Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Rekabet ortamına ayak uydurmak için veri odaklı çalışmak bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Bu sürecin imarında etkili olacak faktörlerin başında güçlü veri analitiği ve yapay zeka geliyor. Gelişen teknoloji, birçok mesleği dönüştürürken birçok yeni meslek de ortaya çıkarıyor. İstanbul Ticaret Odası, bu değişimi üyelerine anlatmak, yapay zeka ve yenilenen iş modellerini tanıtmak için bir webinar düzenledi. ‘Geleceğin Yükselen İş Modelleri ve Yapay Zekâ’ adlı webinarda, yapay zeka alanındaki gelişmeler, siber güvenlik, gelişen iş modelleri, otonom robotlar ve veri analizleri konuları ele alındı.
VERİ İÇERİKLERİ ARTTI
Dünyada yaşanan Covid-19 salgınıyla birlikte dijital platformların kullanım oranlarının arttığını vurgulayan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, açılış konuşmasında, “İTO olarak üyelerimizin dijital olarak tüm imkanlardan yararlanmasını istiyoruz. Bu yüzden üyelerimiz için birçok webinar düzenliyoruz” dedi.
Yapay zeka alanındaki gelişmelere değinen Üstün, konuşmasına şöyle devam etti: “Yapay zeka terimi ilk olarak 1956’da kullanıldı. Teknoloji dünyasında firmaların gelişimi doğrudan yapay zekaya bağlı. Yapay zeka denilince karşımıza sinir ağları, derin öğrenme, yüz ve konuşma tanıma sistemleri, sürücüsüz araçlar ve otonom robotlar çıkıyor.”
21 YENİ MESLEK
Yapay zekanın birçok sektörde fayda sağlamayı ve verimi artırmayı amaçladığını söyleyen Üstün, “Sağlık, finans, mühendislik, perakende dahil birçok sektörde artık yapay zeka kullanım oranları arttı. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, önümüzdeki 25 yıl içerisinde var olan mesleklerin neredeyse yarısı robotlar tarafından yapılacak. Elbette robotlar mevcut mesleklerin birkaçını elimizden alacak. Fakat yeni meslekler de ortaya çıkacak. İş modelleriyle ile ilgili yayınlanan raporlarda, önümüzdeki 10 yıl içinde 21 yeni meslek ortaya çıkacağı belirtiliyor.”
15 YILDA KULLANIM ORANI ARTTI
Yapay zeka teknolojisinin tüm sektörlerde uygulanması gerektiğini söyleyen Sabancıdx İleri Veri Analitiği Genel Müdür Yardımcısı Atilla Bayrak, şöyle konuştu: “Yapay zeka, firmalar için yeni bir yapılanma. Son 15 yıl içerisinde firmalar yapay zeka sayesinde iş modellerini ve dijital servislerini güçlendirdi. Firmaların daha güçlü rekabet için ileri veri analitiği, yapay zeka ve siber güvenlik konularına önem vermesi gerekiyor.”
Bayrak, firmaların üniversitelerle bu alanda işbirliği yapması gerektiğini belirterek, “Yapay zeka teknolojileri konusunda firmalarımızın akademiyle birlikte süreci yürütmesi gerekiyor. Verilerin belirlenmesi, veri analiz sürecinden sonra bu verilerden katma değer oluşması gerekiyor. Yeni oluşan iş modellerinde iş güvenliğini tamamen siber güvenlik oluşturacak.”
HEDEF BELİRLEYİN
Toplantının moderatörlüğünü yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Çataltepe, şunları dedi: “Firmaların yaptığı en büyük hataların başında, üretim dahil her alanda yapay zeka kullanmak istemesi geliyor. Firmalar önce hangi alanda kâr etmeyi hedefliyorum ya da hangi alanda en çok zarar ediyorum’ onu tespit etmeli. KOBİ’ler ve startup’lar kâr etmek için değil, süreci denemek için yola çıkmalılar.”
KOBİ’LERE YAPAY ZEKA ŞART
KOBİ’lerin üretimde hızlı olmanın yanı sıra verimliliğin önemini de göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Doruk Otomasyon Teknoloji Üst Yöneticisi Cengiz Özden, “Üretimde rekabet gücünü artırmak için ürün tasarımı ve pazarlama konusuna önem verilmesi gerekiyor. Firmaların değişik ihtiyaçlarına ve müşterilerine göre tasarım uygulaması ve pazarlaması gerekiyor” dedi.
YÜZDE 85 VERİM
Firmaların artık mesai saatinde üretimde tam verime ulaşmak için yapay zekaya yönelmesi gerektiğini vurgulayan Özden, şöyle devam etti: “Üreticiler makinalarla yapılan üretimde çoğu zaman pek çok yan sorun ve kalite problemleriyle karşılaşıyor. Bunun yanında iş gücü ve mal girdisini de hesaba katarsak üretim bandında birçok adım çoğu zaman eksik ve yavaş kalabiliyor. Dünya ortalamasında verimli üretim yaptığını düşünen bir işletme, ancak mesai saati içinde yüzde 40’lık oranda satılabilecek ürün üretebiliyor. Dünyada bu oranın yüzde 100 olması şu anda imkansız. Fakat yapay zeka ile çalışan KOBİ’lerde bu oranın yüzde 85 olduğunu görebiliyoruz. KOBİ’ler yapay zeka ile birlikte üretim sürelerini kısaltacak ve daha verimli ürünlerle müşteri memnuniyetini artırabilecekler. Yapay zeka, bu yüzden KOBİ’ler için zaruri.”
PERAKENDE SEKTÖRÜNDE REKABET FORMÜLÜ
* Firma olarak akıllı kampanyalarla müşterinizi tanıyın.
* Rekabet için yapay zeka ile dinamik fiyat politikası oluşturun.
* Firmanızı fiziki ve çevreye uygun şekilde yapılandırın.
* Stok ve çeşitlilikte yapay zekadan yararlanın.
GELECEĞİN POPÜLER MESLEKLERİ
* Endüstriyel veri bilimci
* Veri dedektifleri
* Robot ve yapay zeka koordinasyon uzmanı
* Veri analizi uzmanı
* Veri güvenliği uzman
* Yapay zeka uzmanı
* Robot mühendisi ve 3D yazıcı mühendisi
01 Şubat 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi