AYŞE BAŞAK
Yapay zekadan nasıl yararlanacağız? Son dönemlerin en mühim sorularından biri bu. Biz bireysel ya da kolektif olarak yapay zekadan nasıl istifade edeceğimize dair sorulara yanıt araya dururken, yapay zeka teknolojisi hayatımızın her alanında hızla yaygınlaşıyor. Eatron Technologies ve Syntiant, pil ömrünü uzatmak için yapay zeka destekli pil yönetim sistemi geliştirdi ve Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenlenen The Battery Show Europe 2024’te tanıttı. Pili kontrol eden yapay zeka AI-BMS, pilin ek yüzde 10 kapasitesinin kilidini elinde tutuyor ve pil ömrünü yüzde 25’e kadar uzatabiliyor. Bunu, pilin sağlık ve şarj durumunu konvansiyonel yöntemlerden çok daha yüksek bir doğrulukla izleyerek yapıyor.
PERFORMANS ANALİZİ
Geliştirilen yapay zeka, pilin performansını gerçek zamanlı olarak analiz ediyor, olası sorunların erken tespiti için tahmine dayalı teşhisler kullanıyor, ardından arızaları önlemek, pil güvenliğini artırmak ve performansı optimize etmek için çeşitli kararlar alıp,uygulamaya koyuyor. AI-BMS, ticari ve tüketici elektroniği alanındaki mevcut BMS uygulamalarına kolayca entegre edilecek şekilde tasarlanmış. Pil ömrünü, güvenliği ve performansı artıran yapay zeka sistemi, cep telefonundan araçlara kadar her şey ile uyumlu tasarlanmış. Öyle ki, bu buluş elektrikli araçlarda menzili artırmanın yanısıra yeni pillere ihtiyaç duyma süresini uzatarak tüketicilere önemli miktarda para tasarrufu sağlayabilecek. Arızaları öngörme yeteneğiyle kritik anlarda pil arızası riskini de azaltabileceği düşünülüyor.
MEVCUT PİLLER
Piyasadaki mevcut lityum iyon piller, pil bozulmaya başlamadan önce genellikle yaklaşık 500-1.000 şarj döngüsü kadar maksimum ömre sahip. AI-BMS’nin potansiyel olarak bunu 625-1.250 döngüye çıkarabileceği savunuluyor. LiFePO4 piller ise standart bir BMS ile 5 binden fazla şarj döngüsüne ulaşabilirken yapay zeka ile bunun 6.250+ döngüye çıkabileceği öngörülüyor.