Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu, savunma sanayinin yerlileşmesini zorunlu hale getirdi. Bu zorunluluk, Türkiye’yi kendi kendine yetebilmekten çıkarıp, savunma sanayinde dünya ligine taşıdı. Teknolojiyi savunma sanayine entegre eden firmalar, artık tedarikçilerinden de teknolojik çözümler bekliyor. Savunma sanayi firmaları ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ ve HAVELSAN, ‘tam millileşme’ mottosuyla KOBİ’lerle işbirliğini artırıyor. Son yıllarda hız kazanan ürün yerlileştirme çalışmaları kapsamında ASELSAN tedarikçilerinin yüzde 90’ı, ROKETSAN’ın yüzde 70’i, TUSAŞ’ın yüzde 75’i, HAVELSAN’ın da yüzde 70’i yerli firmalardan oluşuyor.
543 FİRMA
İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’ kapsamında önceki hafta savunma sanayi firmaları, yan sanayi firmalarıyla buluştu. ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ ve HAVELSAN, muhtemel yeni tedarikçileri olacak YSB üyesi 543 firmayla satın alma masasına oturdu. Etkinliğe, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun da katıldı.
En büyük gücü KOBİ’ler
ASELSAN Kaynak Oluşturma ve Tedarikçi İlişkileri Yönetimi Müdürü Burak Sarı, ASELSAN ailesinin en önemli parçasının KOBİ’ler olduğunu söyledi. ASELSAN’ın, Türkiye’ye teknoloji kazandırdığını vurgulayan Sarı, “Biz üretim alanında KOBİ’lerimizle ilerlemek zorundayız” dedi.
Sarı, ASELSAN’ın 2017 yılındaki 1.4 milyar dolarlık cirosunun, yerlileşme hareketiyle 2020’de 2.3 milyar dolara yükseldiğini belirtti.
TEDARİKÇİ ARIYOR
ASELSAN’ın fiber optik kablaj, hassas mekanik üretici tedarikçisi bulmakta zorlandığını söyleyen Sarı, İstanbul Ticaret aracılığıyla bu alanlara yatırım yapılması gerektiğini de vurguladı. Derin teknoloji girişimlerinin uzun vadeli yatırımlar olduğu için girişimcilere çekinmemelerini öneren Burak Sarı, “Gelecek burada” mesajını verdi.
5 BİNİ İSTANBUL FİRMASI
2017’den bu yana tedarikçilere 6 milyar dolarlık sipariş verdiklerini kaydeden Sarı, bu siparişlerin 4 milyar dolarının yerli tedarikçilerden temin edildiğini söyledi. ASELSAN’ın yerlileşme oranının yüzde 65 olduğunu belirten Burak Sarı, “46 ilde partnerimiz var. 15 bin tedarikçimizin 5 bini İTO ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyesi. İTO ve İSO üyesi tedarikçilerimizle bu yıl 160 milyon dolarlık işbirliği yaptık” dedi.
NASIL ASELSAN TEDARİKÇİSİ OLUNUR?
* İlk adım olarak www.aselsan.com.tr adresinden millileştirme çalışması için www.gucumuzbir.com adresinden giriş yapılır.
* Tedarikçi adayı başvuru formu doldurulur.
* Uygun olan firmalar ASELSAN’ın tedarikçi veri tabanına kaydedilir.
Başvuru süreçleri için:
Yurt içinden alım yapıyor
ROKETSAN Yan Sanayi Geliştirme ve Millileştirme Müdürü Özgüç Onur Güneri, 500 sanayi firması arasında 56. sırada yer aldıklarını söyledi. Teknoloji odaklı bir firma oldukları için dünyada Ar-Ge yatırımı yapan üçüncü firma olduklarını belirten Güneri, şu bilgiyi verdi: “Ürünlerimizin yüzde 92’sini yurt içinden temin ediyoruz. Bu alımların yüzde 70’ini KOBİ’lerden gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da yaklaşık 600 tedarikçi bulunuyor. Amacımız yerli, milli ve sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmak.”
İstanbul Ticaret’e açıklamalardan bulunan Özgüç Onur Güneri, çoğu alanda tedarikçi bulmakta zorlanmadıklarını, bu yüzden yerlileşme adımlarının hızlandığını söyledi. Güneri, “Tedarik alanında yüksek teknolojide, kompozitlerin kimyasal ürünlerinde, hassas makinalar, hassas işlemlerde ve spesifik elektronik ürünlerde tedarikçi bulmakta darboğaza giriyoruz. KOBİ’lerin bu alanlara yönelerek ürünler geliştirmesi gerekiyor” dedi.
EN ÖNEMLİ PAYDAŞLARIMIZ
Tedarikçi yol haritasında en önemli paydaşların Ticaret Odaları olduğuna dikkat çeken Güneri, şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odası üyeleri, milli savunma sanayine önemli katkı sağlıyor. İTO YSB’nin ülke ekonomisine katkısı büyük. Gelişecek olan yeni teknoloji ve sanayi hamlelerinin de buradan çıkacağını düşünüyorum.”
NASIL ROKETSAN TEDARİKÇİSİ OLUNUR?
* Tedarikçi olmak isteyen firmaların www.roketsan.com.tr adresinden başvuru yapması gerekir.
* Başvurular ön değerlemeye tabi tutulur.
* Ön değerlemede uygun bulunan yeni tedarikçi firmalara, e-posta yoluyla evrak ve eksikler bildirilir.
* Bu adımların ardından tedarikçiler kalifikasyon üretim sürecine girer.
* Tüm adımları geçen firmalar ROKETSAN’ın onaylı tedarikçisi olur.
Alanında dünya İkincisi
TUSAŞ Yardımcı Sanayi Operasyonları/ Alt Sözleşme Yöneticisi Anıl Çağlar, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, TUSAŞ’ın dünyada Airbus, Boeing gibi birçok uçağın yedek parça temininde dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi. KOBİ’lerin kendilerini sadece bir alanda değil, ürünlerin her evresinde geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Çağlar, Tedarikçi Günleri’nde İTO YSB üyeleriyle bir araya gelerek, yeni tedarikçilerini bulmaktan dolayı memnun olduklarını söyledi.
TASARIMA YÖNELİN
Çağlar, Türkiye’nin her bölgesinde TUSAŞ’ın tedarikçisi olmak isteyen firma olduğunu belirterek, “Ancak alt sistemlerde tedarikçi bulmak oldukça zor. Standart tedarikçilerden ziyade tasarımlarını kendi yapabilen özellikle aviyonik sistemler, elektronik, mekanik çözümler, hidrolik sitemler vb. alt sistemlerin birçoğunda tedarikçi bulmakta zorlanıyoruz. Hem tasarım yapabilen hem de ürünlerine üretim aşasında müdahale edebilen KOBİ’ler arıyoruz. Havacılık sanayinde ağırlıklı olarak yerli tedarikçilerle işbirliğine giderek 2027’de ciromuzu 10 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
SAVUNMANIN KALBİ
Marmara bölgesinin Türk savunma sanayinin kalbi olduğunu söyleyen Anıl Çağlar, İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası üyelerinin, tedarikçi bulmak için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Çağlar, “TUSAŞ yardımcı sanayi operasyonları kapsamında üretilen parça miktarı 3 milyon 500 bin adede ulaştı” dedi.
NASIL TUSAŞ TEDARİKÇİSİ OLUNUR?
* TUSAŞ tedarikçisi olmak isteyen firmaların gerekli evrakları ve bilgileri www.tusas.com ve adresine yüklemesi gerekir.
* Ön değerlendirme sürecinden sonra firmalara geri dönüş yapılır.
* Son adım olarak da ürünler kalite üretim merkezinin kontrolünden geçirilir.
Güvenlik için yerli tercih
HAVELSAN, kurulduğu 1982 yılından bu yana Türkiye’nin yazılım mühendisliği alanındaki ihtiyacını karşılıyor. Bugüne kadar ürünlerin yaklaşık yüzde 70’ini yerli tedarikçilerden temin ettiklerini belirten HAVELSAN İş Ekosistem Müdürü Yavuz Ekici, derin teknoloji, yapay zeka alanlarında çalışma iş ortaklarına önem verdiklerini ve startupların gelişmesi için çalıştıklarını söyledi.
YAPAY ZEKALI ORTAK
İstanbul Ticaret’e konuşan Ekinci, “Türkiye’nin yazılım teknolojilerinde dünya liginde yer alabilmesi için KOBİ ve iş ortakları, yapay zekalı makina öğrenmesine yönelmeli. Yazılımlarının her adımını yapay zekayla tamamlayacak firmalar HAVELSAN için önemli. Bu alanda açık var” dedi.
ODAK TEKNOLOJİ ALANLARI
HAVELSAN’ın iş ortaklarıyla odak teknolojik alanları şunlar:
* Simülasyon
* Komuta kontrol sistemleri
* Anayurt güvenlik
* Milli ERP
* Siber güvenlik ürün çözümleri
* Data link çözümleri
* IoT sistemleri
* Yeni nesil ağ
* Büyük veri ve analiz
* Kara destek sistemleri
* Görüntü sistemleri
NASIL HAVELSAN TEDARİKÇİSİ OLUNUR?
* Firmaların adresine başvuru yapması gerekir.
* Ön onay değerlendirme sınırından geçen firmaların, tedarikçi portalına kayıt olması gerekir.
* Bu alandan sonra firmalar; idari, kalite ve teknik alanda denetlenir ve değerlendirilir.
* Firma, sınıflandırma kayıtlı aday puanına göre tedarikçi grubuna dahil olur.
* İhale teklif süreci ve ardından performans değerlendirmesi yapılır.
27 Eylül 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi