Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Bilişim İhtisas Komitesi, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadede izlenmesi gereken adımları istişare etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, “Yapay Zeka ve Akıllı Siber Sistemler Enstitüsü Projesi” hakkında bilgi verdi.
Sürecin başlangıcında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 2013 yılında ‘Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programının’ açılması olduğunu belirten Prof. Dr. Abdül Halim Zaim “Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programımızda, 42 öğrencimiz vardı, 10 öğrenci daha yeni kayıt yaptı” dedi.
ADLİ BİLİŞİM
Prof. Dr. Zaim konuyla ilgili Adli Bilişim Laboratuvarı kuruluş sürecini de şöyle anlattı: “2018 yılında, İstanbul Kalkınma Ajansı’na (İSTKA), İTO’nun da ortak olduğu Adli Bilişim Laboratuvarı Projesini verdik. Bu proje kabul edildi. Bu sene itibariyle de tüm taahhütlerimizi yerine getirdik ve faaliyete geçtik. Bu projede 60 ila 100 arasında katılımcıya eğitim verdik, 6 ay içerisinde 3 tane rapor hazırladık. Bilinirliğimiz de arttı. Adli Bilişim Laboratuvarı Projesi’nden elde ettiğimiz bilgi birikimiyle birlikte bunu biraz daha büyütelim istedik, İstanbul Yapay Zeka ve Akıllı Siber Sistemler Enstitüsü’nü kuralım şeklinde bir projemiz oluştu.”
ANALİZ YAPILDI
Projeyle ilgili çalıştaylar düzenleyerek durum analizi yaptıkları bilgisini de veren Prof. Dr. Abdül Halim Zaim şunları söyledi: “Yapay zeka yol haritası adıyla bir çalıştay düzenledik. Bunun raporunu ilgili kurumlara gönderdik. İkinci seride adli bilişim ve siber güvenlik eğitim programlarına yönelik mevcut durum ve ihtiyaç analiziyle ilgili bir çalıştay yaptık. Sonrada adli bilişim şirketlerinin mevcut durumuyla ilgili bir çalıştay daha düzenledik. Çalışma zeminini oluşturduktan sonra İSTKA ile yaptığımız görüşmeler neticesinde 2021’in çağrılarında Yenilikçi İstanbul Mali Destek Kapsamı içerisinde proje başvurusunu yaptık. Proje final aşamasına geldi.”
DONANIM MESAJI
Toplantıda ayrıca sosyal medya okuryazarlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için yapılabilecek faaliyetler ve yerli donanımın geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar da konuşuldu. Sektör temsilcileri, sosyal-medya okuryazarlığı konusunda toplumda eğitim seferberliği yapılması ve insanların kendilerine ait verilerin ne kadarını paylaşabileceğinin öğrenilmesi konusunda önerilerini dile getirdiler. Sektör temsilcileri donanım konusunda ithalata bağımlılığın kırılması için teknoloji transfer ofisleriyle beraber donanıma da özel önem verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
25 Ekim 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe