Yaptırımlar, Rusya’nın dikkatini Kuzey Denizi Rotası’na çevirdi

Batı’nın yaptırımlarından etkilenmeyecek olması ve önemli doğalgaz ve petrol ithalatçısı Çin’e yakınlığı dolayısıyla Kuzey Denizi Rotası, Rusya’da dikkatleri üzerine çekti. Rusya, söz konusu rotanın 12 ay işler olması için gerekli alt ve üst yapı çalışmalarına başladı.

Giriş: 26.01.2024 - 22:37
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 


 

NECMİ UYSAL

 

Rusya kuzeyindeki doğal kaynaklarının ve özellikle 35.7 trilyon metreküp doğalgaz ile 2.3 milyar ton petrolün pazarlara ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Kuzey Denizi Rotası’nı 12 ay işler halde tutma çabası, Ortadoğu’da giderek artan gerilim nedeniyle daha da önem kazandı.

 

KARGO ÜSSÜ VE 14 DE TERMİNAL PLANLANIYOR

 

Rusya, Arktik Okyanusu üzerinde yer alan ve Avrupa ile Asya-Pasifik bölgesi arasındaki en kısa ulaşım rotası olan Kuzey Deniz Rotası (NSR) kapsamında bu yıl Murmansk’tan Vladivostok arasında bir kargo üssü ve 14 de terminal inşa etmeyi planlıyor. 

 

Proje kapsamında tanker ve buz kırıcı filosunun genişletilmesi, gemilerin takibini sağlayacak uydu takip sisteminin kurulması planlanıyor. 

 

HER BİRİ YILLIK 6.6 MİLYON TON LNG TAŞIYACAK ÜÇ TREN PROJESİ

 

Bir diğer proje de üç trenden oluşan ve her biri yıllık 6.6 milyon ton LNG taşıyacak Arctic Tren projesi. 

 

Trenlerden ilki geçtiğimiz ağustos ayında çalışmaya başladı ve diğer ikisinin de 2026’da devreye girmesi planlanıyor.

 

ÇİN’E KOLAY ULAŞIM İMKANI

 

Kuzey Denizi Rotası’nın önemli bir avantajı da Batı ülkelerinin yaptırımlarından etkilenmeyecek olması ve en önemli doğalgaz ve petrol alıcılarından Çin’e çok daha kolay ulaşım sağlaması.

 

KUZEY DENİZ ROTASI, KARGO TRAFİĞİNDE REKOR KIRDI

 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Kuzey Deniz Rotasındaki kargo trafiğinin 2023'te rekor kırdığını açıkladı.

 

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosatom Devlet Kuruluşu tarafından denetlenen 'Kuzey Deniz Rotasının Geliştirilmesi' federal projesinin hedefini 250 bin tondan fazla aşmış oldu.

 

2023'te, Rosatom’un parçası olan Federal Devlet Bütçe Kurumu GlavSevmorput'un Denizcilik Operasyonları Genel Merkezi, Rusya ile Çin arasındaki Kuzey Denizi Rotası üzerinden düzenli konteyner nakliye hizmetlerinin yürütülmesi için rehberlik yaptı. 2023 boyunca, 115'i yabancı şirketlere olmak üzere, Kuzey Deniz Rotası sularında toplam 1218 seyrüsefer izni verilmiş oldu.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, dünya ticaretinin önemli rotalarından biri haline gelen Kuzey Deniz Rotası'ndaki kargo trafiğinin 2023'te rekor kırdığını açıkladı.