Birçok sektörü endişelendiren bu gelişmeye dikkat çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Turistlere ve yabancılara yönelik tavra karşı hep beraber karşı durmamız gerekiyor. Çünkü bu insanlar bir tepki olarak sizi tercih etmezse, otomatikman ülke olarak bir gelir kaynağından mahrum kalıyorsunuz” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul’a ve Türkiye’ye turist gelmesinde hep beraber karşı durmamız gereken bir konu: Türkiye’nin içinden ve dışından pompalanan yabancı karşıtlığı. Bu insanların açık tepki vermeden kararlarıyla sizi cezalandırdığı bir sürece dönüşüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kalıyorsunuz” dedi.
Olumsuz atmosferi engellemek gerektiğini ifade eden Avdagiç, “Tabii bu yönde atılacak adımlar Türkiye’nin kuralsız, tüm yabancıları ülkeye kabul etmesi anlamına gelmiyor. Mutlaka bir sınır güvenliği kontrolü, ülkenin bekası anlamında en önemli konulardan biri.
Ancak kurumlar ve kişiler olarak hem yurtiçinde hem yurtdışında abartılı ve rasyonel karşılığı olmayan söylemleri gündeme getirenlere karşı çok net, açık ve sürekli tavır almamız lazım. Aksi halde Türkiye hiçbir yabancının gelmesinin istenmediği bir ülke durumuna düşer ki bu turizm için şu an yakın ve orta vadede gördüğüm en büyük tehdit. Bu insanların açık tepki vermeden kararlarıyla sizi cezalandırdığı bir sürece dönüşüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kalıyorsunuz” şeklinde konuştu.
YABANCI NAKİT KAYNAĞI
Yabancı karşıtlığının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Avdagiç, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de yabancılara konut satışları 6 milyar dolardan 3 milyar dolara indi ve azalış devam ediyor. İstanbul’da satılan konutların yüzde 10’u yabancılara satılıyordu, bu oran yüzde 5’lere düştü. Halbuki yabancı yatırımcı teminat mektubu ve kredi kullanmıyor, ‘cash on the table (nakit)’ daire, arsa alıyordu. O satışlar azaldığı gibi daha önce mülk almış olan yabancı yatırımcıların bir kısmı da satışa geçti. Burada dengeyi iyi ayarlamak gerekiyor. Bu yaklaşım yabancıları rahatsız ediyor, rakip ülke yabancı medyasında da takip edilip kullanılıyor.”
DEĞİŞİM KAÇINILMAZ
Sahip olduğu avantajlara rağmen Türkiye’nin turizmde konseptini gözden geçirmesi gerektiğine dikkat çeken Avdagiç, “Turizmde artık yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamanı geldi. Türkiye orta ve uzun vadede turizmde konseptini, fiyat stratejisini ve hizmetlerini baştan aşağı gözden geçirmeli. Çünkü hiç gündemde olmayan yeni rakiplerimiz belli bir süre sonra devreye girecek” diye konuştu.
YATIRIM MALİYETİ
Turizm yatırımcıları için maliyetlerin giderek arttığını kaydeden Avdagiç, şunları söyledi: “Türkiye’de yüksek nitelikli bir odanın yatırım maliyeti 250 bin dolar iken, Mısır’da aynı nitelikli bir odanın maliyeti 135 bin dolar. Bu arada Akdeniz çanağında yeni destinasyonlar hızla devreye giriyor. Mısır ve Kuzey Afrika’nın bazı ülkeleri öne çıkıyor. Suudi Arabistan, kıyı şeridi için NEOM Projesi ile bağlantılı önemli bir yatırım paketi açıkladı. Bizim de bugünden bütün konseptimizi gözden geçirmemiz gerekiyor.”
VİZE BEDELİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’ye girişte uygulanan vize bedelinin gözden geçirilmesinin de turizm sektörünü olumlu etkileyeceğini belirtti. Avdagiç, bu konuda şunları söyledi: “Türkiye’nin bazı ülkelere uyguladığı vize bedeli ciddi rakamlara ulaşıyor. AB’nin bize uyguladığı vize bedellerinden çok şikayet ediyoruz. Türkiye’nin de belirli ülkelere uyguladığı vize bedellerinin gözden geçirilmesinde turizm açısından fayda var. Özellikle aile seyahatlerinde vize ücreti ciddi bir rakam olduğu zaman, insanlar Türkiye yerine farklı turizm destinasyonlarını tercih edebiliyorlar.”
‘İHRACATIN SAĞLIĞI İÇİN KUR-ENFLASYON KORELASYONU KOPMAMALI’
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının enflasyon ve döviz kuru beklentilerini değerlendirdi. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak açıkladığını, tahmin aralıklarında ise bunun yüzde 40-42’lere çıkabileceğini ifade ettiğini hatırlatan Avdagiç, “İstanbul iş dünyası olarak enflasyonda bu seneyi yüzde 43-44 bandında tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi. Avdagiç konuyla ilgili yazılı açıklamasında, ihracatın sıkıntıya girmemesi ve ithalatın cazip hale gelmemesi için kur ile enflasyon arasındaki korelasyonun kopmamasının önemli olduğuna işaret ederek, “İlk çeyrekte dolar kuru yüzde 9, enflasyon yüzde 14.3’ün üzerinde arttı. 5.3 puanlık bir fark var” diye konuştu.
İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye’nin FATF Gri Listesi’nden çıkacağını öngördüklerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hem ulusal hem de uluslararası anlamda yapılması gerekenleri titizlikle yaptığını anlattı.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 300 puan seviyesine inmesinin ekonomi yönetiminin ve hükümetin çabalarının önemli bir sonucu olduğunu vurgulayan Avdagiç, iş dünyası açısından CDS kadar daha önemli bir unsurun da bankaların sendikasyon kredileri olduğunu belirtti. İTO Başkanı, “İkisi arasında bir korelasyon var. Bankaların sendikasyon-larına baktığımız zaman Euribor+yüzde 2.25 ile borçlandıklarını görüyoruz” dedi.
Banka kredisi maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Avdagiç, şunları kaydetti: “Beklentimiz enflasyonun makul seviyeye inmesi, buna bağlı olarak da faizlerin ve kredi maliyetlerinin daha uygun bir noktaya gelmesidir.”