tatil-sepeti

TUĞÇE ÖZKUŞ

Son yıllarda global gündemin en üst sıralarında yer alan ve her geçen gün sosyal, ekonomik ve çevresel alanlarda etkisi daha çok hissedilen su problemi için girişimcilik ekosistemi de önemli çözümler üretiyor. Bu çözümlerden biri de Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) genç kadın girişimcilerinden Hülya Tomak’a ait. Tomak tarafından geliştirilen Blueit, ev ve ofis gibi kapalı mekanlarda anlık su tüketimini takip ederek kullanıcıların tasarruf etmesini sağlıyor.

SU YÖNETİM PLATFORMU

Ege Üniversitesi Biyokimya Bölümü, Biyoteknoloji opsiyonundan mezun olan Hülya Tomak, Hataylı olduğunu ve Blueit fikrinin, ailesiyle birlikte yaşadıkları su kesintileri sonrası ortaya çıktığını söyledi. “Eskiden, memleketimi su bolluğu yaşayan bir şehir sanırdım fakat son yıllarda yaz aylarındaki su kesintileri gündelik yaşamı olumsuz derecede etkilemeye başlayınca öyle olmadığının farkına vardım” diyen Tomak, bu problemin üstüne yoğunlaştıkça su krizinin farklı boyutlarını ele alıp, Blueit’i geliştirdiğini anlattı. Blueit’i, özellikle son yıllarda daha da artan su problemine yönelik, kapalı alanlarda gerçek zamanlı su tüketimini optimize eden donanım ve yazılıma bağlı bir ‘su yönetim platformu’ olarak tanımlayan Tomak, “Girişimimiz, teknolojisi sayesinde kullanıcıya gerçek zamana ve mekana dayalı veri sunarken, yapay zeka ile suyun en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor” dedi.

GENÇ VE DİNAMİK EKİP

Genç ve dinamik bir ekiple çalıştıklarını belirten Tomak, şu bilgileri verdi: “12 kişilik bir Ar-Ge ve 5 kişilik bir içerik ekibimiz mevcut. Ekibimizde, yüksek elektrik-elektronik mühendisi, yüksek bilgisayar mühendisi, yüksek çevre mühendisi olmakla birlikte ekonomist, biyoteknolog, reklamcı, endüstriyel tasarımcı, yönetim bilişim sistemleri ve bilgisayar bilimleri disiplinlerinden takım arkadaşlarımız da bulunuyor.”

Hülya Tomak, hedef kitlelerinin ise B2B, iş merkezleri, endüstriyel yapılar, kampüs, hastane ve yurt gibi ortak yaşam alanlarından oluştuğunu kaydetti.

GERÇEK ZAMANLI TÜKETİM VERİSİ

Türkiye’de enerji yönetimi alanında dolaylı olarak rakipler olduğunu, yurt dışında ise doğrudan bu alanda çalışan farklı girişimler bulunduğunu anlatan Tomak, Blueit’i onlardan ayıran en önemli unsurun platformu uzaktan kontrol edebilmeleri olduğunun altını çizdi.

Tomak, “Rakiplerimizden farklılaştığımız diğer önemli bir özellik ise Blueit’in bir binanın sadece bir noktasından değil, tüm noktalarından gerçek zamanlı su tüketim verisi alıp, kullanıcıya yönelik özelleştirilmiş öneri vermesi” diye konuştu. Kendilerini pazarda su yönetim platformu olarak konumlandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Hülya Tomak, “Şu an gerçek zamanlı su tüketimini ölçme ve yönetmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sonrasında gerçek zamanlı atık su yönetimi ve analizi üzerine yoğunlaşmayı hedefliyoruz” dedi.

MOTİVASYONUMUZ BİZE İNANAN İNSANLARIN OLMASI

Girişimciliğin her koşulda zor bir süreç olduğuna işaret eden Hülya Tomak, başlangıç aşamasında doğru soruları doğru kişilere sorma ve iyi bir araştırma yapma konusunda daha dikkatli olmanın önemini vurguladı. “Birbirinden değerli geliştirme ve hızlandırma programı, genç girişimci ve tecrübeli insanın olduğu büyük bir ekosisteme sahibiz” diyen Tomak, şöyle konuştu: “Girişimciliğe ilgili pek çok birey ve potansiyel fikir mevcut. Bu bireylerin ve fikirlerin geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve desteklenmesi, ekosistemi daha da büyük ve heyecanlı hale getirecek. Biz, girişimcilik yolculuğumuzda yardıma ihtiyaç duyduğumuz her noktada soru soracak birilerine ve girişimciliğe inanan insanlara ulaşmayı başardık. Bu durum, bizi son derece motive etti ve doğru yolda olduğumuzu gösterdi.”

BTM SAYESİNDE BİRÇOK KONUDA EĞİTİM ALDIK

Hülya Tomak, pandemi sürecinde sosyal medya hesapları sayesinde BTM ile yollarının kesiştiğini belirterek, şunları söyledi: “BTM’nin sosyal medya hesaplarını inceledikten sonra başvuru yaptık ve sonuç olumlu gelince çok mutlu olduk. BTM’den uzun soluklu olarak pek çok eğitime katıldık. İş geliştirmeden hukuksal süreçlere, marka yönetimi ve pazarlamaya kadar pek çok konuyla ilgili eğitimlere dahil olduk. Burada tanıştığımız mentorlerden destek aldık. BTM’de edindiğimiz bilgilerle hem kendimizi hem de girişimimizi ileriye taşıma fırsatını yakaladık. BTM’ye tüm destekleri için teşekkür ederiz.”

20 Haziran 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem