına teşvik eden BTM’nin Yatırımcı Hızlandırma Platformu gibi programların artması gerektiğini söyledi.
BTM İLE SÜREKLİ GELİŞİN
Girişimcilik ekosistemindeki insanların bir araya gelebileceği ortamların artırılması gerektiğini vurgulayan Ersoy Soyer, BTM’nin önemine dikkat çekti. Girişimcilikte çok fazla emek verildiğini ve motivasyona ihtiyaç duyulduğunu belirten Soyer, “Girişimler, BTM gibi girişimcileri destekleyen kurumların imkanlarından faydalanarak sürekli gelişmeli” dedi.
06 Haziran 2022 Pazartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma