Bazı vergi, ceza ve borçlarda yerine göre indirim, yerine göre bir kısmını silme imkanı getiren kanunla mükelleflere ödeme kolaylığı sağlandı. Vade farksız peşin veya vadeye göre fark ödemeli 12-48 ay taksitlendirilebilecek borçlar için hesap yapılıyor.

 

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 12 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yapılandırma başvuruları için süre işlemeye başladı. 

 

Bazı vergi, ceza ve borçlarda yerine göre indirim veya silme imkanı getiren kanun kapsamında şu kurumlara yapılacak ödemeler yer alıyor: 

 

* Hazine ve Maliye Bakanlığı

 

* Ticaret Bakanlığı

 

* SGK

 

* İl özel idareleri

 

* Belediyeler 

 

* YİKOB

 

TAKSİT SEÇİLECEK

 

Bu kurumlara olan borçları yapılandırma kapsamında taksitle ödemek için başvuranlar, ilk taksiti 31 Mayıs’a kadar, diğerlerini takip eden aylık dönemler halinde en fazla 48 taksitle ödeyebilecek. Başvuru sırasında kaç eşit taksit olacağının seçilmesi gerekiyor. 

Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutarın çarpılacağı katsayı şöyle olacak: 

 

12 taksit için 1.09

18 taksit için 1.135

24 taksit için 1.18

36 taksit için 1.27

48 taksit için 1.36

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile SGK’ye bağlı tahsil dairelerinin düzenleme kapsamındaki alacakları, kredi kartıyla da ödenebilecek.

 

PEŞİN ÖDEME

 

Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacak. Feri alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek. 

 

Bu durumda idari para cezalarında yüzde 25 indirim uygulanacak. Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece feri alacaktan ibaret olması halinde feri alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yapılacak.

 

Düzenleme kapsamında kullanılacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, TÜİK’in her ay için belirlediği 31 Aralık 2004’e kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2005’ten itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2014’ten itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Kasım 2016’dan itibaren aylık yüzde 0.75 oranını ifade edecek.

 

KAPSAMDAKİ ALACAKLAR

 

Kanuna göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan şu alacaklar yapılandırmaya giriyor: 

 

* Vergiler

 

* Vergi cezaları

 

* İdari ve adli para cezaları

 

* Gümrük vergileri

 

* Sigorta primleri

 

* Topluluk sigortası primleri

 

* Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı

 

* İşsizlik sigortası primi

 

* Sosyal güvenlik destek primi 

 

* Bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası 

 

* Belediyelerin, su, atık su ve katı atık gibi alacakları 

 

KESİNLEŞMEMİŞ DURUMDAKİLER

 

Kanun kapsamındaki kurumların kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları da düzenleme dahilinde. 


Ayrıca kayıt dışı faaliyetlerin kayıt altına alınabilmesi için işletmelerde mevcut olmasına rağmen kayıtlara yansıtılmamış emtia, makina, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara intikal ettirilebilmesini sağlamak için de düzenlemeye gidildi. 

 

Ayrıntılı bilgi için: www.gib.gov.tr/node/168375

 

ODALARIN VE BİRLİKLERİN ALACAKLARI DA DÜZENLENDİ

 

TOBB ile Odalar ve Borsalar Kanunu kapsamında üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların TOBB’a aidat borçları için de bu kanun kapsamında başvurulabilecek. Ayrıca esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların TESK’e olan katılma payı, esnaf ve sanatkarların meslek eğitimini geliştirme ve destekleme fonu borçları da yapılandırmaya giriyor. 

 

KURUMLARA TEK SEFERLİK EK VERGİ

 

Yapılandırmaya dair kanunla, bazı işletmelere de tek seferlik ek vergi getirildi. Buna göre, kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurt dışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi alınacak.

 

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ DIŞINDAKİ ÇALIŞMAYA DÜZENLEME

 

Yapılandırma kanunuyla, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre Ar-Ge ve tasarım merkezleri dışında, teşvik kapsamında çalışılabilecek süreye ilişkin Cumhurbaşkanına verilen yüzde 75’e kadar artırma yetkisi yüzde 100’e yükseltildi. Değişiklik, Cumhurbaşkanına tanınan yetkinin meslek gruplarına göre de kullanılabilmesine imkan sağlıyor.

 

2022 YILI MATRAH ARTIRIMI 

 

Kanunla, 2022 yılı için de matrah artırımı getirildi. 2022 yılı gelir ve kurumlar vergisi matrahının yüzde 25 oranından az olmamak üzere matrah artırımı yapılacak. Matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergilerin aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitte ödenmesi gerekecek. Matrah ve vergi artırımlarıyla ilgili beyannamelerden 1000 lira damga vergisi alınacak, bu vergi indirim hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

 

KDV mükellefleri, vergi artırımında bulunmaları ve ödemeleri halinde, artırımda bulundukları dönemler için haklarında KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatına muhatap tutulmayacak. 

 

Kanunda ayrıca gelir (stopaj) vergisi ve kurumlar (stopaj) vergisine ilişkin vergi ve matrah artırımı hükümleri düzenlendi. 


Bu arada mükelleflerce çeşitli sebeplerle eksik beyan edilmiş veya beyan dışı bırakılmış geçmiş yıl gelirlerini belli oran ve tutarlar dahilinde beyan edebilme imkanı sağlandı. 

20 Mart 2023 Pazartesi