tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Yangın, hayatın normal akışını alt üst eder. Yangını hızlıca kontrol altına almak ve zararını minimize etmek için yangın halinde ne yapılması gerektiği maddeler halinde yazılarak, buna uyulması tatbikatlarla pratikleştirilir. Peki, yangın sigortalarında ne yapmak gerekir? İşte bu kritik soru da İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi tarafından düzenlenen ‘Yangın Sigortaları Semineri’nde gündeme getirildi. Seminerde, hasar kapsam analizi, tazminat hesapları ve yaşanmış örnek olaylar üzerinde sigorta kapsamının değerlendirmeleri yapıldı. Toplantı, İTO Sigortacılık Meslek Komitesi üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

YOL GÖSTERİCİ

Toplantının açılışında konuşan İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Duru, yapılan vaka çalışmalı seminerin sektör temsilcilerine yol haritası olacağını söyleyerek, “Acentelerimizin doğru zamanda doğru karar vermesi için çalışıyoruz.

Bu seminerin de yol gösterici olacağını düşünüyorum” dedi. Duru, seminere yaklaşık 250 kişinin katıldığını, bu durumdan da komite olarak memnun olduklarını dile getirdi.

TEMİNAT VE TAZMİNAT

Seminer kapsamında bir sunum yapan Oto Dışı Sigorta Eksperleri Derneği (ODSED) Başkanı Engin Özaydın, “Hasar nasıl değerlendirilir, hasar nasıl kapsam içerisinde ya da kapsam dışında sayılır, iyi analiz etmemiz gerekiyor. Acentelerimizin kafasına takılan soruları gidermek için çalışacağız. Özellikle afet ve yangınlardan sonra teminat altına alınan ürünlerde doğru hesaplamayla nasıl tüketicilere cevap verilmeli, bu sorunu çözmeliyiz. Oluşan hasarla ödenecek tazminat oranlarının hesaplanması gibi teknik konuların analizinin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

3 TEMEL SORU

ODSED Başkanı Engin Özaydın, meydana gelen bir hasarın sigorta teminatı kapsamında olup olmadığının genel olarak şu üç soruyla belirleneceğini söyledi:

  • Zarar gören kıymet/menfaat sigorta sözleşmesinde sigorta konusu olan kıymet/menfaat midir?
  • Zarara neden olan olay, sigorta sözleşmesinde belirtilen teminat tanımlarından birine uyuyor mu?
  • Zarar gören kıymet/menfaat veya zarara neden olan olay sözleşmede istisna edilmiş mi?

Meydana gelen hasarın sigorta sözleşmesine göre sigorta edilen kıymet/menfaat olması, zarara neden olan olayın teminat tanımına uygun olması ve istisna edilen bir durumda olması hasar teminat kapsamında kabul edilir.

EKSİK SİGORTA HESAPLAMASI

Sigorta sözleşmesi yapılırken, sigortalanan eşyanın piyasadaki değerinin dikkate alınarak bir sigorta bedeli belirlendiğini belirten Özaydın, teminat ve tazminat oranlarına ilişkin de şu bilgileri paylaştı: “Sigorta bedeli, poliçede teminat altına alınan rizikolardan birinin gerçekleşmesi durumunda, sigorta şirketinin ödemekle yükümlü olduğu en yüksek meblağı ifade eder. Sigortalanan eşyanın çalınması veya herhangi bir zarara uğraması durumunda sigorta bedeli sigorta ettirene ödenerek zararı tazmin edilir.”

Özaydın, konu hakkında şu örneği verdi:

  • Sigorta bedeli: 500 bin TL
  • Sigorta değeri: 2 milyon TL
  • Hasar: 160 bin TL

Tazminat hesabı ise şöyle:

  • Eksik sigorta oranı: 1-500 bin TL/ 2 milyon TL=%75
  • Hasar: 160 bin TL
  • Eksik sigorta tenzili (%75): 120 bin TL
  • Ödenecek tutar: 40 bin TL

SOVTAJI SEKTÖRÜN YÜZDE 99’U YANLIŞ BİLİYOR
Sovtajın hurda bedeli olarak bilindiğini söyleyen ODSED Başkanı Engin Özaydın, “Sektörün yüzde 99’u sovtajı yanlış biliyor. Sovtaj, hasar gören kıymetin hasardan sonra taşıdığı ekonomik değerdir. Buradaki hurda bedeli olarak tanımlanması yanlıştır” dedi.

Özaydın, sovtaj hakkında şu bilgileri verdi:

  • Kasko sözleşmesi bulunan bir araç kaza yaptığında öncelikle bilirkişi devreye girerek kaza ve zarar düzeyi inceleniyor.
  • Uzman, araç için eksper raporu oluşturuyor. Rapor, aracın pert olduğunu belirtirse, kaza gününe dair rayiç bedel belirleniyor.
  • Rayiç bedel tutarında tazminat, araç sahibine ödeniyor.
  • Tazminat tutarı nedeniyle zararla karşı karşıya kalan sigorta şirketi, sovtaj hakkını kullanabiliyor. Aracın tamamını ya da parçalarını araç sahibinin onayıyla satışa sunuyor.

19 Eylül 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel