Pazar, 24 Kasım, 2024
Yerli kaporta ustalarının sayısını artırmak amacıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Boyasız Göçük Düzeltme Eğitimi’nde başarılı olanlar sertifikalarını aldı. İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen sertifika töreni, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Meclis Başkan Yardımcısı Salih Sami Atılgan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ve İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
TAMİRAT MASRAFI
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, eğitimin devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “İstanbul Ticaret Odası’nın bünyesinde mesleğini seven, proje üretmeyi seven bir ekip var. İstanbul Ticaret Üniversitesi de imkanlarını bize açıyor. Talepler, üniversitenin sağladığı imkanlarla birleşince bu tür eğitimler ortaya çıkıyor. Birçok ülkede dolu yaşanan bölgeleri gezen ekipler var. Bizim de çok iyi yetişmiş ustalarımız var. Şimdi onlar ayrıca bu konuda eğitim gördüler. Yerli ustalar, Türkiye’nin dövizinin dışarı gitmesini engelleyecek. Eğitimin hasarlı araç sahipleri açısından da avantajı var. Tamirat bedelleri daha düşük. Bu eğitimin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz’’ diye konuştu.
EĞİTİMLERE DEVAM
İTO Meclis Başkan Yardımcısı Salih Sami Atılgan ise araçlarda dolu yağışı kaynaklı hasarların onarılması için ithal usta getirildiğini hatırlattı. Mevsim değişimlerinin olduğu dönemlerde farklı doğa olaylarıyla karşılaşıldığını belirten Atılgan, “Doğal afetler araçlarda hasarlar ortaya çıkarıyor. Bu, özellikle lüks binek araçlarda ciddi bir maliyet unsuru. Bizde çok değerli ustalar olmasına rağmen teknik detaylara sahip olmadıkları için ithal kaporta ustaları ülkemize geliyor. Yetenekli ustalara, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz bu eğitimle bazı teknik detaylar verdik. Başarılı bir çalışma dönemi sonucunda ustalar iyi bir noktaya geldi. Onlar da öğrendiklerini başkalarına öğretecekler. Bundan sonra yurtdışından ustaya ihtiyaç duymayacağız. Eğitimleri devam ettirmeyi planlıyoruz’’ dedi.
180 BİN HASARLI ARAÇ VAR
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Boyasız Göçük Düzeltme Eğitimi’nin kaporta onarım ve bakım ekonomisi ve finansını yeniden şekillendirdiğini belirterek, “180 bin hasarlı araç var ve bunlar üç yıllık tamir süresi gerektiriyor. Bugüne kadar toplam 30 kişiye eğitim verdik. Dolayısıyla yapılacak daha çok işimiz var” dedi.
150 UZMAN ÇALIŞIYOR
Türkiye genelinde boyasız göçük düzeltme işlemi yapan uzman sayısının yaklaşık 150 olduğu tahmin ediliyor. İstanbul’da 27 Temmuz 2017 tarihinde yaşanan dolu afetinden sonra oluşan iş hacmi, bu alanda çalışabilecek uzman sayısının artırılmasına olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koydu. Dolu yağışının ardından yaklaşık 180 bin araçta meydana gelen hasarın tamiratının mevcut insan kaynağı ile birlikte yaklaşık üç yılda tamamlanabileceği düşünülüyor. Sektördeki boşluğu, legal ve illegal yollarla yurt dışından gelenler dolduruyor. Bu ustalara da çok yüksek ücret ödeniyor. Ayrıca bu durum, Türkiye’den yurtdışına döviz çıkışına neden oluyor.
EĞİTİME NEDEN GEREK DUYULDU?
Boyasız Göçük Düzeltme Eğitimi, boyasız göçük tamiratı yapabilen usta sayısını artırmayı ve yurtdışına döviz çıkışının önüne geçmeyi amaçlayarak başlatıldı. Eğitim programı, İTO Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi’nin talebi üzerine gündeme alındı ve işin yürütücülüğü İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ne verildi.
İçeriği uzman ekiplerce hazırlanan eğitim programı, teorik ve uygulamalı olarak toplam 70 saat olarak tasarlandı. Eğitim programı hafta içi Salı-Çarşamba-Perşembe günleri 09.30-17.30 saatleri arasında üç hafta sürecek şekilde dizayn edildi. Teorik eğitimler üniversite çatısı altında, uygulamalı eğitimler ise Sancaktepe’de bulunan Teknik-El Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde yapıldı.
Programın katılımcı seçiminde özellikle kaporta ustaları hedeflendi. Bu doğrultuda İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne ön kayıt yapan 33 aday ile önce mülakat yapılarak eğitime uygunlukları ölçümlendi. Mülakattan geçen ustalar eğitim aldı.
27 Mart 2019 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi