tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yardımsever Türkiye’ye uluslararası destek artıyor

Uluslararası yardımlarda ‘dünyanın en hayırsever ülkesi’ olarak bilinen Türkiye için yardım seferberliği başladı. Depremden etkilenen 10 il için ABD’den Çin’e, Pakistan’dan Kenya’ya kadar birçok ülke yardım kervanına katıldı.

Giriş: 20.02.2023 - 16:58
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


‘Tek Yürek Türkiye’ kampanyasıyla vatandaşlar da bağış için adeta yarışa girdi. Ortak canlı yayınlarda 115 milyar TL toplanırken, hayırseverler 50 TL değerinde 9 milyon adedi aşkın SMS gönderdi. Yurt dışından da ‘Seninleyiz Türkiye’ kampanyası başlatıldı. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Türkiye, bugüne kadar hangi ülke zor durumda olursa karşılıksız yardıma koştu. İngiltere merkezli Development Initiatives’ın hazırladığı İnsani Yardım 2022 Raporu’na göre; ABD, 9 milyar 768 milyon dolar insani yardımla miktar bazında listenin başında yer aldı. Türkiye ise ikinci sıraya yerleşti. Ancak Türkiye, 5 milyar 587 milyon dolarla Gayrisafi Milli Hasılası’na oranla en çok insani yardım yapan ülke oldu. Doğal afetlerde, salgınlarda yardıma koşan Türkiye, savaş ortamında da sulh anlayışıyla süreçleri yönetti. 


HEM AYNİ HEM NAKDİ


Asrın felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından Türkiye, uluslararası yardım çağrısında bulundu. Bu çağrının ardından dünya, Türkiye için yardım yarışına girdi. Yaklaşık 100 ülke, Türkiye’ye hem ayni hem de nakdi yardım yapmaya da devam ediyor. Ayrıca bölgeselleşmenin ön planda olduğu yeni dünya düzeninde küresel birliğin varlığı tekrar hatırlandı.


KÖRFEZ’DEN 370 MİLYON $


Körfez ülkeleri de depremlerin ardından yardım kampanyaları başlattı. Suudi Arabistan 90.7 milyon dolar, Katar 69.4 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 114.6 milyon dolar, Kuveyt 97 milyon dolar bağışlarken, Bahreyn ve Umman bağışlara destek verdi. Türkiye ve Suriye’deki afetzedeler için Körfez ülkelerinde bir haftada toplanan yardımlar 370 milyon doları geçti. 


BAKANIN KIZI GELDİ


Macaristan arama-kurtarma ekibi, yardıma gelen ilk ülkelerden biriydi. Bu ekipte Kamu Diplomasisi ve İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Zoltan Kovacs’ın kızı Ilka da vardı. Öte yandan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, sosyal medya hesabından, “Kimliği gizli bir Pakistan vatandaşının ABD’deki Türk büyükelçiliğine giderek Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 30 milyon dolar bağışta bulunması beni derinden etkiledi” paylaşımında bulundu.  


SENİNLEYİM TÜRKİYEM


Azerbaycan, depremin ilk anından itibaren hem ayni hem de nakdi yardımlarla Türkiye’nin yanında oldu. Azerbaycan Kızılayı da ‘Seninleyim Türkiyem’ sloganıyla yardım kampanyası başlattı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bölgeye 82 yardım TIR’ı gönderdi. Bu yardımların yanı sıra kampanyalar da başlattı. Türk Devletleri Teşkilatı da nakdi yardımları sürdürüyor. Öte yandan, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’ndan (TÜRKSOY) yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın depremin hemen ardından arama-kurtarma ekipleriyle ülke çapında toplanan yardımları Türkiye’ye gönderdiği belirtildi. 


AB YARDIM ÜSSÜ 


Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de depremin ilk haftasından başlayarak yardım seferberliği başlattı. Bu çağrıya katılan ülkeler arasında Hollanda vardı. Hollanda’da, depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye’deki vatandaşlara yardım toplamak için yapılan ortak canlı yayın öncesinde 28.6 milyon Euro olan toplam bağış, yayın sonrasında 90 milyon Euro’yu geçti. Avrupa Birliği’nden nakdi yardımlar sürerken, Dünya Bankası da Türkiye’ye 1.78 milyar dolar nakdi yardım yaptı.


AFRİKA DA SESİMİZİ DUYDU


Kenya’dan Güney Afrika’ya, Senegal’den Kamerun’a nakdi ve ayni yardımların yanı sıra dualar eksik olmuyor. Gana Milli Cami’nde Ganalı İmam Şeyh Muhammed Mahey, “Siz mazlumun yardımına koştuğunuz gibi Allah da size yardım edecek” dedi. Bunun yanı sıra Afrika’nın birçok ülkesinde cuma namazı sonrası Türkiye için dualar okundu.


YURT İÇİNDE HAYIR YARIŞI


Türkiye, deprem yaralarını sarmak için ‘Tek Yürek Türkiye’ kampanyası başlattı. Türkiye’deki tüm televizyon ve radyo kanalları ortak yayın gerçekleştirdi. Deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda gerçekleştirilen kampanyada 7 saatte 115.1 milyar liralık (6 milyar dolar) bağış rakamına ulaşılırken, 9 milyon adedi (adet/50TL) aşkın SMS gönderildi. 


Yayına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Duamız Türkiye ile. Ben bu akşam 3 aylık maaşımı bağışlıyorum. Yüreğimiz Türkiye ile” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, konteyner kent kurulmasında da seferber olduklarını dile getirdi.


BM’NİN CÖMERT DOSTU


Yayına katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin tarihin en büyük doğal felaketlerinden biriyle karşı karşıya kaldığını belirtirken, BM olarak Türkiye’nin yanında olduklarını söyledi. Guterres, Türkiye’nin Suriye’de yaşananların ardından cömertliğini ve ev sahipliğini gösterdiğinin de altını çizdi. Guterres, “Cömert ve misafirperver dost, zor zamanda yardıma koşan Türkiye’nin yanında olacağız. Seninleyiz Türkiye...” dedi. Guterres, depremzedeler için 1 milyar dolarlık insani yardım çağrısı başlattı.


TÜRKİYE’Yİ UNUTMADIK


Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da canlı yayına katılarak 1 milyon Euro bağışladı. Başbakan Rama, canlı yayında şunları söyledi: “Türkiye’nin 2019 depreminde bizler için yaptığını unutmadık. Bu zor gününde seninleyiz Türkiye.”


GEÇİCİ KONUT İÇİN GELDİLER 


Deprem bölgesinde konteyner ve çadır kentler kurulmaya başladı. İlk yardım 10 bin konteyner ile Katar’dan gelmişti. Suudi Arabistan da bu yardım yarışına ortak olarak 3 bin konteyneri deprem bölgesine sevk etti. Türkiye’deki STK’lar, iş insanları ve çeşitli yardım dernekleri, Bölgenin konteyner ihtiyacını karşılamak için konteyner kentler kurmaya devam ediyor. Bölgeye bugüne kadar yaklaşık 70 bin adet konteyner gönderildi. Kırgızistan da deprem bölgesine yaklaşık bin adet yöresel ev çadırları (otağ çadır) gönderdi.


AB’DEN BAĞIŞÇILAR KONFERANSI


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, yıkıcı depremin ardından Türkiye ve Suriye halkına destek amacıyla bir Bağışçılar Konferansı düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. Etkinliğe mart ayında Brüksel’in ev sahipliği yapacağı belirtildi. Konferansa Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ile AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten İsveç’in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell birlikte başkanlık edecek. Türk makamlarıyla koordinasyon halinde düzenlenecek Bağışçılar Konferansı ile uluslararası toplumun harekete geçirilmesi amaçlanıyor.