Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yan Sanayi Borsası, sektörlerin büyük firmalarıyla onlara işbirliği yapabilecek tedarikçi adayı firmaları bir araya getiriyor. İTO’nun sık sık düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’ kapsamında önceki hafta savunma sanayi firmaları, yan sanayi firmalarıyla buluştu.
Etkinliğin ilk gününde ROKETSAN yer aldı.
ROKETSAN’IN SİSTEMİ
Tedarikçi adayı firma temsilcilerine şirketlerini tanıtan bir sunum yapan Tedarik Direktörü Ali Şarlak, ROKETSAN’ın dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında 96. sırada olduğunu söyledi. Şarlak, geçen yıl, bin 229’u KOBİ statüsünde toplam bin 827 yurtiçi tedarikçi ile çalıştıklarını kaydetti.”
Yurtiçi sanayide üretilebilen hiçbir malın ROKETSAN tarafından üretilmediğini belirten Şarlak, “Yan sanayi kalemleri arasında CNC talaşlı imalat, sac metal, kesim, büküm, kaynak, kompozit, döküm, kaplama, boya, plastik enjeksiyon, kauçuk, termoset, dövme, ısıl işlem yer alıyor” dedi.
TUSAŞ’TAN İHRACAT ATAĞI
Tedarikçi Günleri’nin ikinci gününde ise TUSAŞ, sanayi ve bilişim firması temsilcileriyle bir araya geldi. İkili görüşmeler öncesinde TUSAŞ yetkilileri bir sunum yaparak, dış kaynak kullanımı hakkında bilgi verdi.
TUSAŞ Strateji Yönetimi Uzmanı Gökberk Öztürk sunumunda, geçen yılki 1.7 milyar dolarlık cironun yarısını ihracattan elde ettiklerini söyledi. Öztürk, “TUSAŞ, havacılık sanayinde ağırlıklı olarak yerli tedarikçi kullanarak, 2027’de cirosunu 10 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor” dedi.
TUSAŞ’ın, HÜRJET, ANKA 2, ATAK 2, 10 ton genel maksat helikopteri çalışmalarının olduğunu kaydeden Öztürk, uzay sistemleri ve uydu üretim çalışması yaptıklarını da hatırlattı.
YILDA 1.3 MİLYON PARÇA
TUSAŞ Yardımcı Sanayi Operasyonları Şefi Serkan Yalız ise dış kaynak kullanım alanlarıyla ilgili bilgi paylaştı.
Yalız, TUSAŞ yardımcı sanayi operasyonları kapsamında geçen yıl üretilen parça miktarının 1 milyon 335 bin adet olduğunu belirtti.
Tedarikçi olacak firmalardan ISO9001/AS9100 istediklerini kaydeden Yalız, işbirliği içinde devam eden süreçte firmaların ISO14001’e ulaşmalarını beklediklerini vurguladı.
SAHA’YA DAVET
TUSAŞ’ın sunumlarının ardından programda SAHA İstanbul Genel Sekreter Yardımcısı Murad Çakır da, kuzey Marmara bölgesindeki sanayide kümelenme örneğini anlatarak, firmaları SAHA’ya davet etti.”
Sunumlardan sonra ikili görüşmelere geçildi. Bu aşamada yan sanayi firmaları ile bilişim ve Ar-Ge girişimleri savunma sanayi firmalarının yetkilileriyle işbirliği ve üretim imkanlarını görüştü.
ROKETSAN SEÇME DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Makina yeterliliği
Aparat/takım yeterliliği
İşgücü ve teknik bilgi altyapısı
Üretim yeteneği
Referans listesi
Mali bilgiler
Paketleme ve sevkiyat bilgileri
Proses-teknik doküman yeterliliği ve yönetimi
Planlama ve doküman yönetimi
Kayıt yönetimi ve altyapı
Satın alma faaliyetleri ve kontrolü
Ürün yapabilirliği
Özel prosesler, depolama, son kontrol
Ölçüm ve test ekipmanları
TUSAŞ DIŞ KAYNAK KULLANIMINDA NELER VAR?
Talaşlı imalat
Kablo demeti
Kimyasal yüzey işlemleri
Sac metal
Kompozit
Alt montaj
Takım tasarımı ve üretimi
Alt sistemler bileşenleri
Malzeme
Özel proses
Tedarikçinin gözünden tedarikçi günleri
İTO Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği” Tedarikçi Günleri’ne katılan firmalar, İstanbul Ticaret’e izlenimlerini anlattı. Firma temsilcileri, bu etkinliğin şirketlerinin sağlam adımlarla gelişmesi için ciddi fırsatlar sunduğunu belirtti.
DIŞ PAZAR İÇİN DE AVANTAJ SAĞLIYOR
Furkan Ölmez - Onur Ay (Çuhadaroğlu Metal): Daha önce ASELSAN ile görüşmek için Tedarikçi Günleri’ne katılmıştık. Halen savunma sanayine malzeme veriyoruz. Alüminyum profil anlamında önde gelen firmalardan biriyiz. Büyük parçaları da motor pompasının içindeki parçayı da üretebiliriz. Elektrikli araç üretmeye yönelen firmalar bu otomobillerin şasesini alüminyumdan yapmayı planlıyor.
Türk firmaları için alüminyum parçalar konusunda ABD ve Kanada yükselen bir pazar. Tedarikçi Günleri’ndeki işbirliklerinin getireceği tecrübe, Türk yan sanayine dış pazarlarda ilerlemek için de avantaj kazandıracaktır.”
GELİŞMEK İÇİN İDEAL PLATFORM
Ali Can İnellioğlu (Norm Civata): İzmir’den geldim. 2004’ten bu yana Tedarikçi Günleri etkinliklerine katılıyorum. Daha önce İnelli Plastik şirketindeyken son derece olumlu görüşmelerimiz olmuştu. Siemens’in yan sanayi ihtiyaçlarını, Demirdöküm, Vaillant, Hydac gibi firmaların parça ihtiyaçlarını karşılamıştık. Dört yıldır Norm Civata’da kıdemli iş geliştirme uzmanı olarak görev yapıyorum. Firmada aylık 10 bin ton çelik işliyoruz. Bu etkinliğin faydasını görüyoruz. Firma olarak yeni alanlara yatırım yapmaya hazırlanıyoruz. Özellikle plastik, havacılık ve savunma sanayine yönelik. Stratejik hedeflerimiz arasında havacılığa yönelmek var. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği olan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Burası, yeni firmalarla tanışmak ve gelişmek için çok ideal bir platform.
HEDEFİMİZ SAVUNMADA AR-GE
Onur Üretmen (İzeltaş El Aletleri): Daha önce ASELSAN ve ROKETSAN için düzenlenen Tedarikçi Günleri’ne geldik. İşbirliklerimizi bayilerimiz kanalıyla yapıyoruz. 50 yıllık firmayız, ancak şimdi farklı bir vizyon geliştiriyoruz. Daha işin emekleme dönemindeyiz. Bizim amacımız farklı yönde ilerlemek. Burada bulunma amacımız Ar-Ge projelerinde savunma sanayi firmalarıyla birlikte hareket etmek.
İSTANBUL’DAKİ POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİN
Hasan Güner - Halil İbrahim Yavuz (Superlit Boru San. A.Ş.): Kompozit işleri yapıyoruz. Tedarikçi Günlerine ilk kez katılıyoruz. Dış yüzeylerin malzemelerini üretiyoruz. Savunma firmaları genelde Ankara merkezli. Ancak İstanbul’daki sanayi ve üretim potansiyelini daha iyi görmeleri lazım. TUSAŞ’tan da beklentimiz İstanbul firmalarını daha iyi tanıması.
Bu etkinliğin bu yönden de faydalı olduğuna inanıyoruz. Dahil olduğumuz Karamancı Holding’in prensipleri gereği her zaman milli hassasiyetlere özen gösterdik. Devletimizin ihtiyacı olan her türlü ürünün üretiminde üstümüze düşen çalışmayı yapmaya hazırız.
KALİBRASYONLA BÜYÜMELİ
Hanife Ural (Simkal Kalibrasyon): Tedarikçi Günleri’ne ikinci kez katılıyorum. Daha önce ASELSAN için yapılan programda bulundum. Bu etkinlikten çok memnun ayrıldım. ASELSAN ve TUSAŞ ile çalışmalarımız var, TUSAŞ ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Havacılık ve savunma sektöründe kurallar çok sıkı. Bu sektör büyürken, biz de kalibrasyona dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tedarikçi KOBİ’lerle işbirlikleri yapan büyük kuruluşların kalibrasyon konusundaki hassasiyetlerini yan sanayi firmalarına daha fazla yansıtmalarını bekliyoruz. İmkanları daha iyi olan laboratuvarların kullanılması, ürünlerin, kalibrasyondan geçirilmesi anlamında daha fazla yönlendirme yapılması, hem bu firmaların hem de yüksek kaliteli ürün bilincinin gelişmesine olumlu katkı yapacaktır.
TANITIM İÇİN İMKAN SUNUYOR
Mehmet Tuncer (DAYE Makine): Servo motorlar ve servo sürücüler uzmanlık alanım. Dünyada belli ürünlerde tek üretici olan firmaların ürünlerini tanıtıyorum.
O ürünleri buradakilerin ayağına getirdik. Bu ürünler, dünyaya hitap eden ürünler yapan firmalarımızın işine yarıyor.
Tanıtımını yaptığımız motorlar, hemen her sektörde üretim yapan firmaların makinalarında kullanılabilecek motorlar. Tedarikçi Günleri ile bize bu fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum.
29 Nisan 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı