Yan sanayi cephede de kendini kanıtladı

Giriş: 06.02.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Kıbrıs Barış Harekatı sebebiyle Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) silahlanma stratejisinin değişmesine neden oldu. ABD ambargosu; TSK Güçlendirme Vakfı’nın ve bu vakıf kanatları altında kurulan ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN gibi ulusal savunma sanayi firmalarının doğuşunu tetikledi. Bugün bu firmalar, savunma sanayinde yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen isimleri arasında.

YÜZDE 75’İ YERLİ

Türk savunma sanayi; gerek TSK’nın kuruluşları, gerekse TSK’ya üretim yapan savunma sanayi şirketleri ile yerli ve milli üretimini güçlendirmeye devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın, TSK’nın Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanılan mühimmatın yüzde 70 ile 75 oranında yerli ve milli olduğunu açıklaması, Türkiye’nin savunmada kat ettiği mesafeyi de gözler önüne serdi.Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de twitter hesabında, harekâttaki mühimmatın milli ve yerli olmasının önemini vurguladı.

Fırat Kalkanı Harekatı’nda görev alan Fırtına Obüs Silah Sistemleri ve 155 milimetrelik mühimmat, Zeytin Dalı Harekatı’nda da etkisini gösterdi.

TSK İLE İŞBİRLİĞİ

Savunma sanayinde yerli malı kullanımının artmasında İTO’nun payı büyük. Milli ve yerli savunma sanayinin gelişmesine büyük önem veren İTO, bünyesinde kurulu Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) üyeleri ile TSK yetkililerini, Malzeme Yerlileştirme Sergileri’nde bir araya getirdi. TSK’nın ihtiyacı olan ürün numuneleri, İTO Türk Yan Sanayi Borsası üyelerine tanıtıldı, ‘bunları üretebilirseniz, sizden alacağız’ denildi.

YERLİ SAVUNMA İÇİN

TSK Malzeme Yerlileştirme Sergileri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde İTO işbirliğiyle gerçekleştirildi. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu sergilerle yerli ürün kullanımını artırdı. TSK yetkilileri, yerli yan sanayi firmalarının temsilcilerine, tedarik usul ve esaslarını aktardıkları çeşitli eğitimler ve seminerler de düzenledi.

ROKETSAN, 2013’te İTO TYSB’nin düzenlediği Tedarikçi Günleri’nde savunma sanayi parçaları üretecek yerli yan sanayicisini TYSB üyeleri arasından seçmişti.

TSK-İTO PROTOKOLÜ

TSK Malzeme Yerlileştirme Sergileri ile TYSB üyesi yerli sanayicinin, savunma sanayi faaliyetlerine daha fazla katılması ile savunma sanayimizin millileştirilmesi hedefine adım adım yaklaşıldı. TSK, kullandığı malzemeleri ve makineleri üreten yerli üretici sayısını artırmak için İTO ile 25 Şubat 2011’de bir protokol imzaladı.

YAN SANAYİCİ SAVUNMADA

Savunma sanayinin dışa bağımlılığını en aza indirmek, millileştirmek, yerli sanayinin önünü açmak, döviz kaybını azaltmak, yerli malzeme tedarikini hızlandırmak için İTO TYSB, savunma sanayindeki şirketlere özel ‘Tedarikçi Günleri’ etkinlikleri düzenlemeye başladı. TYSB, veri tabanındaki 3 bin 500 üye arasından seçilen yan sanayici firmalarla savunma sanayindeki ana sanayici firmaları İTO çatısı altında yüz yüze buluşturmaya başladı.

HAVA SAVUNMAYA ‘TOP’LU KALKAN

Türkiye’nin hava savunmasında yeni nesil top sistemleri ve parçacıklı akıllı mühimmat kullanılmasına yönelik projelerde seri üretime geçildi. KORKUT’un ardından Ateş İdare Cihazı ve parçacıklı mühimmatın seri üretimiyle hava savunma sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik önemli bir adım atıldı. 35 milimetre Çekili Top Modernizasyonu ile envanterdeki toplar etkinleştirilecek. Ateş İdare Cihazı, kritik tesislerle sabit askeri birliklerin hava savunmasını etkin şekilde gerçekleştirecek.