Yabancıya konut satışında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi seviyeler görülürken, üst üste 5 aydır yükseliş devam ediyor.

Salgının en fazla etkilediği sektörlerin başında gelen inşaat sektörü, hükümetin aldığı proaktif tedbirler ve kamu bankaları öncülüğünde sektörünün düşük maliyetli kredi imkanı sayesinde satışlarda pandeminin izlerini silmeyi başardı.

Kovid-19'un yurt içinde ilk görüldüğü mart ayında gerilemeye başlayan ve nisanda da 790 adetlik satışla son 7 yılın en düşük seviyesini gören yabancıya konut satışları, mayıs ayıyla birlikte tekrar yükselişe geçti.

Üst üste 5 ay artış gösteren yabancıya konut satışı, bu yılın eylül ayında 5 bin 269 adetle hem bu yılın en yüksek hem de tarihin en fazla satış yapılan ikinci eylül ayı verisi olarak kayıtlara geçti.

Eylül ayında yabancıya konut satışı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 26,1, bir önceki aya göre yüzde 35,3 arttı. Böylece yabancıya konut satışı, pandemi öncesi yüksek seviyelerine dönmüş oldu.

Bu yılın Ocak-Eylüldöneminde toplam 26 bin 165 adet konut yabancıların olurken, geçen yılın aynı döneminde bu sayı 31 bin 925 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu veriler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18'lik düşüşe işaret etse de sektör temsilcileri, yılın son çeyreğindeyükseliş ivmesinin devam edeceğini ve yılı 40 binin üzerinde bir satışla tamamlayabileceklerini söyledi.

İSTANBUL'DA TARİHİN EN YÜKSEK EYLÜL SATIŞI


Yabancıların en fazla tercih ettiği ve geçen ay 2 bin 370 adetlik satışla tarihin en yüksek eylül konut satışının görüldüğü İstanbul'da, bu yılın 9 ayında toplam 11 bin 966 konut yabancıların oldu.

Antalya, satılan 1.018konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il oldu. Antalya'yı 347 konutla Ankara, 239 Bursa ve 168konutla Yalova takip etti.

Yabancılar 9aylık dönemde Antalya'dan 5 bin 125, Ankara'dan 1829, Bursa'dan 882ve Yalova'dan 821 konut satın aldı.

Türkiye'den eylülde en fazla konutu 908 adet ile İranlılar aldı. İranlıları 826 konutla Iraklılar ve 448 konutla Ruslarizledi. Yılın ilk üç çeyreğindeliderliği 4 bin 716 konutla İranlılar sürdürdü. Söz konusu dönemde Iraklılar 4 bin 165, Ruslar 1895, Afganlar 1277 ve Azeriler 711 konutun sahibi oldu.

PANDEMİYE RAĞMEN 5 BİN RAKAMININ AŞILMASI ÇOK KIYMETLİ

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) ve Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, uluslararası yatırımcıya konut satışlarında eylülde yaşanan yüzde26,8'lik artışın gelecek adına umut verdiğini söyledi.

Uluslararası yatırımcının Türkiye'ye ilişkin konut talebinin gün geçtikçe arttığını dile getiren Akbal,yılın ilk 9 ayında yabancıya 26 bin 446 konut satıldığını bildirdi.

Akbal, Türkiye'de uluslararası yatırımcıya satılan konut sayısının pandeminin etkilerinin azalmasıyla yükseldiğine işaret ederek,"Uluslararası konut satışındaki yükseliş sürecek. Türkiye'nin her geçen gün etkisi artan liderliği, uluslararası yatırımcıya güven veriyor.Pandemiye rağmen, 5 bin rakamının aşılmış olması oldukça kıymetli. Türkiye, yabancıya konut pazarlama gücünde artık organize. Avrupa ile rekabette artık öne geçmeye başladığımızın güçlü bir işaretidir" değerlendirmesinde bulundu.

KONUTTA YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ VE GÜVENİ SÜRÜYOR

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise yabancıya satışta 5 bin 200'lerin çok iyi rakam olduğunu belirterek, dünyanın her yerinden alıcı olmasının, Türkiye gayrimenkul sektörünün canlılığını gösterdiğini söyledi.

Elmas, "Döviz kurundaki artış bizlere olumsuz yansısa da yabancıya satışa pozitif etkisi oluyor. Gelecek ay verilerinde yabancıya satışın bir miktar daha arttığını konuşacağız" dedi.

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan dayabancı yatırımcılarınTürkiye'ye ilgisinin ve güveninin devam ettiğini belirterek, talep artışındavatandaşlık hakkı teşvikininetkisinin sürdüğünü söyledi.
Yabancıların ağırlıklı olarak tamamlanmış, tapusu verilen ve teslimi yapılan konutları tercih ettiğini dile getiren Babacan, burada güvenilirfirmaların öne çıktığını bildirdi.

YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLER YABANCIYA SATIŞA HIZ KAZANDIRACAK

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise pandeminin sarsıcı etkilerinin görüldüğü dönemde beklemeye geçen yabancıyatırımcıların, bu dönemde Türkiye'nin sergilediği başarılı salgın yönetiminin de etkisiyle sektöre yeniden yöneldiğini söyledi.

Sağlık, turizm ve gayrimenkul sektörünün birbirini desteklediğini ve birbirinden beslendiğini dile getiren Akkuş, "Pandemi ile birlikte bu 3 sektör arasındaki doğrudan ilişki bir kez daha gözler önüne serildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yabancı yatırımcıların konuta kolaylıkla ulaşabilmesi yönünde 12 ülkede temsilcilik açma girişimi, talepteki yükselişe hız kazandıracak. Yabancıya satıştayıl sonuna kadar artış yönlü bir grafik göreceğiz.2021'in temellerini attığımız bir dönemdeyiz" ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR, YABANCI YATIRIMCININ ETKİSİYLE HIZ KAZANACAK

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu BaşkanıTamer Özyurt da Türkiye'nin başarılı pandemi yönetimini gören yabancı yatırımcıların uygun şartlar sağlandığında konut alımını hızlandırdığını söyledi.

Bekleyen talebin hızla sıcak satışa dönüştüğünü dile getiren Özyurt,normalleşme sürecinde artan yabancı ilgisinden bahsetti.

Özyurt, yabancı yatırımcı açısından pandeminin kazanımlarını yaşadıkları bir sürecin başlangıcında olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Mevcut projelerimize yabancı yatırımcı ilgisi ağırlık kazandı. Kurdaki artışın etkisiyle de yabancı yatırımcı, Türk gayrimenkul sektöründe aradığı güveni buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 12 ülkede açacağı temsilcilikler sayesindeAlmanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nde yaşayan potansiyel yatırımcılar, Türkiye'ye gelmek zorunda kalmadan konut alıp satabilecek. Dolayısıyla yabancı yatırımcıdaki artışın sene sonuna kadar daha da yükseleceğini söylemek mümkün."

9 AYDA YABANCILARA YAPILAN KONUT SATIŞI 26 BİNİ AŞTI

Ocak-Eylül2019 ve Ocak-Eylül2020 dönemlerinde yabancılara satılan konut adetleri şöyle:

2019

2020

Ocak

3.168

3.907

Şubat

3.321

4.005

Mart

3.129

3.036

Nisan

3.720

790

Mayıs

3.925

860

Haziran

2.689

1.664

Temmuz

4.192

2.741

Ağustos

3.604

3.893

Eylül

4.177

5.269

Ekim

4.272

Kasım

3.988

Aralık

5.298

15 Ekim 2020 Perşembe

Etiketler : Sektörel