Salı, 05 Kasım, 2024
Bazı kamu kurumlarına olan borçların yapılandırılmasına ilişkin kanunun nasıl uygulanacağına dair esaslar tebliğle ilan edildi.
Kanun kapsamında 30 Nisan 2021’den (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları yer alıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre uygulama kriterleri şöyle olacak:
AYRI AYRI
Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvurmaları gerekiyor.
BELEDİYE BORÇLARI
Bakanlığa, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyelerine, YİKOB’lara, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine olan borçlarını ödemek isteyenlerin, borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı başvurmaları gerekiyor.
MİRASÇILAR-KEFİLLER
Mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ilgili vergi dairesine yazılı başvurarak kanun hükümlerinden yararlanabilecek.
Yİ-ÜFE HESAPLANACAK
Alacak asılları üzerinden hesaplanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan kullanılarak hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarı alacak asılları ile birlikte ödenecek.
VERGİ BORCU İÇİN ONLİNE BAŞVURU
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine olan borçlar için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet adresi(www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkive.gov.tr) üzerinden başvuru yapılabilecek. Ayrıca bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla başvurmak mümkün.
22 Haziran 2021 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi