tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Yalıtımdaki sorunlar, İstanbul Ticaret Odası Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi’nin düzenlediği bir toplantıda masaya yatırıldı. ‘Isı, Su, Ses, Yangın ve Zemin Yalıtımında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantı, sektörün taraflarını bir araya getirdi. Toplantıda özellikle binayı kullananların konforunu etkileyen yalıtımın, bina ömrünü de doğrudan etkilemesi sebebiyle doğru uygulanması gerektiği vurgulandı.

Toplantının oturum başkanlığını yürüten İTO Meclis Üyesi Sultan Hızıroğlu, son yıllarda enerji maliyeti sebebiyle binaların ısı yalıtımı konusunun öne çıktığına dikkat çekti. Bununla birlikte yalıtımla ilgili mevzuatta ilerleme kaydedildiğini belirten Hızıroğlu, “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile binalarda ve tesisatta yalıtım seviyesi arttı. Diğer taraftan, yeni binalar için Enerji Kimliği Belgesi şartı ile sektördeki büyüme trendi güçlendi” dedi.

YÖNETMELİKLER ÇIKTI

Binalarda su ve ses yalıtımına ilişkin yönetmeliklerin yayımlandığını hatırlatan Hızıroğlu, mevzuatın sektör firmalarına ve sektördeki sorunların çözümüne önemli katkısı olduğunu kaydetti. Komite olarak bu alanda çıkabilecek sorunların ve aksayan yönlerin çözümüne katkı sunacaklarını anlatan Hızıroğlu, konunun hem sektörün hem de ülke ekonomisinin gelişmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Sektörde ithalata olan bağımlılığın azaltılması için yerli üretimin desteklenmesinin önemli olduğunu belirten Hızıroğlu, “Sektörde kat edilmesi gereken daha yol olduğunu görüyoruz. Bu yüzden sektördeki sorunlara çözüm önerileri üreterek artık eyleme geçmemiz gerekiyor” dedi.

SORUNLAR İLETİLİYOR

Komite Başkan Yardımcısı Turgay Kırmızı ise komitenin çalışmaları neticesinde önde gelen üç konunun (finansmana erişim, mesleki eğitim, nitelikli işgücü ihtiyacı) ilgili yerlere iletildiğini kaydetti.

Toplantıya komitenin daveti üzerine katılan sektör temsilcilerinden İZODER Başkanı Levent Pelesen de sözlerine, “Türkiye’de 20 milyon konut var. Bunun 5 milyonunun acilen yenilenmesi gerekiyor” diye başladı. Pelesen, ısı, su, ses ve yangın yalıtımını bünyelerinde barındıran bir dernek olmalarına rağmen son günlerde gündemlerinde birinci konunun enerji verimliliği olduğunu söyledi.

KILAVUZLAR HAZIR

Sektör ve dernek olarak yaptıkları çalışmalar neticesinde mevzuatta netice aldıklarını belirten İZODER Başkanı, şöyle konuştu: “Su Yalıtımı Yönetmeliği büyük ihtiyaçtı, çıktı. Binalarda ses yalıtımına ilişkin yönetmelik de çıktı. Ayrıca şehirlerin gürültü haritaları yayımlandı. Bunlar uygulamada önemli rehberler olacak. Bununla birlikte çıkan yönetmeliklere ilişkin kılavuzlar yoktu. Uygulama için kılavuzları hazırladık.”

DOĞRU UYGULANMALI

Yalıtım uygulamasının doğru yapılmasının kritik olduğunu vurgulayan Pelesen, şunları söyledi: “Binalarımız 30-40 yıl ömre sahip. Biz bunu 150 yıla çıkarmak istiyoruz. Su ve ısı yalıtımsız binalarda demir donatılar tel haline dönüşüyor. Gölcük depremindeki demirlerin çok incelmiş olduğunu farkettik. Yani yıkılan birçok binada demiri en başta çalmamışlar, yalıtım yapılmadığı için demir büyük oranda yok olmuş. Bunun önüne, doğru uygulanmış yalıtımla geçebiliriz.”

EĞİTİMLİ USTA EKSİK

Yalıtım uygulamasının doğru tatbiki konusunda problem yaşandığını belirten Pelesen, “Daha önce binalar ve insanlar için tehdit olan şey, yönetmelik olmamasıydı. Şimdi ise bu yönetmeliklerin doğru uygulanmaması problem. Projenin uygulamasını yapan ustaların eğitimi çok önemli. Yalıtım tatbikine ilişkin mesleki yeterlilik belgesi almış ustalarca yapılması lazım. Fakat belgeli usta bulmak problem” diye konuştu.

Pelesen, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız, binalarda enerji verimliliğinin sağlanması için bina dış kabuğunda ısı yalıtım işleri için teşvik uygulanacağını söylemişti.
Bu yönde çalışan komisyonların içindeyiz. Yakında bunun ayrıntıları açıklanacak” dedi.

MALZEME AVANTAJI

Sprey Poliüretan Poliüre Derneği’nin (SPPD) Kurucu Başkanı Dr. Yalçın Yıldız da yalıtıma en çok sıcak sebebiyle ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Kendileri ile ilgili iki maddenin birçok avantaj sağladığını ifade eden Yıldız, “Poliüretan, yapılarda hızlı uygulanır ve 70-80 yıl ömre sahiptir. Bu maddenin yangın dayanımı ve ses izolasyonu da iyi. Diğer bir madde poliüre ise mükemmel aşınma ve darbe dayanımı ile önemli bir çözüm sunuyor” dedi.

İzolasyon tatbikine özel mesleki yeterlilik belgesi verilmesi için girişimlerde bulunduklarını anlatan Yıldız, “Yapı denetim firmalarında kontrol mekanizması mevcut, fakat bu yeterince yapılmıyor. Projeler mevzuata uygun, ancak projenin uygulanması uygun değil. İzolasyonun da denetimi yapılmalı. Ülkemiz, ucuz izolasyon yaptıracak kadar zengin değil” diye konuştu.

Köster Yapı Kimyasalları Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, yalıtım ve kaplama işinde zemin hazırlığının önemine dikkat çekti. Budak, malzeme döşenmeden önce zeminin temizlenmesinin, sonradan maliyetli veya telafisi imkansız sorunları önleyeceğini belirtti.

Mapei Yapı Kimyasalları Teknik Müdürü Abdulkadir Akhan ise su yalıtımının, gayrimenkul piyasasını da etkilediğine işaret etti. Yapıların teras ve zemin katlarının diğer katlara göre daha düşük fiyatla satıldığını belirten Akhan, “Baştan bir su problemi yaşanır algısı var. Fakat bunu yalıtımla önlemek mümkün” dedi.

DENETİM ARTARSA SORUNLAR AZALIR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Proje Daire Başkanı Serpil Ahu Demiralp, yalıtımla ilgili yasal metinlerin mevcut olduğunu, ancak kalifiye usta bulmakta sıkıntı yaşandığını söyledi. Demiralp, “Bu konuda hem Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) hem bakanlığımız çalışıyor” dedi. Kamu binalarında enerji verimliliği projesine başladıklarını kaydeden Demiralp, “Sektörün de görüş ve önerilerini almak için toplantılar yapıyoruz. Su yalıtımı, binanın ömrünü çok etkiliyor. 30 yıllık bina yerine 100 yıllık bina olsun isteriz. Yönetmeliğin doğru uygulanmasında sıkıntı var. Bunları daha çok denetimle aşabileceğimize inanıyorum. Doğru ustalarla çalışırsak daha doğru uygulamalar yapılır” diye konuştu.

İNŞAATTA ROBOTLAR ÇALIŞACAK

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz, inşaat tekniklerinde beklenen değişimi şöyle anlattı:

  • Robotlar inşaatlarda birçok alanda görev alacak.
  • Özellikle afetlerde ve acil ihtiyaç durumunda 3 boyutlu yazıcılar çözüm olarak kullanılacak.
  • Akıllı yollar sistemi gelişecek. Bu yollar sürüşü daha kolay, güvenli ve ekonomik hale getirecek.
  • Bambu şehirler yaygınlaşacak. Betondan daha dayanıklı olan bambu, farklı tasarım uygulamalarında çözüm olarak kullanılacak.
  • Akıllı tuğla uygulamaları artacak. Beton yerine özellikle az katlı binaların bağlanabilir tuğlalarla yapılması tercih edilecek.
  • Kalabalık bölgelerde dikey şehirleşme iyice artacak.
  • Hava kirliliğiyle mücadele eden binalar konsepti gelişecek.

03 Mayıs 2019 Cuma

Etiketler : Sektörel