Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Avrupa’da doğalgaz fiyatları, günlük yüzde 60’a varan oranlarda arttı. Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören nisan vadeli kontratların megavatsaat başına fiyatı hızla tırmandı.
HATLARIN GÜVENLİĞİ
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bombalama ve füze saldırılarından dolayı doğalgaz altyapısının zarar görmesi ve gaz akışının kesintiye uğrayabileceği endişeleri fiyatları artırıyor. Savaşın devam etmesi durumunda petrol ve doğalgaz sağlayıcılarına yaptırımlar getirilebileceği ihtimali de fiyatları etkiliyor. Çünkü AB ülkeleri, doğalgaz ihtiyacının yüzde 40’ını Rusya’dan tedarik ediyor.
10 KATINA ÇIKMIŞTI
Avrupa’da gaz fiyatlarının arz sıkıntısı endişesiyle bir yılda 10 katına çıktığı dönemde, Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi atmosferi iyice ağırlaştırdı.
Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Rusya’ya uygulanan yaptırımların AB ekonomisine de maliyetinin olacağını, enflasyon ve enerji fiyatlarının daha fazla artabileceğini söyledi.
YAPTIRIM MALİYETİ
Söz konusu yaptırımların maliyetini doğru biçimde hesaplamanın bu aşamada zor olduğunu belirten Dombrovskis, “Yaptırımlar etkisini göstermeye başladıkça daha yüksek enflasyon, enerji fiyatlarında daha fazla baskı ve finansal piyasalara olumsuz etki gibi senaryolar görebiliriz” diye konuştu.
Dombrovskis, bu süreçte büyümenin yavaşlayarak devam edeceğine işaret ederek, bütün bunların ödenmeye değer bedeller olduğunu vurguladı.
AB’nin üye ülkelerin kamu harcamalarını sınırlandıran Birlik mali kurallarını pandemi sebebiyle 2023’e kadar askıya aldığını hatırlatan Dombrovskis, “Ancak önümüzdeki belirsizliği göz önünde bulundurarak bunu ilkbaharda yeniden değerlendireceğiz” yorumunu yaptı. Avrupa’da enflasyon ve mali dengelerin, ihracatının yarısını bu kıtaya yapan Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiği belirtiliyor.
ALMANYA’DAN UYARI
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, artan enerji fiyatlarının enflasyonu besleyeceğini belirterek, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını normalleştirmeye odaklanması gerektiğini ifade etti. Nagel, Almanya’da enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 5 olmasını beklediklerini bildirdi. 1979’dan bu yana ilk kez 2020’de kâr payı dağıtmayan Bundesbank, tahvillerde temerrüt riskine karşı ayırdığı karşılık miktarını artırdı. Banka, 2021 için de kâr payı dağıtmama kararı aldı.
08 Mart 2022 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi