tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yangını çıkmadan algılayan akıllı malzeme ürettiler

Giriş: 25.05.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul, ileri teknolojili üretim yapan yerli ve yabancı firmalar için cazibe merkezi haline geldi. Yerli ve milli ileri teknolojili stratejik üretim yapan, Ar-Ge çalışmalarına imza atan firmalar Teknopark İstanbul ile birlikte yükselişlerini sürdürüyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası ortaklığında temelleri atılan Teknopark İstanbul, yabancı firmaların da yer kapmak için sıraya girdiği Türkiye’yi ileri taşıyan bir ekosistem. Tüm firmaların birbirlerinin gelişimine tanıklık ettikleri, birbirlerinden teknoloji ve ürün temininde yararlanabildikleri ortak laboratuvarın sağladığı imkanlar da sürekli gelişen bu ekosistemin bir parçası. İstanbul Ticaret Gazetesi, yerli ve milli üretimde yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da ses getiren üretimlere imza atan Teknopark İstanbul firmalarını tanıtmaya devam ediyor.
Genç insanlarımızın, girişimcilerimizin uygun ortamlarda, destek gördükleri taktirdeneleri başarabildiklerini anlatan yazı dizimizin bu haftaki konuğuIGNIS.

SICAKLIĞI BİLE ALGILIYOR

IGNIS, ancak bilim kurgu filmlerinde rastladığımızda şaşırmayacağımız bir ileri teknoloji yani nanomalzeme geliştirdi. Bu malzeme kendiliğinden çalışıyor. Bir film olarak adlandırılabilecek yüzeylere aktarılan bu nanokapsüller;insan müdahalesine, sensör veya tüp gibi herhangi bir altyapıya gerek duyulmadan sıcaklık yükseldiğinde veya alevler çıkmaya başladığında yangını söndürüyor. Nanokapsüller alevlerle temas ettiği anda patlayarak yapılarındaki yangın söndürme maddesini serbest bırakıyor. Yangın kaynağının üstüne yayılarak alevi önleyen bu nanomalzemenin çeşitli sektörlerde test çalışmaları sürüyor.

ELEKTRİK PANELİ YANGININA SON

Çoğunlukla elektrik panellerinden kaynaklanan yangınlara son verecek bu malzemenin panellerin içine döşenmesi bütün problemi çözecek.Bu ileri teknolojili malzemeyi üreten ekibin başında Metalürji ve Malzeme Mühendisi Habibe Turfan var. Mühendis Turfan, tüm kariyeri boyunca nanomalzemeler üzerinde çalıştığını dile getirerek, “IGNIS, yangın söndürücü gazını uygulamak için yeni bir yol tasarladı. Nano boyutlardaki kabarcıklar, belirli termal şartlarda aktif hale getirmek için tasarlandı. Kitlesel ölçekte nanokapsül üretme yöntemi de IGNIS’e özgü. Elektrokromik bu ürün, inşaat, havacılık, savunma gibi farklı sektörlerde kullanılabiliyor” dedi.

ALMAN FİRMA SATIN ALDI

Ürünün seri üretimini gerçekleştirmeye yönelik Almanya’da bir fabrikanın satın aldığını dile getiren Mühendis Turfan, bu süreci şöyle anlattı: “Buradaki fabrikada ürünün Ür-Ge süreci devam ediyor. Şimdi araçlarda belki birkaç yıl içerisinde görebileceğimiz bir teknoloji geliştirilmiş oldu.Nanoteknoloji çok geniş bir alan. Malzemelerin ileri olmasını sağlayan aslında minyatürizasyon. Bu, Japonlar’ın geliştirdiği bir kavram. Son 30 yılda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Biz çok farkında değiliz, daha çok üretim alanında yaşanıyor. Tüketiciye henüz çok daha inmedi. İnsanlar sadece böyle bir teknolojinin olduğunu duydu. Bundan sonra bu tarz malzemeler hayatımızı etkilemeye devam edecek.”

ORTAK LABORATUVAR AVANTAJI

Teknopark İstanbul’da olmanın cazip avantajlarını dile getiren Mühendis Habibe Turfan, şöyle konuştu: “Teknopark İstanbul çok avantajlı bir yer. Özellikle biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanında çalışanlara burayı tavsiye ediyorum. Spesifik olarak tavsiye ediyorum; çünkü laboratuvarlar ortak kullanımlı. Sizde olmayan bir cihaz başkasında olabilir. Veya gram olarak kullanacağınız bir kimyasala çok fazla vermektense bunu paylaşımlı kullanmak büyük avantaj. Bizim gibi yeni başlayan şirketlerin ayakta kalması için çok önemli. Ortak laboratuvar kavramını ben ilk defa burada gördüm.”

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Metalürji ve Malzeme Mühendisi Habibe Turfan, üniversite sanayi işbirliğine de dikkat çekerek, “Teknopark İstanbul’daki çalışmalarımızda Sabancı Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yardımıyla endüstriyel deneyimlerimizi akademik bilgilerle birleştirdik” dedi.

KOLAY KULLANIMLI

IGNIS nanomalzeme bir ekipmana gerek kalmadan kolayca bir yüzey üzerine sürmeyi mümkün kılan kendinden yapışkanlı bir film yapısında. Ayrıca garanti süresi boyunca herhangi bir bakım gerektirmiyor.

İNSAN DOSTU

Yangını söndürmek için çıkan gaz, insan sağlığına veya çevreye zararlı değil. Ayrıca, bu ürün diğer yangın söndürme çözümleri arasında en düşük karbon ayak izine sahip.

YURT YANGINI TEKRARLANMAYACAK

Geçtiğimiz yıllarda Adana’da bir yurttaki elektrik panosunda başlayan yangın sonucu 12 çocuğun hayatını kaybetmesi, IGNIS’ın malzeme bilimci ekibini harekete geçirdi. Ekip, nanomalzeme kullanarak elektrik yangınlarına karşı yenilikçi çözümler bulmaya karar verdi ve başardı.