HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), her yıl onlarca yenilikçi iş fikrine ev sahipliği yaparak girişimcilik ekosistemini desteklemeye devam ediyor. Yapay zeka destekli B2B eşleştirme etkinliği yapan BTM girişimi Oniki de sunduğu yeni imkanlarla girişimcilik dünyasında dikkat çekiyor. Oniki, çözüm üretenlerle çözüm arayanları yapay zeka gücüyle bir araya getiriyor. Böylece taraflar arasında verimli ve ölçülebilir işbirliği oluşturmayı sağlıyor. Girişimin kurucu ortağı Ziya Kızıltan, Oniki’yi anlattı.
DENEYİMLER ÖĞRETTİ
Oniki’nin hikayesinden bahseder misiniz?
10 yıldır e-ticaret sektöründe çalışıyorum. Daha önce e-ticaret sektöründe kendi kurduğumuz girişimde çalışma şansım oldu. Kariyerim boyunca üstlendiğim pozisyonların gereği olarak çok sayıda etkinliğe katıldım. Bu etkinliklerde konuşmacı, eğitmen, sponsor, hatta organizatör oldum ve şunu gördüm.
Bu endüstri içerisinde ciddi bir verimsizlik var. Bu verimsizliği nasıl çözerim diye yıllar içerisinde dertlendim. Pandemi sürecinin de her şeyi dijitalleştirmesiyle birlikte yapay zeka destekli B2B eşleştirme yapan bir hibrit etkinlik teknolojisi geliştirerek konferans, kongre, zirve ve etkinlikleri ölçülebilir, verimli ve keyifli hale getiren bir platform oluşturduk.
TİCARİ DEĞER OLUŞTURUYORUZ
Oniki’yi farklı kılan ne?
Oniki olarak insanlık tarihinin en eski problemlerinden birini çözdüğümüze inanıyoruz. Taş devrinde de var olan, çözüm üreten insanların çözüm arayan insanlara ulaşma ihtiyacı bugün de var ve yüzyıllar sonra da olacak. Biz de çözüm üretmiş insanlarla çözüm arayan insanları yapay zekanın gücünü kullanarak fiziksel ve online ortamlarda bir araya getiriyor ve ticari değerler oluşturuyoruz. Elimizdeki bu platformla da ülkemizdeki Türk iş insanlarını globaldeki doğru insanlarla bir araya getirerek çok büyük ticari değerler oluşturacağımıza ve ülkemize katkı sunacağımıza inanıyoruz. Heyecanımıza ve dünyayı değiştirme vizyonumuza ortak olacak doğru kişileri arıyoruz.
20 KİŞİLİK TAKIM
Girişiminiz kaç kişilik bir ekipten oluşuyor?
Girişimimiz 20 kişilik bir takımdan oluşuyor. Takımımızdaki 12 kişi, şirketimizin ortağı olan yazılım evindeki geliştirici ekip. Kalan takım üyelerimiz ise etkinlik ve organizasyonların operasyonel ve kreatif tarafta yürütülmesini sağlıyor.
KONSEPTİMİZ GENİŞLEYECEK
Hedef kitleniz kimler?
Hedef kitlemiz arasında etkinlik ve konferans ajansları, fuar şirketleri, dernekler, birlikler, vakıflar ve STK’lar bulunuyor. Bu bağlamda topluluk inşa etmek ya da sahip oldukları topluluğu büyütme amacında olan kurum ve kuruluşlar hedef kitlemiz içinde yer alıyor. Bunun haricinde kurumsal firmalar şirket içi organizasyon ve toplantılarında platformumuzu kullanabilirler. Yakın zaman içinde ortaya koyacağımız Webinar 2.0 konsepti (canlı yayın + networking/etkileşim) ile birçok dikeyde canlı yayın yapan kişi, kurum ve kuruluşlar da hedef kitlemiz içinde yer alıyor. Böylece canlı yayınların ardından platformumuz sayesinde katılımcıların da birbiriyle doğrudan etkileşime geçmesi sağlanacak.
HEM FİZİKSEL HEM ÇEVRİMİÇİ
Oniki fiziksel buluşma imkanı da sunuyor mu?
Evet. Hem fiziksel hem de online ortamda yapay zekanın gücüyle doğru insanları bir araya getirecek bir platform inşa ediyoruz. Globalde 3-4 yıl içinde içlerinde milyar dolar değerlemeye ulaşmış olan hibrit etkinlik teknolojileri mevcut. Ancak bu teknolojiler bizim iş dikeylerinde çözdüğümüz problemi tam olarak çözmüyor. Biz onlardan kendimizi apayrı şekilde konumlandırdık. Oniki, bu özellikleriyle rakiplerinden de ayrılıyor.
657.6 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Global ve Türkiye pazarında kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?
Türkiye’de ve globalde çözdüğümüz problemi birebir şekilde çözen bir örnek olmadığı için hızlı bir şekilde doğru yatırımcılarla ve doğru networklerle birleşerek globale açılmak istiyoruz; çünkü Türkiye’de kendimizi ispatladık. Ticaret ve e-ihracat dikeyinde hem katılımcıların hem de markaların şimdiye kadar katıldıkları en verimli ve en keyifli etkinlik deneyimini onlara yaşattık. Farklı dikeylerde de etkinliklerimiz başlıyor olacak. Ancak bizi asıl heyecanlandıran nokta, bu işin globalde olmaması. Dolayısıyla global pazara açılmak, bu doğrultuda ekip kurmak ve pazarlamasını yapmak için de ‘akıllı para’ denen doğru kişilerle ve fonlarla bir araya gelmeyi hedefliyoruz. 2022 yılında global hibrit etkinlik pazarının büyüklüğü 139.3 milyar dolar bandında ve bunun 2030 yılında 657.6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu pazardan çok küçük de olsa alacağımız pay ile rahatlıkla unicorna ulaşabilecek bir fırsatımız olduğunu görüyoruz ve buna inanıyoruz.
SAHNE XL KIYMETLİ BİR DENEYİM
Sahne XL, bizim için çok verimliydi. Hazırlık sürecinde girişim olarak kendimizi en doğru nasıl ifade edebileceğimizi öğrendik. Bu, bize çok ciddi bir değer kattı. Yaptığımız sunum sonrasında birçok tanışma ve iş birlikteliği gerçekleştirdik. Bu süreç bizim için hâlâ devam ediyor ve çok büyük bir PR etkisi oldu. Özetle, Sahne XL’de bir girişimin parayla satın alamayacağı kadar büyük ve kıymetli bir deneyim, PR ve network imkanı yakaladık.
‘NE’Yİ NASIL ANLATACAĞIMIZI ÖĞRENDİK
Daha önce kurumsal hayatta çalışırken BTM’nin etkinliklerine mentor olarak katılıyordum. Bu süreçte BTM’yi gözlemleme şansım oldu. Kendi girişim sürecimiz netleşince de başvuru yaparak BTM’nin sunduğu imkan ve fırsatlardan istifade etmek istedik. Özellikle farklı alanlardaki uzmanların verdiği eğitimler bize çok ciddi katkılar sağladı. Ayrıca kendi işimizi yatırımcıya sunarken ‘ne’ anlatmamız ve ‘nasıl’ anlatmamız gerektiği konusunda hem genel eğitim sürecinde hem de Sahne XL sürecinde verilen mentorluk bizim için çok değerliydi. Bu noktada kendimizi kısa ve öz ifade edebilme açısından çok önemli bir destek aldık. Şimdi de BTM ve İstanbul Ticaret Odası vesilesiyle ürün ve hizmetlerimizi önce Türkiye’ye, sonra da globale ulaştırabilecek bağlantıların desteğini bekliyoruz.