tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası Toprak Ürünleri Meslek Komitesi, Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde çalışma toplantısı düzenledi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün gerçekleştirdiği toplantıya; seramik, çimento, hazır beton, yapı malzemeleri ve konut sektör temsilcileri katıldı. Pandemi döneminde sektördeki gelişmelerin istişare edildiği toplantıda, talep ve öneriler de gündeme getirildi.

REKABET GÜCÜ

İnşaat sektörünün, oluşturduğu katma değer ve istihdam ile aynı zamanda 200’den fazla alt sektörü kapsaması nedeniyle ülke ekonomisi için adeta lokomotif konumunda olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, “Uluslararası alanda faaliyet gösteren inşaat firmalarının iş hacminin ve çeşitliliğinin büyük ölçeklere ulaşması, rekabet güçlerinin artması da sektörün büyüklüğünü gösteren bir başka faktördür. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ve küresel anlamda fiyat artışlarının etkisiyle inşaat sektörü zor bir dönemden geçse de ilerleyen süreçte ülkemizin motor gücü olmaya devam edecektir” dedi.

SEKTÖR ÖNERİSİ

Sektörün ekonomideki atıl kaynakların kazanılması konusunda önemli bir misyon üstlenebileceğine dikkat çeken İTO Meclis Üyesi Ahmet Çelik, bu konudaki önerilerini şöyle açıkladı: “Türkiye’de 260 milyar dolar döviz mevduat hesabı var. Yastık altında ise 5 bin ton altının ve 100 milyar dolar dövizin olduğu tahmin ediliyor. Bu atıl kaynakları ekonomiye kazandıracak en iyi çözümlerden biri de gayrimenkul sektörüdür. Yastık altındaki altınını veya dövizini konut alımı için kullanacaklara daha uygun şartlarda konut kredisi verilebilir. Döviz mevduat sahipleri de aynı teşvikle gayrimenkul yatırımına yönlendirilebilir.”

TADİLAT ARTTI

Pandemi döneminde insanların evlerinde tadilat ve dekorasyon işlerine ağırlık vererek, sektöre belirli bir ivme kazandırdığını vurgulayan Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Başkanı Kemal Yıldırım ise şunları söyledi: ”Bir örnek vermek gerekirse iç pazardaki yıllık seramik tüketimi 200 milyon metrekareden 350 milyon metrekareye yükseldi. Ekim 2021’e kadar talebin yüksek olduğu bir süreç yaşandı. Ancak daha sonra döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve enerji maliyetlerindeki yüksek artışlar gidişatı değiştirdi. 2022 yılında dengenin yeniden sağlanmasını ümit ediyoruz.”

SERAMİKTE ENERJİ MALİYETİ YÜZDE 60’I GEÇTİ

Seramik sektörü temsilcileri de maliyet artışlarına dikkat çekti. Sektör temsilcileri, daha önce yüzde 30’lar seviyesinde olan enerji maliyetlerinin yüzde 60’ı geçtiğini, firmaların önceden aldıkları siparişlerin üretimini yapmakta zorlandığını söyledi. Hazır beton sektörü temsilcileri ise son yıllarda üretimlerinde düşüş olduğunun altını çizdi. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin 2017 yılında 117 milyon metreküp beton üretimi ile Avrupa’da birinci sıradayken rakamın 2019 yılında 65 milyon metreküp seviyesine düştüğünü, 2020’de kısmi bir toparlanmayla 80 milyon metreküpe yükseldiğini, 2021 yılında ise 95 milyon metreküpü geçtiğini kaydetti.

1. EL 450 BİN KONUT SATILDI

Emtia fiyatları ve döviz kurlarındaki artışın sektörün dengesini bozduğuna dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ziya Altan Elmas, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yılda 1.5 milyon konut satılıyor. Yani konut talebi var. 2020 yılında 1 milyon 499 bin, 2021 yılında 1 milyon 491 bin konut satıldı. Bu rakamın 450 bini birinci el konut üretimiydi. Birinci el konutta rakam 700 binlerden bu seviyelere düştü. Aslında yeni konut üretiminde 2018’den itibaren bir düşüş var. Diğer taraftan konut üretimi daha da zorlaşıyor; çünkü maliyet artışı nedeniyle firmaların işletme sermayeleri de eriyor. Mesela geçen sene 3 bin lira olan bir ton demir fiyatı, şu anda 12 bin lira seviyesine yükseldi. Maliyetler böyle devam ederse yıllık yeni konut üretimi 350 bine düşebilir.”

24 Ocak 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem