Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Tekstil ve hazır giyim endüstrisi, ülkemizin en güçlü üretim ve ihracat sektörleri arasında yer alıyor. Sektör 15 yılda özellikle Çin, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerin ucuz işgücü tehditleri karşısında, özgün tasarımın önemi ile yüz yüze geldi. Marka oluşturmayı ve markalarla, pazar payını büyütmeyi hedefleyen sektörde, yaratıcı iş gücüne ihtiyaç giderek artıyor. İşletmelerdeki moda ve tekstil tasarımcı sayısı da günden güne çoğalıyor.
YETENEKLİ ÖĞRENCİLER YETİŞİYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü ile de fark yaratıyor. 2015-2016 öğretim yılından itibaren moda, tasarım, tekstil, deri, ayakkabı, saraciye, tekstil işletmeciliği ve tekstil pazarlama temel konularını bünyesinde bulunduran bölümde, öğrenciler ilk iki yılda ortak eğitim, son iki yılda moda tasarımı, tekstil, deri, ayakkabı ve saraciye ile tekstil işletmeciliği ve pazarlama konularında uzmanlaşacaklar. Uygulanan disiplinler arası eğitim sistemi sonucunda tek düze öğrenci değil, ihtiyaç duyulan tüm konularda deneyimi olan öğrenci modeli oluşturmak hedefleniyor.
SÜREKLİ YENİLENME
Öğrencilerin iyi yetişmiş birer mezun olabilmeleri için tüm olanakları seferber eden bölüm, öğrencileri Erasmus projesi kanalıyla bir yarıyıllarını yabancı bir ülkede geçirmeleri için teşvik ediyor. İTO’nun öğrencilere katkısı da önemli. Öğrenciler, İTO sayesinde uluslararası fuar ve etkinliklere katılabiliyor. Keza İTO, staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada da etkin desteğini sürdürüyor. Mesleki gezilerle ve çeşitli konferanslarla zenginleşen eğitim ve öğretimle, dünya pazarında yer alabilecek, ileri görüşlü, çağdaş düşünceli tasarımcılar yetiştirmek hedefleniyor. Bu nedenle de ‘birinci sırada öğrencinin olduğu’ bir eğitim modeli uygulanıyor.
GELECEK TASARIMDA
Moda ve tekstil sektörü, değişimlerin hızlı yaşandığı, farklı model arayışıyla yaratıcılığa ihtiyaç duyulan birçok sektörün önünde geliyor. Firmaların rekabet edebilme şansının tasarım sayesinde geliştiği bir sır değil. Bu nedenle de İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü; giyim, dokuma, örme, baskı, deri konfeksiyonu, ayakkabı ve saraciye tasarımı ve üretimi alanlarında yaratıcı, özgün, estetik ölçütler doğrultusunda, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinden pazarlamasına kadar geçen süreçlerin öğretildiği programlardan oluşuyor.
ÇALIŞMA ALANLARI
Bölümden, moda ve tekstil tasarımcısı unvanı ile mezun olan öğrenciler moda ve tekstil endüstrisinde giyim, tekstil, deri, ayakkabı ve aksesuar tasarımı yaparak, teknolojik donanıma sahip olarak da yetiştirilirler. Öğrenciler hazır giyim, deri, ayakkabı ve saraciye sektöründeki markaların Ar-Ge ve tasarım departmanlarında tasarımcı olarak çalışabilir ya da danışmanlık yapabilirler. Serbest tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi kendi markalarını da oluşturabilirler.
YATIRIMI ÖĞRENECEKLER
İstanbul Ticaret Üniversitesi Kariyer Planlama Merkezi, girişimci olmayı hedefleyen öğrenciler için yeni bir eğitim programını daha hayata geçirdi. Proje Döngüsü Yönetimi ve Proje Felsefesi Eğitimi, girişimcilik için yol haritası oluşturacak. Proje Döngüsü Yönetimi, mantıksal çerçeve yaklaşımına dayanan, yöntem ve sistematik bütünü olarak tanımlanıyor. Analiz ve planlama evrelerinden oluşarak proje sürecinin, sağlıklı ve gerçekçi kurgulanmasına yardımcı oluyor.
PROGRAM İÇERİĞİ
Eğitim programı, proje fikri üretme süreciyle başlıyor. Proje geliştirme ve planlamayı öğrenen öğrencilere daha sonra hibe imkânlarından nasıl faydalanabilecekleri anlatılacak. Hedef, faaliyet, zaman ve kaynak planlamasından sonra, proje döngüsü yönetimi ve mantıksal çerçeve matrisi ile ilk hafta eğitimi tamamlanıyor. İkinci haftada öğrencilere, paydaş analizi, problem analizi, hedef analizi ve strateji analizi başlıklı dersler aktarılacak. Üçüncü haftada hibe programlarına başvuru formları ve eklerinin hazırlanması, iş değerleme ve ücret yönetim sistemleri, proje yönetim metodolojisi, örnek projelerin genel ve detaylı analizi, hibe programlarının değerlendirilmesi konuları işlenecek. Dördüncü ve sonuncu haftadaki atölye çalışmasıyla eğitim tamamlanacak. Öğrencilere, eğitim sonunda sertifika verilecek ve kendi projelerini geliştirmeleri istenecek.
DOKTORADA ÜÇ MEZUN DAHA
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü Uluslararası Ticaret ve Hukuk Ana Bilim Dalı’nda akademik çalışmalarına devam eden üç öğrenci daha, girdikleri tez savunma jürilerinde başarılı oldular ve doktor unvanı almaya hak kazandılar.
Danışmanlıklarını Dış Ticaret Enstitüsü Uluslararası Ticaret ve Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan’ın yaptığı öğrencilerden Av. Tayfun Ercan, ‘Türk Hukukunda Gümrük Kabahatleri’, Ahmet Keleş, ‘Avrupa Birliği Eşleştirme Projelerinin İşleyişi ve Türk Hukuk Sistemine Katkıları’; Selminaz Adıgüzel ise ‘Uluslararası Belgelerde ve Türkiye’de Eğitim Hakkı’ konulu tezleri ile jüri karşısına çıktı.
Tezlerini savunan üç isim jürinin oybirliği ile verdiği kararla başarılı sayıldılar. Doktoralarını tamamlayan öğrenciler daha sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren tarafından kabul edildi. Prof. Dr. Nazım Ekren, öğrencileri başarılarından dolayı kutladı ve çeşitli hediyeler verdi.
ÜRDÜN’DEN AKREDİTASYON
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Ürdün yüksek öğretim kurumlarınca da akredite edildi. Ürdün Haşimi Krallığı Yüksek Eğitim ve Araştırmalar Bakanlığı, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin tüm akademik bölümlerinin ve derecelerinin tanındığını ilan etti. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Ürdün yükseköğretim kurumları tarafından tanındığına dair resmi belge, Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) aracılığıyla üniversiteye ulaştırıldı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’nca gönderilen akreditasyon belgesinde, Ürdün yetkili makamlarının İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki tüm bölümleri ve akademik dereceleri, geleneksel eğitim sistemi olarak tanıdığı bilgisini sunmaktan onur duyulduğu belirtildi.
2. EL OTOMOBİL SATIŞI EĞİTİMİ
İlk ikisi yoğun ilgi görünce üçüncüsü de hayata geçirilen 2. El Otomotiv Satış Danışmanı Eğitim Programı sayesinde sektöre yeni adım atacaklar, 2. el otomobil satışının inceliklerini uygulayarak öğreniyor. İTO’nun desteğiyle İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yürütülen eğitim, 48 saat teorik, 6 saat uygulama olmak üzere toplamda 54 saat olarak tasarlandı. Eğitimde araç bilgileri ve teknik detaylar, iletişim, uygulama eğitimi, satış/pazarlama, bilgi teknolojileri, hukuki bilgiler ile iş sağlığı ve güvenliği konuları anlatılıyor. Üniversitenin Eminönü Yerleşkesi’nde teorik dersleri alan katılımcılara ayrıca sahada da uygulamalı eğitim veriliyor.
Eğitmen Kemal Biricik’in kontrolünde gerçekleştirilen eğitimde katılımcılar, araçların ön takımındaki aks, salıncak, rot-rotil gibi kontrollerini, mekanik kısımdaki işleyişler gibi teknik konuda yapılması gereken detayları, bizzat araç başında uyguladılar. Ayrıca araç alım/satım yapılırken kontrol edilmesi gereken kaporta/boya ve elektronik aksamının incelmesini yaptılar, detaylı bir ekspertiz deneyimi yaşadılar.
08 Şubat 2016 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi